На 82 години почина кардиологът проф. Александър Чирков

Той извърши първата сърдечна трансплантация в България през 1986 г.
Обновена: 24 ное 2020 10:58 | 24 ное 2020 10:49, Камелия Цветанова
274
На 82 години почина кардиологът проф. Александър Чирков
Снимка: БГНЕС

Проф. Александър Чирков, баща на съвременната сърдечно-съдова медицина у нас, е починал снощи в полунощ в хотел във Варна, но не от COVID-19, съобщиха негови приятели.

Негов близък приятел е отишъл в хотела малко след полунощ, тъй като Чирков не му вдигал телефона, и го намерил паднал на земята,съобщи „24 часа“.

Поводът да му звъни настойчиво и да се безпокои е, че през деня, когато говорили, му се сторило, че професорът заваля думите. След като няколко пъти не успял да се свърже с него вечерта, отишъл да го види в хотела, в който Чирков живее.

Въпреки напредналата си възраст - 82 години, проф. Чирков беше много активен до последно, имаше идеи и нови планове.

Той е роден в Лом през 1938 г. Завършва медицина в София и 4 години по-късно в Западен Берлин, където специализира при известния кардиохирург проф. Бюхлер. Остава там като лекар в Университетската болница, после се прехвърля в университета във Франкфурт на Майн и в университета във Фрайбург, където е професор от 1981 г.

През 1984 г. се завръща в България, поканен от акад. Атанас Малеев, ректор на Медицинската академия и заместник-министър на здравеопазването. Извършва първата сърдечна трансплантация в България и на Балканите през 1986 г.
Дълги години е директор на болницата „Св. Екатерина“.

През 2001 г. беше в инициативния комитет, върнал Симеон Сакскобургготски на власт в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


274
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
158
0
 
2
 
! Отговори
Бердимухамедов преди 3 години
До Анонимен 164На теб и мозъчен хирург не може да ти помогне, всичко е безвъзвратно загубено!
157
0
 
9
 
! Отговори
със сигурност преди 3 години
Бог да го прости Беше невероятен лекар Такива като него са единици
156
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На много хора и деца е помогнал,извършил е добри дела в полза на хората,Бог да го прости! Ром или нером,щом човек е добър и човечен и помага на хората,хората винаги ще го уважават!
155
24
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кардиохирургията и хирургията изобщо е заятчийство. В един момент технологиите стигат такова ниво, че всеки може да почне да прави операции. Съответно и Чирков е нил изпратен в Германия, откраднал е занаята и е запуснал конвейра тука.
154
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мир на праха му.
153
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ли ще бъде краят на г нидите Мутафчийски, Кантарджиев, Кунчев, Витанов...
152
1
 
12
 
! Отговори
Вътко преди 3 години
Може да е всякакъв, но е участвал в първата трансплантация на сърце в България. Значи е голям лекар, няма как да не е. Иска се смелост и малко лудост за такива деяния. Дано скоро имам друг такъв иноватор за България в медицината.
151
1
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ей на такъв човек можеш да кажеш че е голяма работа.Смел човек.
150
1
 
27
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
Поклон пред способностите и делото на проф. Чирков. Беще широко скроен чавек. Беше визионер. Той заедно с проф. Илия Томов са създателите на модерната кардиологина помощ в България. Велики мъже!И си мисля, колко от сегашните ни управляващи, когато им дойде часа, ще получат такива благодарнисти за делата си!
149
0
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бог да го прости!
148
10
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Накрая ще остане само Лойко да лекува и да дава акъл... Еднокнижника мазен крадлив банкянски мангаааал
147
1
 
48
 
! Отговори
Fax from Kazan преди 3 години
Поклон! И нека оставим темата за вируса настрани поне под тази тема. Човекът спаси много животи.
146
6
 
23
 
! Отговори
българин преди 3 години
В България вече се умира само от КОВИД и нищо друго! Такива с настинки,пневмонии,инсулт,рак,и всякакви други заболявания.ДА НЕ "ГУБЯТ" времето на лекарите! СЕГА НА ПОЧИД Е САМО " КОРОНКАТА"! ЩО ПАРА " ТРОШИ" ТЯ само НЕКОИ знаят " ЦИФРИТЕ"В ПЕЧАЛБА!! ИДИОТСКА ДЪРЖАВА СТАНАХМЕ 30 г ПО КЪСНО И ТУЙ ТО! -:(((
145
4
 
34
 
! Отговори
българин преди 3 години
Поклон гн Чирков! Човек от старата генерация по времето на социализма, при която Ако не ставаш за това с което Си се захванал да учиш и правиш.ТЕ ИЗХВЪРЛЯТ ЗАД БОРДА! Ако не ставаш за Лекар,Си зад борда,За шофьор примерно или военен Си зад борда!Днес 30 г по късно.МОЖЕШ ДА СТАНЕШ ВСЯКАКЪВ АКО СИ ПЛАТИШ! АКО ЩЕ И ДА СИ НАЙ ГОЛЕМИЯТ НЕКАДЪРНИК!"Демокрация"е! Та този велик българин.Направи нещо голямо за България! Спаси доста хора от смърт!Да почива в мир!Досрамя ги да го пишат КОВИД!ЛИЦЕМЕРИ!
144
3
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Истински колос на българската и световната медицина ! Поклон !
143
1
 
33
 
! Отговори
Plamen преди 3 години
Prosto VELIK!RIP!
142
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЩерюВоенните не са ненаситни. Само старшините пенсионери от старото поколение които работеха само едно нещо да пазят Тодор Живков и да викат по войниците. Та тия старшини са най ненаситните същества на света. Те са на възраст и трийсе години получават много добри пенсии, повечето са гербери но продължават да обругават хора които най малкото нищо не са им направили, смучат от всякъде пари никаква полза от тях само злини, но останалите военни са добри те измряха повечето толкова трудна професия.
141
0
 
42
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За протокола да кажа че академик Атанас Малеев е брат на Мара Малеева Живкова.За професора бог да го прости, една легенда, той беше от старото поколение. Самотен, не разбран нито у нас а може и в Германия, разправят че там го уважавали но те са други хора. Съжалявам за него.
140
11
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ще бъде ирония ако е починал от инфаркт или инсулт, нали все пак е специалист в тази област - защо не е потърсил помощ като е видял симптомите?!?
139
1
 
39
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мир на Душата му!Безспорно е бил голям специалист в неговата област.Въпреки това аз не съм фен на американската система наложена по негово време ---скъпоструващи сърдечни операции и никаква превенция на тези заболявания.В момента в САЩ поставянето на стентове е рутинна процедура - просто отиваш в болницата сутринта и си заминаваш след края на работнотовреме.А много от сърдечно-съдовите болести биха могли да се избегнат САМОсъс здравословно хранене и 30минути спорт на ден.