Математик: Мерките срещу заразата закъсняха, много животи са загубени!

Каква е смъртността от коронавируса?
Обновена: 23 ное 2020 23:14 | 23 ное 2020 23:09, Веселина Йорданова
247

Нови мерки срещу разпространението на коронавируса. Затварят се ВУЗ-ове, училища, детски градини, ресторанти и молове. Достигнали ли сме пика на пандемията у нас?
Още по темата
"Не сме достигнали пиковите стойности, най-вече на смъртните случаи и на хората, нуждаещи се от хоспитализация. Тежките случаи тепърва ще растат, защото те са ретроспективни -  около 10 дни отнема, за да стане един случай в тежката си фаза, а около 21 средно за света достига до смъртността", каза математикът Петър Велков в студиото на "Денят ON AIR".

Според него локдаунът ще спаси хиляди животи.

"За съжаление, тази мярка закъсня. Хиляди животи вече са загубени и ще бъдат загубени в следващите 14 дни поне. Това, което се очаква, е между 3500 и 4000 хиляди да достигнат смъртните случаи до края на месеца. Между 30 и 50% нагоре е нерегистрираната от Ковид смъртност. В момента случаите, които са около 100, най-вероятно те са 150 и нагоре, като реални данни", допълни Велков пред Bulgaria ON AIR.

Математикът е на мнение, че може би ще минем 150 смъртни случая на денонощие. А ако мерките бяха взети по-рано, можеше да не стигаме до тези стойности, смята той.

"Седмици наред апелирахме за такъв тип мерки, които бяха предложени днес. Те са ключови и показаха, че работят. Виждаме го в редица държави - Белгия, Нидерландия. Там се вижда и резултатът от тях - рязко смаляване на заразените, както и на смъртните случаи. Един млад човек няма да си отиде, ако навременно се приложи медицинска помощ. Българите сме в изключително лошо здравно състояние, с много открити и неоткрити съпътстващи заболявания. Много са причините за високата смъртност", каза още експертът.

Велков посочи, че над 80% от интубираните умират и добави, че в България липсва качествена информация.

"Една от причините да се стигне до локдаун - хората не спазват мерките. От наложения локдаун ще се видят резултатите поне след 14 дни. В следващите 28 дни може да имаме по-ясен резултат от всички наложени мерки", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


247
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
207
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До апелирайте да се дадат пари на всяка една детегледачка която системно няма да ходи на работа заради пандемии и грипни епидемии. Значи води се на работа но не ходи на такава сама че пари за това да получава. Ми кой ще ги плаща тия пари бе хаймани.
206
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Мнителен Може да е представител на НПО, които да са му промили мисленето и да са му възложили задача да разпространява либералните идеи по разни студия и радиа сега дали те плащат на своите членове аз не мога да зная, защото не членувам, но така или иначе либералната идея се налага по тези и други начини. Не е редно м ведиите да работят хора които членуват в НПО- та и дори смятам че тяхната дейност трябва да се забрани по някакъв елегантен начин и да се облегнем на традиционните ценности.
205
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
пари само за полицаите,при тая пандемия, мизерията като подгони *** да грабят, само полицията ще ни защити.
204
3
 
0
 
! Отговори
апелирайте да се преди 3 години
-- дадат пари на всеки насилствено затворен от герб ,защото хората няма да имат доходи ,а вие изчислете колко пари трябва да се дадат на всеки човек с български паспорт и то без всякакви условия !
203
2
 
2
 
! Отговори
антикомунист преди 3 години
извади на путин тръбата и я оближи цялата
202
5
 
4
 
! Отговори
Мнителен преди 3 години
Така ли ти казаха да СМЕТНЕШ , господин математик? Колко ли пари взимаш да разпространяваш.тези стресиращи новини ? Спрете да стряскате хората системно - вие сте за бесило!
201
4
 
12
 
! Отговори
Физик преди 3 години
до другия математикТази задача е решена преди 50-60 г. и се нарича верижна реакция. Броят на заразени и умрели нараства експоненциално, ако не се вземат мерки да се забави реакцията.За съжаление тук Менгеле с калинките си прави експерименти и вместо да я забави я ускори, като изпрати децата на училище.
200
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хора преди да слагате лайк четете целите писания как може да слагате лайк на глупости и цинизми. Ми това е форум, чете се от хора. Нямате ли култура и възпитание. Не сте ли чели книги, романи, класици нямате си идея от глупави писания му идва на човек до гуша, то не са глупави ами как да кажа циганорски некакви простотии. Така ли учите децата си. Касъв е този сайт за верни и правилни неща трият за глупости слагат лайкове. Повръща ми се от вас, особено от лайкове на глупости и цинизми.
199
7
 
1
 
! Отговори
Друг математик преди 3 години
Освен този и Лъчезар Томов има и други математици в България!Дайте да чуем и тяхното мнение.
198
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Закъснели били мерките ?А когато имаше мерки, защо има ?Непрекъснато се оплакваха, че ни плашат, че това е обикновен вирус, че няма такъв вирус, че е конспирация, подиграваха се на щаба.Сега пак недоволни. Ай, сектир !Омръзна ми от оплаквачи.Къде е Мангъров? Да разкаже как е в ковид отделението.
197
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До анонимен, много просташки да не кажа глупашки и абсолютно нелицеприятни изказвания и заключения прочетох по надолу. Просто се питам ходят ли на училище хората у нас или са ходили ама само присъствено. Що за народ сте такива долни неща да списвате. Човек може да повърне от вашите сравнения.
196
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен "А къде изпускаш елегантно" Може би щях да ти сложа лайк но при други обстоятелства а сега няма да го направя дори да е така защото и ти елегантно си ме прескочил.
195
5
 
18
 
! Отговори
Arbeit преди 3 години
Вината е колективна. От една страна управниците се криеха като мишки, не смееха да вземат никакви мерки. А НЕ ТРЯБВАШЕ въобще да пускат учениците присъствено.От друга страна народа, не спазваше никакви мерки, и викаше ОН ПА ЧЕ ми кае на мене. Слушаше мангъра, вярваше в чипове, конспирации, и т.н. Хората не спряха да ходят по кръчми, дискотеки, и т.н. (пир по време на чума). И сега кой бил виновен. Защо не минахте на режим от работа в къщи. Можехте и без кръчми.
194
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А къде изпускаш елегантно 8 милиарда долара за виртуалните самолети, които един господ знае дали изобщо ще ги видим някога, щом завода не е построен?Сега му се услади на Борисов и продължава да пилее пари за кораби и какво ли не... Толкова ли не можа да изчака да мине поне пандемията? С тези пари можеше коренно да се променят нещата. А даденото за руската тръба ще се върне в пъти повече, докато даденото за самолетите никога няма да се върне.
193
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
8 месеца Боко тегли заеми от руски банки за да плати на руските фирми ,строящи си руската тръба през България, за да си продават руската си газ на техните си съюзници.
192
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не са виновни хората и маските ! Виновни са управляващите ,цащото 8 месеца не си помръднаха пръста да направят организация за есенната вълна. Хората умират на стълбите пред болниците защото никой не смее да вземе решение съобразно с компетенциите си. Къде са списъците кой кого ще замества, къде са обучените хора и персонал ,къде са коридорите за ковид заразените, къте са протоколите ?
191
3
 
15
 
! Отговори
Всичко е под контрол преди 3 години
Точно преди два месеца Борисов и целия му антураж дадоха пресконференция, на която заявиха, че нямаме никакви проблеми с заразата, защото ВСИЧКО БИЛО ПОД КОНТРОЛ!Ето и резултатите от контрола - на първо място в света сме по умрели.Видими резултати!Гарантирано от ГЕРБ!
190
7
 
13
 
! Отговори
Не обиждайте момчето преди 3 години
За разлика от математика на Щаба това момче няма с кого да се съобразява и казва истината даже е малко оптимист.Вижте данните от 20ОКТОМВРИ -1000заразени на ден 1500 в болница 88 в интензивно отделение около 1000починали.Вижте резултатите само МЕСЕЦ по късно-4000 заразени на ден, 6200 в болница, 400 в интензивно 3000 починали.Ръст на заразени за един месец 3000, ръст в болница - около 5000, ръст в интензивно-320 ръст на починали - 2000.Ако продължаваме така какво ще бъде за Коледа сметнете сами
189
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Чичо Кольо Да кажем, че до някъде почваш добре не че разбираш за какво става на въпрос, но да се изкажеш и ти барабар петко с мъжете. Но защо завършваш толкова зле ми много просташко е. Да не си се вапцал нещо в собствените си разсъждения и умозаключения.
188
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В същност вече започна вторично заразяване. При едни по-тежко, при други по-леко. Естествен отбор. Единственият проблем е, че заедно с глупаците ще си заминат и определен контингент читави. Затова нулева толерантност. Бой до ... мамка им стара!