Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун

НС изненадващо ще гледа проекта за нова конституция на ГЕРБ
25 ное 2020 07:00, Анисия Иванова
117
Кабинетът решава дали да наложи частичен локдаун
Снимка: БГНЕС

На днешното си редовно заседание правителството трябва да вземе решение по предложението на Националния оперативен щаб за налагане на частичен локдаун срещу епидемията от коронавирус. А в парламента депутатите изненадващо ще гласуват проекта за нова конституция на ГЕРБ и решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание.

Искането за по-строги мерки за справяне с коронавируса, които да влязат от петък, представи преди два дни министърът на здравеопазването Костадин Ангелов. В тях се предлага университетите, училищата и детските градини да затворят, като учениците и студентите да се обучават в електронна среда поне до Коледа.

Предлага се затваряне на ресторантите и баровете, като ресторантите ще работят само с доставки по домовете. Прекратяват се и екскурзиите в страната и чужбина, да се забрани провеждането на спортни мероприятия. За разхлабване на мерките ще се мисли преди Коледа, когато се очаква да има намаляване на броя на заразените.

Предлага се всички нехранителни търговски обекти, включително и молове, да затворят, с изключение на аптеки, дрогерии, доставчици на пощенски услуги, банки, застрахователи, както и удължава на забраната за посещения в заведения, барове, клубове. 

Вчера бизнесът възрази срещу временното затваряне на част от икономическите дейности и настоява за компенсации, разсрочване на дългове за данъци, осигуровки и кредити. Част от родителите също не са съгласни да се премине към обучение в електронна среда а детските ясли да затворят.

А за да разгледат проекта за нова конституция, депутатите ще прекъснат временно обсъждането на бюджета за следващата година. Точката е предвидена като първа в дневния ред, а под проекторешението стоят подписите на 127 народни представители от ГЕРБ, „Обединени патриоти“, "Воля" и нечленуващи в парламентарни групи, съобщи БГНЕС.

За да бъде прието решението обаче, то трябва да бъде подкрепено в зала със 160 гласа, което е две трети от всички народни представители. След заявената твърда позиция от страна на „БСП за България“ и ДПС, които имат общо 95 народни представители, че няма да подкрепят мнозинството в идеята му да промени основния закон на страната, парламентарната математика показва, че тези гласове няма как да бъдат събрани.

Предложението за нова Конституция дойде от премиера Бойко Борисов през август, когато в страната се провеждаха  антиправителствени протести. По думите на премиера е необходим „рестарт на политическия живот“ в страната. Управляващите от ГЕРБ изготвиха проект, в чието писане стана ясно, че е участвал и правосъдния министър Данаил Кирилов, който малко след това подаде оставка. След редица критики той беше променен, а подкрепен с подписите на депутати от "Воля" и входиран в деловодството на парламента.

Мнозинството създаде и специална комисия, оглавявана от един от юристите на ГЕРБ – Десислава Атанасова. В състави ѝ обаче влязоха единствено депутати от нейната група, от „Обединени патриоти“, от партията на Веселин Марешки и един независим – Спас Панчев.  Временна комисия трябваше да даде становище по проекта, консултирайки се с именити юристи от академичните среди, но за двумесечния си срок на работа проведе едно единствено заседание, в което прие само правилата си за работа.

Преди дни пък бе оповестено и становището на Венецианската комисия за проекта на нова Конституция, в частта за Съдебната власт. В него комисията към Съвета на Европа изразява съжаление, че първите стъпки за конституционни промени не са били предшествани от подходящо обществено обсъждане, както и че предложенията са били изготвени от парламентарното мнозинство без никакъв външен принос, а причините за някои предложения не са добре обяснени.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


117
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
96
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Ще бъдете в безопасност и никой няма да ви заразява у дома при съпругите, съпрузит"а какво ще ядем и с какво ще плащаме сметките?
95
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не се спазват никакви правила за безопасност и е наложително детсии ясли, детски градини, детски кухни и училища да се затворят след пълна санитарна обработка и да се забрани влизането и излизането на обектите от директор до чистачка!Ще бъдете в безопасност и никой няма да ви заразява у дома при съпругите, съпрузите децата и внуците си!
94
2
 
1
 
! Отговори
:))) преди 3 години
До Герб Щави НародаЛеле, като гледам какви частни блогове четеш, писани може и от теб самия, разбирам защо си толкова умен
93
7
 
5
 
! Отговори
Герб Щави Народа преди 3 години
Каквото и да наложи, не им вярваме, че ни мислят доброто! Имаме управляваща партия, чието име е измислено в Германия и на немски означава ЩАВАЧ НА КОЖИ: https://prarodinata.blog.bg/politika/2020/11/24/zloveshtata-taina-v-imeto-na-partiia-gerb-razsledvane.1736733Оформя се хипотезата, че, водени от задкулисни интереси, германските политически технолози, които акушираха лабораторното създание Герб, първоначално са използвали благовидното (макар и странно и неестествено з
92
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво умуват, пълен локдаун и затваряне на всичко, щом толкова е опасно грипчето :)))
91
4
 
7
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Колегата Кантарджиев ясно ви каза че силната музика в дискотеките разпространява коронавируса! Според института Роберт Кох-Германия, същото се получава и в училищата, защото колкото повече знания трупаш се трупа и вирусния товар. За сравнение в ромските махали няма нито един болен, камо ли умрял, от коронавируса!
90
7
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 106Добре, че нищо не решаваш ти и нищо не зависи от теб.Ужасена, скоро ще си неизлечимо болен/болна
89
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Айде затваряйте! Относно ресторантите- до един хора със заплати под масата, които на държавата не носят НИЩО. Укриват се поне 80% от приходите. По-долу прочетох коментар как 600к лентяи сервитьори издържали държавата. Падам. НИЕ, хората честно плащащи огромни осигуровки и плосък данък със заплати над прага, издържаме държавата. Не някакъв слугинаж. Моментално затваряне на всичко!
88
0
 
1
 
! Отговори
Монтьорче преди 3 години
До АнонименПоследователките са само в главата на монтьорчето, изпаднало в параноя да не го хване жена му, че така ще го натисне като прибере половината имущество от времето на брака, че харманлийския монтьор измислен сваляч ще качи кръвното пак.Тогава и маникюристката ще му бие шута, като всички останали, мъжа й е златен - сто класи над монтьора-карикатура на мъж.
87
7
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Държава, пълна с и диоти! Тръгнала към масово само убийство. Веднага затваряне на всичко, без предприятията, в които трябва строго спазване на мерките! Стига конспирации, неистова жажда за забавления и пиршества!
86
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До избирателАми като поумнееш и разбереш какво е Конституционна Република, управлявана от Народно събрание, прочетеш статията и реотана ти загрее какво значи: "на днешното си редовно заседание правителството трябва да вземе решение по предложението на Националния оперативен щаб за налагане на частичен локдаун срещу епидемията от коронавирус", много неща ще ти се изяснят. Явно си умен колкото си и хубав, като ти гледам снимката
85
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До МутафчийскиДа, дори 600 години. Колкото е удобно на управляващите. Този вирус е велик, инкубационния му период е колкото му кажат, лятото почива, не излиза преди 11 вечерта и не ходи по училища. Скоро всеки ще си го опитомява като кученце.
84
4
 
9
 
! Отговори
Саксофонов преди 3 години
От коментарите си личи вековната злоба на роба. Хора бедни материално, но преди това духовно.
83
7
 
4
 
! Отговори
aa1830 преди 3 години
Докато тиквите се наумуват дали да наложат частичен локдаун (който в БГ варианта си ще е частичен на частичния), то в други държави са в пълен локдаун от седмици и скоро ще излязат от него. Но за да се угоди на някви псевдо ресторантьори, ше се умува.... Умрелите не ги броим изобщо.....А здравето ужким беше най-ценно според кратун номер 1 пролетта.
82
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой спасил ли се е с маска. Изкараха ли новите статистики?
81
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз знам английски и немски, но lockdown ми звучи глупаво :)) Не ли по хубава българската дума затваряне или по демократично звучи английската :)
80
6
 
3
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Според най-новите изследвания на института Роберт Кох-Германия инкубационния период на коронавируса е 6 месеца! Мушмуроци, излезе ли ви през носа великденското агнешко и вино, а? Видяхте ли какво говорих, какво стана!
79
1
 
6
 
! Отговори
Ричи Алибегов преди 3 години
Вчера от мъка така се напих заради локдаун, че получих нокдаун.
78
2
 
11
 
! Отговори
Мангъсарович преди 3 години
Мутафчийски не излезе прав. Аз както ви казах, Ковида изчезна още лятото, това сега е една проста настинка, дето се лекува с чай и аспирин. Бойко ви лъже, за да ви страхува, нищо че повечето другари не вярват в Короната. Ама не се страхувайте бе, другари, лъжат ви, спокойно. Маски не са нужни
77
5
 
2
 
! Отговори
избирател преди 3 години
Извинете невежество ми!Защо едните ще предлагат на другите и ще се решава от всички?!То това не е ли театро?!Та ние не сме ли монархия с Хан на чело,не взима ли той решенията ,ЕДНОЛИЧНО?!