Безработицата намалява през октомври, но расте за година

Кои са най-търсените професии за месеца?
6
Безработицата намалява през октомври, но расте за година
Снимка: flickr

Равнището на регистрирана безработица в страната през октомври е 6.9%, по данни на Агенцията по заетостта, която отчита спад от 0.3 процентни пункта в сравнение с предходния месец септември и ръст с 1.3 пункта спрямо година по-рано.

В края на месец октомври регистрираните безработни в бюрата по труда са 227 909, което е с 8 149 души по-малко от септември. На годишна база увеличението е с 45 380 души.

За ползване на посредничеството и услугите на бюрата по труда през месеца са се регистрирали нови 33 410 безработни. Други 808 души от групите на търсещите работа заети, учащи, и пенсионери, също са се регистрирали в Агенцията по заетостта.

През октомври броят на започналите работа безработни достигна 23 045, като в сравнение със същия месец на миналата година се отчита ръст с 31.2%. През изминалия месец 420 търсещи работа от групата на пенсионерите, учащите и заетите също са намерили своето ново работно място чрез бюрата по труда. От започналите работа 82.4% са устроени в реалната икономика, като от тях най-много са наети в сектора на преработващата промишленост – 24,5% от всички започнали работа, следвани от търговия – с 15,0%, хотелиерство и ресторантьорство – 9,5%, държавно управление – 5,9%, строителство – 5,3%, и др.

През месеца работа на субсидирани работни места са започнали 4 067 безработни лица от рисковите групи – 2 340 по програми и мерки за заетост и 1 727 – по схеми на Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”. Схемата „Заетост за теб” по Оперативна програма „Развитие на човешките ресурси”, която започна през месец юли като антикризисна мярка, е осигурила заетост на 5 436 души, като само през октомври са сключени трудови договори с 1 097 безработни.

Антикризисните мерки за краткосрочна подкрепа на заетостта, популярни като 60/40 и 80/20 са осигурили запазването на заетостта на 143 000 заети.

В присъствените форми на обучения за възрастни, финансирани от държавния бюджет и Европейския социален фонд през месеца са включени нови 629 безработни - при спазване на здравните мерки.

Заявените работни места на първичния пазар на труда през октомври са 19 823, които са с 40.2% повече от тези, заявени през октомври 2019 г. Най-голям дял свободни работни места в реалната икономика са заявени в преработващата промишленост (27.4%), следват търговията, ремонта на автомобили и мотоциклети (8.3%), административните и спомагателните дейности (6.5%), хотелиерството и ресторантьорството (5.4%) и образованието (4.5%).

Държавното управление, общинските администрации и предприятия в настоящата трудна ситуация също активно участват на пазара на труда като работодатели и заявяват работни места за детегледачи, домашни помощници, експерти с висше образование, лични или социални аситенти и работници в различни направления от дейността им, предимно по осигуряване на социални услуги и грижа за хората. Заявените от тях места са 34,9% от общия брой обявени в бюрата по труда свободни работни места.

Най-търсените професии през месецa са: свързани с обслужване на клиенти; оператори на стационарни машини и съоръжения; производството на храни, облекло, дървени изделия и сродни; работници в добивната и преработващата промишленост, строителство и транспорт; стопански и административни специалисти; металурзи, машиностроители и сродни на тях и занаятчии; монтажници; администраивен персонал, водещ счетоводни и стокови документи; продавачи; в сферата на персоналните услуги; работници по събиране на отпадъци и сродни на тях; водачи на МПС и подвижни съоръжения; полагащи грижи за хората; осигуряващи защита и сигурност; помощници при приготвяне на храни; преподаватели.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
5
 
! Отговори
az преди 3 години
безработицата намалява , защото безработните им свършват помощите от бюрото по труда и сега се отписват оттам. Тоест намаляват безработните записани в бюрото по трудо , а не безработните като цяло . Ебре стъкмистика
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не знам защо продължаваме да търпим гербавите бандити?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кви лъжи ръсят ,за всички сфери,и сега държавата е нужно да им прави подаръци на нашите фирмички,кафеджии ,ресторанти ,хотели ,а за народа един кочан,няма лекари ,няма сестри ,няма лекарства ,няма места в болници ,а наглите фирми искат държавни пари ,тоест от нас
1
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Но и 4 милиарда евро нови заеми за да закърпят до изборите.