Апел: Оставете книжарниците отворени

От Асоциация "Българска книга" смятат, че книгата може да е и храна, и лекарство
Обновена: 25 ное 2020 09:58 | 25 ное 2020 09:44, Ния Христова
13
Апел: Оставете книжарниците отворени
Снимка: Pixabay
Всички ние от Асоциация "Българска книга" с голяма тревога и загриженост следим усложняващата се епидемиологична обстановка. Съзнаваме изключителната трудност на ситуацията и огромната отговорност, с която сте натоварени в този момент. Това заявяват в писмо до премира Борисов, до министъра на здравеопазването и министъра на културата. 
 
От Асоциация "Българска книга" допълват още:
 
"Със сигурност кризата има и ще има още по-тежки последици във всички сектори на обществено-икономическия живот и е необходима активна, целенасочена и мъдра държавна политика за преодоляване на щетите от тази безпрецедентна пандемия…
 
Време е да се осъзнае истинската стойност и значение на книгите и четенето за развитието на обществото и за неговите по-добри перспективи. Със съжаление констатираме, че в предложения Национален план за възстановяване и устойчивост на книгите и четенето е посветена една единствена мярка, а именно – дигитализация на библиотечните фондове, мярка, която предложена в този вид е в посока, обратна на защитата на творческия труд.
 
Книгата може да е и храна, и лекарство – особено в трудно време като днешното. Книгите ни забавляват, образоват, развиват, извисяват, те ни носят успокоение и вдъхновение, упование и смисъл, вяра и кураж, че ще дойдат и други дни.
 
Ето защо знак с важно символно значение днес, в ситуацията на пандемия, е в никакъв случай като противоепидемична мярка да не бъдат затваряни книжарниците, вкл. тези в търговските центрове.
 
Със сигурност книжарниците не са сред най-рисковите търговски обекти. Естествено те следва да спазват стриктно всички задължителни мерки. Възможно е голяма част от книготърговците да решат да затворят по собствена инициатива. Но незатварянето на книжарниците като властово решение ще е ясен знак към хората, че книгата задоволява насъщни нужди и че без да храним и лекуваме душите си не можем да живеем, отбелязват книжарите.
 
В повечето държави, дори и такива, прилагащи по-строги мерки, книжарниците остават отворени. В някои държави (Белгия, Италия, Латвия и др.) книжарниците са определени изрично като търговски обекти със съществено значение.
 
В моменти на криза посланията, които властта със своите действия отправя към обществото, са особено важни. А че книгите са нещо, без което не (бива да) можем, е сред най-важните.
 
Присъединяваме се към апела на френските ни колеги "Оставете книжарниците отворени, за да не се превръща физическата изолация в културна" и призоваваме правителството и гражданите "Подкрепете книгите – днес е денят!", призовават от асоциацията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


13
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
2
 
! Отговори
Някой си преди 3 години
Като се отчете факта, че пресконференцията беше в 9:30 и беше обявено кои точно обекти ще се затварят... и книжарниците определено не са сред тях, не мислите ли, че е редно да сложите и два реда отдолу по случай случката...Ей тъй успокоение на хората прочели страховете на други хора.Пък и за успокоение на собствената Ви съвест, че сте журналисти и следите къде какво става. Ако повече българи, освен че четяха и разбираха прочетеното нещата можеше и да са по-различни (особено в парламента).
9
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
О, това е наистина много необходимо. Без друго в тях не влизат много хора, та има идистанция.Книжарниците са като хранителните магазини и аптеките, особено днес на нашата нация. Принудена да затъпява с години.
8
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо да ги затварят? И без това никой не влиза вътре.
7
6
 
1
 
! Отговори
канцеларията преди 3 години
повечето книжарници са магазини за играчки и подаръци финтифлюшки модерни книжки на тройно завишени цени където разни кифли да гледат интериора и да се прават на интересни и интелигентни .
6
0
 
4
 
! Отговори
Оставете преди 3 години
нашия бизнес отворен! Другите ги затваряйте.
5
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оствете всичко отворено.Затворете само парламента.Затворете и депутатите и правителството в затвора,където им е мястото.Продажни, масонски оtрепки
4
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Намалиха ви ДДС, а цените не мръдната. Не се лби нагушихте? Сега ще ни продавате книги за лек крещу КОВИД. Мафия! Колко кюлчета дадохте на вожда?
3
5
 
17
 
! Отговори
Учител преди 3 години
Подкрепям!Книги и канцеларски материали-учениците и студентите все пак учат. А и в книжарниците няма такова струпване на хора.
2
2
 
7
 
! Отговори
Ganjo преди 3 години
Ами то никой не е тръгнал да ги затваря.Не пускайте фалшиви новини.
1
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Глупости!Може да прочетеш само "Винету" и да станеш министър-председател!