Как правилно да изхвърлим маската си, за да помогнем на Земята?

Медицинските отпадъци се превръщат в екологичен проблем
25 ное 2020 23:30,
14
Как правилно да изхвърлим маската си, за да помогнем на Земята?
Снимка: БГНЕС

По целия свят огромното количество медицински отпадъци се превръща в сериозен екологичен проблем. А все по-често се срещат захвърлени еднократни маски по улиците.

Изследванията сочат, че вирусът може да се задържи до 24 часа върху картон и до 3 дни върху пластмаса. Затова се препоръчва маските и личните предпазни средства да бъдат поставяни в затворен плик и да се изчака 3 дни преди изхвърлянето им в общите контейнери.

Пандемията повиши драстично закупуването на маски за еднократна употреба и ръкавици, което пък от своя страна доведе до още един глобален проблем - замърсяване с еднократна пластмаса. Препоръките на Световната здравна организация са да се използват текстилни маски.

"В момента ситуацията е тежка, нашите колеги, които работят по крайбрежието на Черно море още в началото на летния сезон казаха, че много често намират големи количества пластмасови отпадъци, в това число ръкавици и маски, предимно за еднократна употреба", сподели пред БНТ Виолета Керемидчиева от екипа "Нулеви отпадъци" на Екологично сдружение "За Земята".

По думите й в момента заради незнанието на хората, ние решаваме един спешен проблем, жертвайки друг неотложен проблем, каквото е пластмасовото замърсяване.

Освен самите маски за еднократна употреба, екологичен проблем се оказва и тяхното изгаряне. Според МОСВ на изгаряне в инсинератор подлежат биологичните медицински отпадъци и всички отпадъци, образувани от дейността.

"Предимно ТЕЦ-ове, които до този момент са работили на въглища,
започват да изгарят отпадъци без конкретните изследвания какъв е екологичният отпечатък и какво е влиянието върху здравето на хората, които живеят в непосредствена близост" споделя още Керемидчиева.

От Министерството на околната среда и водите уточняват, че според Европейския център за превенция и контрол на болестите, няма доказателства съгласно които стандартните процедури за управление на отпадъците са опасни и че битовите отпадъци играят роля в предаването на COVID-19 или други респираторни вируси.

Поради тази причина не са предлагани и приети допълнителни и специални изисквания, свързани с управлението на битовите отпадъци в Закон за мерките и действията по време на извънредното положение, обявено с решение на Народното събрание от 13 март 2020 г.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
1
 
! Отговори
До 8 преди 3 години
Цветанов, ти ли си бе мошенико слухтящ?
10
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 7.Такъв биотерорист няма да стигне дори до следствие, а за осъждане да не говорим. А за психически сринати хора, които разпространяват зарази, има други членове от Наказателния кодекс в случай, че са вменаеми.
9
2
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 8.Ако е само твоят асансьор, Гешев може да се справи. Но става въпрос за масова практика. Тогава и Гешев няма да се справи.
8
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Многократни маски трябват. Да издържат година две поне.
7
1
 
2
 
! Отговори
Сталин преди 3 години
Ние ще се отървем от маските. Земята ще се отърве от хората.Няма хора ,няма проблем с маските.
6
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз моите ги оставям в асансьора, на сутринта ги няма, някой ги краде. Ако това продължи и идната седмица, мисля да сезирам гешев. Само той е способен да се справи с този проблем.
5
2
 
2
 
! Отговори
До 1 преди 3 години
Дават си сметка за биотероризъма и затова е приет член 355 от НК.
4
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Правилно е да се изхвърля в плик. Но три дни в къщи да стои бо к л у к не е решение. Просто да се събират разделно.И после се унищожават по правилата на унищожаване на биологичните от па дъ ци
3
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз моите маски си ги събирам и после се забърсвам с тях,за да се вижда че са използвани,и никой да ги не ползва след това.Иначе има тарикати които като видят маска на земята си викат: абе що не спестя някой лев,тоз който я е захвърлил е бил жив,значи е бил здрав.А като се избършеш отзаде,никой няма да посмее да използва тая маска щот много мирише на теменужки.Аз така опазвам природата.Бърша се с маските.
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пандемия на PCR тестове ли има? Защото тия тестове показват всички прекарани болести от раждането до съответната година в която се тествате. Всички тия са болни защото PCR тест им го казва, а той PCR или другия " евтиния" тест, и двата са фалшиви!- Къде видяхте вирус изолиран? Само на видео анимация и картинка?- Видяхте ли го с микроскоп или всички са болни щото пушат цигари, пият и плющат сланина и после, що сме болни от пневмония и защо дробовете и кръвоносната система е запушена
1
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой път, като говорите подробности за запазване на вируса толкова свободно, не си ли давате сметка, че ще инспирирате вирусов тероризъм? Озлобен човек ще събере маски или ще вземе своята, ако е под карантина, ще натрие носовете с тях на няколко бездомни кучета и ще ги остави. Пък след няколкостотин репликации на вируса в кучешкото царство, само Бог знае в какво форма ще се върне към нас.