Кардиолог: Повечето преболедували COVID нямат трайни последствия

Много от хората с хронични белодробни болести карали леко болестта
24 ное 2020 16:18, Анисия Иванова
41

Близо 40 000 българи вече са преминали успешно през COVID-19. Те все още трябва да бъдат нащрек, защото вирусът и преминалото лечение с медикаменти атакуват белите дробове, сърцето, бъбреците и черния дроб. Прегледи и някои изследвания са препоръчителни в месеците след преболедуването.

Кардиологът от "Аджибадем Сити Клиник" д-р Александър Носиков, посочи в студиото на "България сутрин", че след 14-ия ден от началото на симптомите не сме заразни и можем да се върнем към нормалния начин на живот. След изтекла карантина спокойно може да посетим лекар, но с опит в гледането на такива пациенти.

"Имат нужда от чисто практически съвети. Всеки прекарва тази болест различно и не може да генерализираме. Това са хората, които в момента имат най-силен имунитет и могат да бъдат най-сигурни в следващите няколко месеца. На тях не им трябват витамини", заяви д-р Носиков пред Bulgaria ON AIR.

Още по темата

На мнение е, че пациентите са изключително притеснени, защото две седмици са мислили дали ще се влошат и ще ги интубират. След критичната фаза започвали да си мислят дали няма да има трайни последствия след инфекцията. Повечето пациенти нямат трайни последствия, уточни той.

От думите му стана ясно още, че отпадналостта може да продължи до 3 месеца и това не е само при COVID-19. Било така при всички тежки инфекции. Една седмица лежане в леглото са като 10 години лежане за мускулите, отбеляза кардиологът. "Възможните поражения са най-вече върху сърцето и белите дробове. При голяма част от пациентите около десетия ден белият дроб изглежда най-зле. При повечето хора тези неща се разнасят в рамките на няколко седмици или няколко месеца. Има единични случаи, в които пациентът трябва да остане на кислород", посочи д-р Носиков.

Кардиологът съобщи, че е учудващо, но много от хората с хронични белодробни заболявания прекарват доста леко заболяването. Проблемът с това заболяване е абсолютната му непредвидимост. При всеки протича при различен начин и има втора фаза на влошаване, която може да бъде много тежка. Непредвидимостта създава целия този стрес в обществото", смята д-р Александър Носиков.

"С времето ще разберем дали имунитетът е нетраен. Ако това е вярно, ще трябва да се ваксинираме през 6 месеца или веднъж годишно, а не да си направим една ваксина и да приключим. Аз съм ваксиниран за всичко възможно и съм доста отговорен в това отношение. За да работи една ваксина, трябва да имаме голям процент от населението, който да е ваксиниран. По-голяма е защитата на ниво популация", каза още специалистът. Той завърши с думите, че големият смисъл от локдауна е да се реорганизира системата, за да може при следваща вълна, тя да може да я поеме.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
0
 
1
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
За да твърдиш, че няма "трайни последици" трябва наблюдение години наред над всеки един пациент.При 9 месеца, дори и да са ги наблюдавали, не може да се говори за трайни последици!Тоест, сега може само да се твърди, че няма временни последици.
33
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ох, и този сега - едни ни плашат, други успокояват, но всичките са в някакъв интерес и учудване - вируса е непредвидим.
32
0
 
3
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
След "ваксинирането" ще имат,спокойно.
31
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пролетта, когато болниците бяха пълни с пневмонии от грип Б нямаше такава истерия. Ако не знаехме за ковид, това сега щеше да се води грип с пневмония. Ама важното е да се ваксинираме през 6 месеца до края на живота си.
30
1
 
10
 
! Отговори
българин преди 3 години
А бе новобранец! Професора Чирков си отиде.Един достоен българин! А такива като теб които мътят мозъците на ХИПОХОНДРИЦИТЕ ни идват в повече! В България е СРАМОТА ДА ТЕ ЧАКАТ НА ВРАТАТА В БОЛНИЦИТЕ И ЩОМ Не си болен от " КОВИД" ДА ТЕ ОТПРАЩАТ СЯКАШ ДНЕС САМО КОВИДА Е ВАЖЕН?! КОЛКО ХОРА СИ ОТИДОХА ПРЕНЕБРЕГНАТИ ЗАЩОТО СА БОЛНИ ОТ ДРУГО НО НЕ И ОТ " КОВИД"? ЗАЩО СЕ ВАДЯТ СТАТИСТИКИ САМО ЗА ТАЗИ ИЗМИСЛЕНА БОЛЕСТ А ЗА ОСТАНАЛИТЕ ЛЕТАЛНИ ЗАБОЛЯВАНИЯ НЯМА СТАТИСТИКА? -:( МАЙ РАБОТИТЕ ПО "ПРОГРАМА"?
29
4
 
2
 
! Отговори
Бравоо преди 3 години
на този кардиолог казва истината дано не ги учеткат.Пандемия и пари тотална измама.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво стана! ГЕРБ ни оправиха държавата, а то покрай тоя тежък вирус няма да остане кой да живее в нея!
27
0
 
2
 
! Отговори
Dabjfdjnc преди 3 години
"Близо 40 000 българи вече са преминали успешно през COVID-19."
26
8
 
0
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Оставете си децата да си ядът сополите ,за да развият силен имунитет!
25
0
 
2
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Упс... че си наблюдават Ковид-пациентите...
24
5
 
1
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
Нямало "... трайни последици"Как ли разбират това след 9 месеца само?Но добре, че си наблюдава от Ковид пациентите през цялото това време, че да разберат!
23
6
 
2
 
! Отговори
Ямболски цървул преди 3 години
Като бях малък си ядях сополите.Не съм боледувал от 24 години.След месец ще правя 40.
22
1
 
4
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
До ЩерюМи ,бог да та прости!
21
5
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
ся като стана дума,...ЗНАМ че е излишно и едва ли некой ще вдене,но просто съм ДЛЪЖЕН:-Тоя "ковид" НЕ е нито изкуствено създаден,нито е "БОВ"!!!Той дойде на Земята от космоса с микрометеорити през 2015-та...От тогава, заради ЖЕЛЕЗНИЯ Вселенски Закон за ПРИСПОСОБЯВАНЕТО,се опитва да се приспособи към земните условия.За сега,като всеки ЖИВ организъм,се лута..За това "тука вреди,тука-се едно го нема"..Но ще дойде ден,когато ще добие силата ..И ТОГАВА вече ще имаме проблем!..
20
7
 
3
 
! Отговори
Баро Вкаров преди 3 години
Всички прекарали вирусъ страдат от хронична тъпост!
19
1
 
11
 
! Отговори
do22 преди 3 години
Ц, болниците имат интерес да взимат леките случай. Те затова са и препълнени. Взимат си парите по пътеката, "лекуват" а тежките - те си *** в къщи или на стълбите. После пишат инфаркт..
18
0
 
2
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До 4/5Особено ако го вземат в болница и го лекуват.
17
4
 
4
 
! Отговори
Handel преди 3 години
До СтефанТой просто се ръководи от това което мошениците дохтури казват - и да пръднеш само - пак е ковид.
16
1
 
8
 
! Отговори
4/5 преди 3 години
4 от 5 го карат сравнително леко. 1 страда и/или умира. Това е засега.
15
3
 
7
 
! Отговори
Щерю преди 3 години
До СтефанРакия, чесън и лимони - нищо друго. Лека храна, по малко...