Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има

Опозицията провали намерението на мнозинството
Обновена: 25 ное 2020 11:44 | 25 ное 2020 11:43, Камелия Цветанова
215
Решено! Велико народно събрание за нова Конституция няма да има
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Проектът за решение за провеждане на избори за Велико Народно събрание не получи нужната подкрепа от депутатите, за да бъде приет.

Още по темата
Той беше внесен от 127 народни представители от ГЕРБ, "Обединени патриоти" и "Воля" днес.

За да бъде прието такова решение обаче е нужна подкрепата на 160 депутати.

От 212 гласували 111 от ГЕРБ и ОП бяха „За“, 93 от БСП, ДПС и независимите бяха „Против“, а 8-те от „Воля“ се въздържаха.

От БСП и ДПС реагираха остро на проекта за нова Конституция на ГЕРБ. Дебатът по проекта на решението продължи два часа и половина.

Крум Зарков коментира, че "конституционният кьорфишек явно цели да отклони вниманието от задълбочаващата се здравна, социална и икономическа криза".

"Бащите на Конституцията са предвидили дълга процедура и квалифицирано мнозинство да я предпазят, защото ако действаше предложението на ГЕРБ, тя щеше да се променя със скоростта на противоепидемичните мерки", настоя той.

Социалистът Явор Божанков коментира, че проектът на Конституцията е бил политическа маневра заради протестите през лятото.

"Всеки юрист ви каза, че този проект не става, дори и Венецианската комисия. Кой е авторът на тази Конституция, кой я е написал и понеже никой не иска да си го признае го приемаме като колективен плод, а ако можеше да покажем на хората 10-годишното управление на ГЕРБ, това е този проект, то е вашата визитна картичка. Сега отново изпълнителната власт използва мнозинството в НС, но имената на министрите няма да стоят под този проект, те няма да носят отговорност, а вашите имена ще стоят под този срамен акт", обърна се той към управляващите.

Лидерът на ДПС Мустафа Карадайъ припомни позицията на движението, че няма да подкрепи проекта за Конституцията на ГЕРБ и няма да гласува за свикване на ВНС.

"Видяхме оценката на Венецианската комисия, която беше ясна и категорична, че този проект не става. И с това си обясняваме и така прибързаното внасяне днес за разглеждане - срамът ви е толкова голям, че сега се опитвате набързо да се отървете от темата", настоя той.

Според него предложеният проект на нова Конституция е поредният удар срещу демокрацията и държавността.

"Конституцията трябва да се приеме като нов обществен договор в нормално и креативно политическо време, а този проект не отговаря на обществените нагласи и очаквания", отсече Карадайъ.

Тома Биков от ГЕРБ пък настоя, че идеите в новата Конституция са тези на протестиращите през лятото.

"Нашият проект събра най-вече исканията на протестиращите през лятото, едно от тези искания беше свикване на ВНС. Подминахме обидите, които бяха отправени към мнозинството, личните нападки и лансирахме идеите на протеста, това са идеите, които днес опозицията нарича диктатура", каза той.

Биков призна, че и в ГЕРБ имат забележки към много от тези идеи, но целта на проекта е да влезе дебатът в НС, а не да се води на улицата.

Той призова опозицията да е малко по-отворена за дебат. "Конституцията не е Библия, за да не може да се променя", категоричен беше депутатът от ГЕРБ.

Съпартиецът му Красимир Ципов напомни, че действащата Конституция е претъпяла няколко промени основно в частта за съдебната власт.

Сега акцент в проекта на новия основен закон също е съдебната власт.

"Това е дебатът, който водим повече от пет години. Преди пет години, когато ВСС беше разделен на две колегии получихме препоръки от Венецианската комисия на Съвета на Европа", коментира той.

Той поиска от БСП да изложи своите виждания по въпроса, защото към момента няма ясно становище от левицата.

"Отправяте само критики, че този проект не става, че ще бъде прието от този парламент, но какво е вашето становище по проблемите", посочи Ципов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


215
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
122
0
 
2
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
НЯМА КАКВО ПОВЕЧЕ ДА КОМЕНТИРАМЕ!БКП/БСП И ДПС /ДС , ЗА ПОРЕДЕН ПЪТ ПОКАЗАХА СВОЯТА НЕПРИГОДНОСТ В УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА!ВМЕСТО ДА ПРИЕМАТ ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ--ТЕ , СЕ УПЛАШИХА ДА ПОЕМАТ ОТГОВОРНОСТТА НА УПРАВЛЕНИЕТО В ПАНДЕМИЧНАТА КРИЗА И ДА ПРОМЕНЯТ СИСТЕМАТА !ЯСНО Е ВЕЧЕ , ЧЕ НА СТАРИТЕ ПАРТИЙНИ ФОРМАЦИИИ, ЧАЛГАРИТЕ ИМ И НЕКАДЪРНИТЕ ИМ ПСЕВДО-ЛИДЕРИ , НАРОДА НЕ МОЖЕ ДА РАЗЧИТА!ВИДЯХМЕ ИМ СЕИРИТЕТЕ СА БИТА КАРТА!НИЕ ОТ ГЕРБ , ЩЕ ИЗГРАДИМ НОВАТА БЪЛГАРИЯСАМО НИЕ -ЗНАЕМ МОЖЕМ
121
2
 
8
 
! Отговори
коментар преди 3 години
Целта е постигната!1. ГЕРБ показа съпричастност към онази част от протестиращите презлятото, която искаше смяна на системата.2. Стана пределно ясно, че БСП и ДПС и поддържащите ги НЕ ИСКАТПРОМЯНА В СИСТЕМАТА!Какво следва, справяне с пандемията и нова категорична победа на ГЕРБ,а метежникът и Нинова отиват в забвение.
120
6
 
7
 
! Отговори
въпрос преди 3 години
И сега мутрагенът от Банкя що не подава оставка, както беше обещал? За пореден път лъжи и циркаджийски номера от него! А през март месец 21 година, пак го изберете овце!
119
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Комунистите на Нинова и Радев не искат промяна.Те искат смяна ,да докопат власта.
118
4
 
4
 
! Отговори
! преди 3 години
Поредната голяма победа на г-н Борисов над комунизма и техните глашатаи от "отровното трио".
117
6
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решение за Велико НС, което евентуално да приеме Конституция, трябва да става с референдум - поне така си мисля.
116
2
 
10
 
! Отговори
Зоран Заев преди 3 години
Така е, когато искаш да застанеш в историята до Ювиги Крум Законодателя (803 г. - 814 г.) без да имаш капацитет за това...
115
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко години ще лежи Тиквата в затвора? Над 10 - палец нагоре, под 10 - палец надолу.
114
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Решено! Отивам по голяма нужда.
113
2
 
7
 
! Отговори
МНОГО ЯСНО преди 3 години
КОИ СИ РЕЖЕ КЛОНА НА КОИТО СЕДИ??
112
7
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Един звънък шамар за герберухите! Ще има още!
111
5
 
9
 
! Отговори
Ха, ха,хА ...ФАКТ преди 3 години
"ВЕЛИКОТО НАРОДНО ВЪСТАНИЕ"...Е САМО СМИНДУХ И ЧЕСЪН , С ДЪХ ....НА ПАТОК!!!!
110
3
 
9
 
! Отговори
за КАЛЕКО АЛЕКО... преди 3 години
ТОВА "ВОЕННО ТЕАТЪРЧЕ" , ГО ГОТВЕХА ПО СХЕМАТА НА "9.09.44г" КОГАТО , ИЗИГРАХА СЪЩАТА ПИЕСКА , САМО ЧЕ ПОД ЩИКОВЕТЕ НА "СЪВЕЦКАТА АРМИЯ"!ПРЕДСТАВЛЕНИЕТО СЕ ПРОВАЛИ ---БСП И ДПС , НЯМАТ НИТО СИЛАТА , НИТО КУРАЖА НИТО И АМБИЦИЯТА ДА УПРАВЛЯВАТ БЪЛГАРИЯ!ТЕ--ПРОСТО ИСКАТ ДА СА ЕДНИ "БУТИКОВИ ПАРТИЙКИ" --ЗА ДА СИ ПОЛУЧАВАТ ПАРИЧКИ ОТ БЮДЖЕТА НА БЪЛГАРИЯ И ДА СИ ЖИВУРКАТ СПОКОЙНО В ЛУКС!НИЩО ПОВЕЧЕ ОТ-- "ПАК СМЕ ТУКА..."!
109
8
 
6
 
! Отговори
НЕ , КАЛЕКО..... преди 3 години
ТЕ , ДРУГАРИТЕ , НЕ ИСКАХА ИЗБОРИ....!ИСКАХА САМО ДА СВАЛЯТ ПРАВИТЕЛСТВОТО СЪС СИЛА , ЗА ДА НАПРАВЯТ "СЛУЖЕБНО ПРАВИТЕЛСТВО СЪС Р.РАДЕВ" , ДА ПРОВЕДАТ ЕДИН ФАЛШИВ "РЕФЕРЕНДУМ"...И ДА ИЗЛЯЗАТ ОТ ЕС И НАТО , КАТО БЪРЗО НИ ПРИШИЯТ КЪМ ЕВРАЗИЯТА!ЛОШОТО Е ---ЧЕ , ТОВА "ВОЕННО ТЕАТЪРЧЕ" ...НЕ УСПЯ!!!"НОМЕРЧЕТО НА ФИГУРАНТА"-- НЕ МИНА..ХА,ХА,ХАААААААААА
108
8
 
8
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
ОТ ДНЕС , ДРУГАРИ, СПОКОЙНО МОЖЕТЕ ДА ПОЛЗВАТЕ ПАРТИЙНИТЕ СИ БИЛЕТИ ЗА ...ТОАЛЕТНА ХАРТИЯ , В КОВИД-КРИЗАТА!ОТ ДНЕС ---ВИЕ СТЕ САМО ЕДНА "БУТИКОВА ЧЕРВЕНА ПАРТИЯ" ...ОТ МИНАЛОТО , СЪС ЗАТИХВАЩИ ФУНКЦИИ!ЗАГУБИХТЕ "СЛУЖЕБНО" , ОТ ГЕРБ...ПОРАДИ ОТКАЗ ДА ПРИЕМЕТЕ ОСТАВКАТА НА БОРИСОВ!СРААААААМ....!
107
11
 
7
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
БОРИСОВ СЕ ИЗСМЯ В ЛИЦЕТО НА КОРНИ , КОГАТО И ПРЕДЛОЖИ ДА ПРИЕМАТ РЕШЕНИЕТО ЗА ВНС ...А, В ЗАМЯНА НА ТОВА ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА!КОРНЕЛИЯ И ДПС ---СТРАХЛИВО ОТКАЗАХА!ЗА КАКВО ПРОТЕСТИРАХЕ ТОГАВА ....??!ЗА КАКВО СЕ ПЛЮНЧИХТЕ ПО УЛИЦИТЕ ЦЯЛА ЕСЕН И РЕВАХТЕ , КАТО МАГАРЕТА ...??!СКЪСАЙ СИ ПАРТИЙНИЯ БИЛЕТ , КОРНИ!ТИ СИ САМО ЕДИН ЧЕРВЕН ПЛОНДИР, ПОД НАЛЯГАНЕ!
106
9
 
8
 
! Отговори
СТРАХ , СТРАХ СТРАХ преди 3 години
СТРАХ ТРЕСЕ ЧЕРВЕНАТА ОПОЗИЦИЯ , ДА НЕ БИ СЛУЧАЙНО БОРИСОВ ДА ПОДАДЕ ОСТАВКА , ЗАЩОТО ТЕ ИЗОБЩО НЕ СА В СЪТОЯНИЕ ДА СЕ СПРАВЯТ С КОВИД-КРИЗАТА!СТРАХ ГИ ТРЕСЕ , ЧЕ ЩЕ ЗАГУБЯТ ИЗБОРИТЕ ЗА ВНС!СТРАХ ГИ ТРЕСЕ , ЧЕ НЯМА ДА ОВЛАДЕЯТ УПРАВЛЕНИЕТО НА СТРАНАТА , В СВЕТОВНАТА КРИЗА!СТРАХ ГИ ТРЕСЕ --ЗАЩОТО НЯМАТ КОНТАКТИ СЪС БАНКИТЕ НА ЗАП.ЕВРОПА , ЗА ДА СИ ПОКРИЯТ ЗАГУБИТЕ ОТ КРИЗАТА!СТРАХ--ЧЕ , ЩЕ РУХНАТ МОМЕНТА В КОЙТО ТРЯБВА ДА ОСИГУРЯТ С ЛЕКАРИ , ЗДРАВНАТА СИСТЕМА!БСП--Е БИТА КАРТА ОТ ДНЕС
105
5
 
11
 
! Отговори
Край преди 3 години
Българите нямат инелектуален капацитет да напишат нова конституция. Те и старата не могат да препишат без правописни грешки.3клас - централно столично училище - 1/2 от децата /бели българчета/ не могат да четат.
104
10
 
16
 
! Отговори
Кое какво е преди 3 години
До Недоразбрал: Тиквената конституция си остава тиквена, независимо от това кой я е спрял. А смяна на системата ще има едва тогава, когато се оттървем от Бойко и гербаджийската дружинка.Докато не стане това никаква конституция няма да ни помогне а банкянският тарикат ще продължи да управлява от джипа. Аннадъмму?
103
3
 
15
 
! Отговори
Фурнаджийски лопати преди 3 години
Досега беше решено че ще има, отсега е решено че ще няма...Абе бостана на Тиквата е източник на вечно възвратно -постъпателно колебание!