Защо вярваме все по-малко в мерките срещу заразата?

"Има скок на страха към коронавируса и дали ще издържи здравната система"
Обновена: 24 ное 2020 15:11 | 24 ное 2020 15:11, Ния Христова
36

 

6% от българите бяха повалени от COVID-19. Проучванията показват, че нивото на тревожност в хората продължава да расте. Защо вярваме все по-малко в мерките срещу заразата?
 
"Досегашните мерки пазеха не психиката на хората, а икономиката", заяви пред Bulgaria ON AIR директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН и политически психолог проф. Антоанета Христова.
 
"Категорично подкрепям това, което се случва в момента. Но посланието трябваше да бъде още по-категорично, да заявява причините и следствията от тези мерки. Но съобщаването на новите мерки беше предварително, защото министърът каза, че те тепърва ще бъдат обсъждани. Не трябва да е така", коментира проф. Христова.
 
Според нея се наблюдава диаметрална промяна в отношението на хората към мерките срещу COVID-19.
 
"Ако март бяхме с оценка над 8 и половина за мерките, то в момента имаме рязък спад", подчерта тя и добави, че рязко е намалял и страхът от икономическите последствия - с почти 15 пункта.
 
"Има скок на страха към коронавируса и дали ще издържи здравната система", обясни проф. Антоанета Христова.
 
Тя посочи, че превенцията срещу COVID-19 трябва да бъде свързана с хора, които работят на терен.
 
"През март тревожност имаше предимно в жените, които работят от вкъщи, гледат децата и се грижат за дома. Сега от жените отиваме към малките населени места, където хората се страхуват, че нямат болнично заведение", поясни още проф. Христова.
 
Тя изтъкна, че нивата на тревожност сред хората по време на пандемията през март не са били толкова високи, колкото в момента.
 
"Силно преживяващите тревожност, достигаща до паника, са се увеличили двойно сега в сравнение с март", посочи директорът на Института за изследване на населението и човека при БАН.
 
Проф. Христова обясни, че хората се чувстват несигурни за здравната система и икономическите последствия. Затова трябва да има ясни послания на управляващите и да изглежда, че знаят накъде водят хората.
 
"В момента населението е равно разпределено на "силно одобрявам мерките" и "силно не одобрявам мерките". Като управленец не можеш да се съобразиш с нито една от страните, а да вземеш твоето решение", каза още проф. Христова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


36
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
32
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите вече ги няма, съответно собственици на болници и може би директори, трябва да точат нашите пари от здравната каса и за това даржът каквото имат налично с диплома за лекар, а много от тях не стават за лекари по ред причини. Затова не могат много да ги уволняват или съдят. До тука стигнахме благодарение на липсата на реформи последните 30 години.
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като чета повечето от коментарите Бил Гейтс може и да пропусне България, явно повечето вече са чипирани.
30
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия, дето лъжът, най-много се възмущават, че не вярваме.
29
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Когато виждате пред себе си дърво, вярвате че има дърво или знаете че има дърво. Не разбирам защо трябва да вярвам в нещо, което е обратно на случващото се, само защото непрекъснато ме бомбардират с някакви пресконференции и интервюта.
28
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това някаква религия ли е, че да вярваме?
27
1
 
2
 
! Отговори
НЕЩО НЕ РАЗБАРАХ: преди 3 години
В КОГО ТРЯБВА ДА ВЯРВАМ...??!ПРАВЯ ТОВА , КОЕТО ПРЕПОРЪЧВАТ ДОКТОРИТЕ!ВЯРВАМ В СЕБЕ СИ И В БОГА.....ЗАТОВА СЕ ПАЗЯ ОТ ПАНДЕМИЯТА!
26
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хем не вярват, хем пък ги били морипи с паника и кемтрайлс - шизофренията се отключва най-вече сред ***...ците, а срещу ***...ината няма лек - дай им комунизъм, ***...ски лозунги и купони за хляб и олио, да мируват!
25
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо вярваме по- малко?Ами защото медиите дават трибуна на пелтека
24
2
 
4
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
АМИ , АКО ИСКАТЕ ВЯРВАЙТЕ...ХА,ХА,ХААААА--НАСИЛА ХУБОСТ , НЕ СТАВА!Ходете по кръчмите , правете се на "въстанници", горете си маските ....и чакайте некай да ви слуша простотиите !ВСЕКИ САМ СИ ВЛАЧИ КОВЧЕГА ....А , КОГА ЩЕ ПАДНЕ В НЕГО , САМ РЕШАВА!
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото и да вярват хората във вируса, при наличието на неадекватна здравна система, са зависими от Божията Воля! Когато си безсилен и те е страх отричаш защото по този фиктивен начин се самоуспокояваш и пазиш.
22
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото резултатът е видим
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия в края на пресконференцията почват да противоречат на това, което са говорили в началото. Как да им вярваш? А не дай си боже Борисов да каже обратното на това, което са казали - веднага сменят плочата.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До До гениите долуЕ това бяха някакви логистични грешки.
19
2
 
1
 
! Отговори
Север Македонов преди 3 години
Мерките са от типа...хвърли се през прозореца за да не се изгориш на котлона... от едното се умира сигура....!!!
18
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защото са чисто лицемерие. Политиците получават здравни грижи, за разлика от обикновения български гражданин, и не им пука какво се случва. Имитацията на някакви мерки е прах в очите. Ако искаха нещо да се направи, нямаше да пропилеят лятото, а щяха да създадат някаква организация.
17
1
 
5
 
! Отговори
До гениите долу преди 3 години
Колко хора зарази с това леко грипче които нямаха късмета да го изкарат?
16
2
 
4
 
! Отговори
Точно така! преди 3 години
До м,даТака е, при мен мина толкова леко, че даже не разбрах ! Ако не беше фирмата да ни ги поеме разбира се, нямаше и да разбера ! Аз пари за такава глупост никога не бих дал !!!
15
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според статтията "6% от българите бяха повалени от COVID-19". По официални данни общият брой на случаите е 121 820 (което не означава 121 820 болни, а по-скро 121 820 положителни теста. Един човек може да се е тесвал два пъти с два различни теста, двата пъти пробата да е положителна. Също е възможно един и същи човек да е боледувал повече от веднъж). Отново по официални данни към момента населенето на страната е 6 927 508 души. 121 820 / 6 927 508 = 0.0176 или 1.76%. Как са изчислени тези 6%?
14
9
 
5
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Доста хора вече изкараха ковида като грип и видяха ,че няма яко да се мре!
13
8
 
5
 
! Отговори
м,да преди 3 години
Доста хора вече изкараха ковида като грип и видяха ,че няма яко да се мре!