Трябва ли магазините тип "Направи си сам" да продължат да работят?

Рядко държавите в Европа ги затварят по време на локдаун
Обновена: 24 ное 2020 18:54 | 24 ное 2020 18:54, Нели Христова
28
Трябва ли магазините тип "Направи си сам" да продължат да работят?
Снимка: БГНЕС

В контекста на планираните нови мерки за ограничаване на пандемията на коронавируса сякаш встрани остана един любопитен казус. В повечето страни в Европа магазините от типа "Направи си сам" (DIY) се считат за съществени магазини и са изключени от блокиранията.

А в момента текат неофициални преговори между представители на бизнеса и на Министерствата на икономиката и на финансите, твърдят източници на Investor.bg, запознати с процеса, но пожелали анонимност, тъй като обсъжданията са неофициални. Редакцията разполага и част от обсъжданите искания от страна на бизнеса, които обаче са предварителни и може да претърпят изменения.

В общи линии основният призив към властта е да не се затварят магазините, тъй като това ще доведе до огромни загуби на търговците точно в най-активния за пазаруване период преди Коледа и Нова година и подобно затваряне ще остави без доходи много домакинства, тъй като делът на заетите в търговията на дребно е голям.

Алтернативните предложения на бизнеса

Предлага се въвеждане на пропускателен режим и допускането на максимален брой клиенти едновременно до 1 човек на 20 кв. м. както е в Германия, Полша и др., но да не се стига до крайности. Ако все пак се затворят магазините, да се даде възможност на големите магазини, като „ИКЕА“, да останат отворени като шоуруми с ограничение на посетителите, а пазаруването да е онлайн. От бранша предлагат и да се обмисли вариант за намаляване на работното време. Исканията са предварителни и може да се различават от окончателните, след като станат известни конкретните ограничителни мерки.

Специфични въпроси и още предложения

Магазините тип "Направи си сам" (като „Мосю Бриколаж“, „Практикер“ и т.н.) да не се затварят, както не са затворени в почти всички страни на Европа (Белгия, Франция, Германия, Великобритания, Италия, Испания и др.), независимо, че в повечето от тях има въведени блокади. Тези магазини също са особено важни поради нуждите на потребителите от спешни ремонти и подобрения в дома (отопление, ВиК, електричество, заключване и пр.), особено когато голяма част от населението остава в къщи.

Друг любопитен казус е, че DM по българското законодателство не се счита за дрогерия, но пък този тип магазин също следва да остане отворен, тъй като продава бебешки храни и продукти, специализирани храни и хранителни добавки, продукти за лична хигиена и за домакинствата. Новите предложения за ограничителни мерки не дават отговори и на въпроса какво се случва с наемателите на „Кауфланд“, като например магазините за обувки на „Дайхман“.

Investor.bg потърси за коментар Сдружението за модерна търговия, което обединява 12 търговски вериги в България, но оттам засега се въздържаха от официална позиция, преди да станат ясни конкретните ограничителни мерки.  

Всички работодателски организации излязоха с обща позиция днес, че сегашните мерки за компенсиране на загубите и задържане на служителите като мярката 60/40 са недостатъчни и настояват за адекватни действия и реално компенсиране на затворените бизнеси.

Припомняме, че на извънреден брифинг на 23 ноември здравният министър Костадин Ангелов обяви, че се обсъжда въвеждането на нови ограничителни мерки, които трябва да влязат в сила на 27 ноември. Новите мерки включват удължаване на обявената извънредна епидемична обстановка с 4 месеца - до края на март 2021 г.

Предложенията ще бъдат разгледани сектор по сектор по време на правителственото заседание в сряда (25 ноември). Тогава ще стане ясно и как точно ще бъдат приложени исканите от медицинските власти мерки.

Здравният министър предложи да бъдат затворени всички заведения за хранене и развлечения, както и нехранителните магазини с изключение на аптеките, дрогериите, доставчиците на пощенски услуги, банки, застрахователи и доставчици на платежни услуги.

Това обаче може да постави на изпитание останалите по домовете си хора, особено при възникването на непредвиден ремонт. Прави впечатление, че сред посочените изрично да продължават да функционират липсват и бензиностанциите.

Още по темата четете на сайта на Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


28
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
26
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Роди ме Майко с късмет па ме хвърли на смет, нека отровното трио да ме храни... Аз нещъ ги ям тез Банани. Ще си карам Джипа и ще ги Дипля.... Грозни пачки в евро няма де да скрия, тук съм си ги турил в скрина и ще мина да намина стрина тапа Кържджалиска Мома... и Тая от Америка Как и викат Мустафа,?? >
25
0
 
7
 
! Отговори
бай Ламби преди 3 години
Ами като оставяте само хранителните магазини да работят, утре ако ми протече некой водопроводен кран кво прайм бе госин здравен министър.Ша дойдеш ли да сложиш един пръст, да запушиш теча, и да държиш докът отмине пандемията, а?То така и така и *** за зеле не става от тебе ами поне дано един пръст да мой да сложиш и да държиш.Да те питам после дали ша одължаваш па пандемията.....
24
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всички магазини да работят,влизаш за малко,излизаш,не е работно място.Да се ограничи само навалицата ,да не се допуска.Хората помежду си не разговарят,носят маски.И в моловете има малко хора,но там е широко пространство няма как да си пречат,т.е. дистанцията не е проблем.Остава и да дезинфекцират често.
23
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не. В никакъв Случаи... Как тека ще си направиш Дете? А ние к' во да правим??? Абе стига с това направи си сам.... Аз кво да ям?
22
3
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен големите вериги трябва да затворят,там се струпват много хора,и да се оставят малките магазинчета,където и да искат не могат да влизат по много хора.
21
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Трябва за работят,всякакви аварии стават по домовете. Там няма опашки,поне в малките и средните такива. Ще се спазва дистанция,маски и т.н.
20
2
 
3
 
! Отговори
МНЕНИЕ преди 3 години
То ако не затворят тези магазини , няма смисъл да затварят всички останали и училищата също .
19
1
 
13
 
! Отговори
А такаа преди 3 години
Ами автосервизите??? Нека да му набодем по няколко пирона в гумите на тоя здравен министър, да видим кой ще му оправи колата като ги е затворил. Не може да спира държавата заради това, че е некадърен и не може да се справи с болниците си.
18
3
 
4
 
! Отговори
Безсмъртен преди 3 години
Какво се правят на ударени,Не са спирали да работят и по време на първата карантина, и сега ще си работят нелегално,Кого ще излъжат, само за пари реват.
17
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е бизнес. Бизнеса предполага стратегия. Това у нас е предприемачество - предприел Манол инициативата да поправя коли или кака Здравка да стриже коси. Така че подкрепата е за бизнеси, а не за предприемачество, първо. И второ - добре структурираният бизнес би имал определени нужди, които мерки на глава не биха удовлетворили. Защото той ще се е погрижил за себе си с emergency план. Така че тсърфулити - на село.
16
1
 
4
 
! Отговори
движение ,,да изле-- преди 3 години
куваме Ан....оф,, предлага да го карантинираме до Март на тъмно и без храна !
15
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пазара на Иуиенци че затварат уи?
14
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не виждам защо да не работят ако внимават да няма струпване на хора и осигурят добро проветрение.
13
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
всичко трябва да си работи на пълни обороти..стига вече с тоя измислен вирус ...или може би искат да върнат комунизма...натам вървят нещата
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тоест ако имаш пари да плащаш рекет на държавата ще работиш по празниците и даже ще обираш оборота на затворените. Човешкият живот си има ЦЕНА. А после отричайте че нямало конспирация и било само теории.
11
6
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затворете всичко, оставате 500 000 до 1 000 000 безработни точно преди зимата...Надявайте се на изборите ...
10
7
 
35
 
! Отговори
Абе ей преди 3 години
Нищо не трябва да се затваря! Всички бизнеси трябва да са отворени, хората трябва да бачкат. А не да лежат у тях по цял ден.Щото със вашите затваряния ако всички почнат да лежат накрая ще ядете дебелия!
9
6
 
15
 
! Отговори
до6 преди 3 години
Малките търговци във вирусу не верват. Вервайте ми от село пиша.
8
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, в малките магазини не спазва зеленият коридор.
7
3
 
19
 
! Отговори
Наблюдател преди 3 години
Бизнесите, които си платят на когото трябва ще останат отворени! Каква е тази дискусия съществени /несъществени?!Ако става на въпрос най-голям брой трудещи се има в хотелиерството и ресторантьорството! Именно там най-много хора ще си изгубят работата. А повечето ресторанти няма да преживеят второ затваряне.