Педиатър: Oбрив при децата може да бъде симптом на COVID-19

"У нас няма адекватна статистика за децата и коронавируса"
24 ное 2020 11:55, Ния Христова
16
Педиатър: Oбрив при децата може да бъде симптом на COVID-19
Снимка: Pixabay
Масово тестване на децата у нас би помогнало да се добие представа какво се случва с тях по време на тази епидемия. Това каза пред БНР педиатърът проф. д-р Людмила Деспотова. Тя изтъква, че проучване показва, че ролята на децата в разпространението на вируса е много по-голяма, отколкото сме смятали досега.
 
"Изглежда вирусът по-рядко заразява деца и причинява не толкова тежки симптоми, но те се разглеждат като основните разпространители на вируса в обществото."
 
За България няма статистика, в Единния информационен портал няма отделна група за деца, а група 0-19 години, което не е релевантно нито от медицинска, нито от статистическа гледна точка, посочи проф. Деспотова. Отделно липсва разпределение вътре в тази възрастова група на подгрупи.
 
"На практика липсва обществено достъпна информация какво се случва като разпространение и заболеваемост сред децата в условията на тази здравна криза", коментира педиатърът.
 
Световните данни сочат, че от 2 до 8% от случаите на коронавирус се диагностицират при деца. 90 на сто от децата преминават през заболяването леко или с умерена тежест.
Още по темата
 
"Голяма част от случаите обаче остават недиагностицирани, защото се неглижират леките прояви – хрема, запушен нос, преходна стомашна болка, включително обриви", подчерта Любима Деспотова. Тя отбелязя, че не беше обърнато достатъчно внимание на родителите и не бе предприето масово тестване.
 
"Кое дете няколко пъти в годината не се оплаква от някаква кашлица или няма запушено носле, или не се оплаква от болки в корема? Всички тези симптоми – и температурата, и кашлицата, и хремата, и зачервеното гърло, и коремната болка, колкото и бързопреходна да е (едно до две диарични изхождания), гадене, повръщане, обрив – всички тези симптоми са и симптоми на заразяване със SarsCov 2. Особено интересен е един необичаен обрив, който се появява при децата по пръстите на ръцете и на краката. При децата в последно време се наблюдава обрив, който наподобява уртикария – като единствена проява! Тези деца не стигат до лекар и не биват диагностицирани", коментира проф. Деспотова. 
 
"По-малките деца обикновено боледуват по-тежко. Особено податливи са деца с други заболявания – сърдечни, ендокринни, белодробни", отбеляза специалистът.
 
"При тази епидемична обстановка, особено когато в семейството има болен и детето прояви, макар и елементарни симптоми на стандартна вирусна инфекция, то трябва да се тества", смята тя.
 
При китайския модел на цялостно тестване на семействата става ясно, че при един положителен в семейството, децата вътре също дават положителни проби. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
2
 
! Отговори
+++ преди 3 години
Стига с тези простотии,взимайте парите и да се приключва.Обикновенните хора вече не издържат психически.Някой дава ли си сметка какво ще остане след "падемията"кой ще работи за да изкарва парите на "прегрелите"?
10
1
 
5
 
! Отговори
Той преди 3 години
Новини от последните секунди:Болки в крака са симптом за covid19.Чакаме изследванията за запек и ускорен растеж на косата
9
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Още от края на септември питам - защо не се изследва по една паралелка от всеки випуск в едно училище. Това ще е напълно достатъчно да се определи ситуацията с подрастващите. И ако заразата сред тях е ниска - нека да си учат присъствено. Но да не се окаже накрая,че всеки 2-ри е преносител при това безсимптомен. Да,тогава вече има смисъл да се разпръснат децата. Така на сляпо е най-малоумнoто...
8
1
 
6
 
! Отговори
да знаете преди 3 години
Само след малко ще се изкаже и друг ''специалист'', че най-вероятно и по-честото мигане е симптом на COVID-19
7
2
 
3
 
! Отговори
йъфэ преди 3 години
Правителството не се интересува от децата. Очаква родителите да се бръкнат с по 100 лв. на дете. А пък родителите не виждат смисъл, защото при огромна част от децата вирусът почти не се усеща. Така че ако искат тестване, държавата да осигури парите за тестовете, а не да ги дава за военни кораби!
6
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А разширенЗадник на педиатър също е симптом на ковид
5
3
 
5
 
! Отговори
kkkkkk преди 3 години
Мам кариес и той е корона????Да ходя да се изследвам клоуни такива смеш.....!!!
4
7
 
5
 
! Отговори
GB0 преди 3 години
До О: Защо да се тестват масово деца, които и без това са често сополиви? --- За да не пламне цялата общност около тях за дни?--- За да не се товари допълнително здравната система в момент, когато все повече лекари умират или отпадат поради изнемогване? Това оголва болниците.
3
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да.... Освен това и хемороидите са симптом на ковид...
2
5
 
8
 
! Отговори
О преди 3 години
Защо да се тестват масово деца, които и без това са често сополиви? Тестване да има. Има лекари, които повтарят като мантра това, което е угодно на властта. Не закачайте децата, и без това доверието в гилдията е на долната граница. Дано се опомнят всички и дано има повече доблестни хора, лекари. Има доста, но тяхната дума и мнение не се чува.
1
3
 
14
 
! Отговори
1244 преди 3 години
Деспотова, защо не вземеш да си скъсаш дипломата?ПП днес разбрах, че и болките в яйчниците били симптом!