Здравният министър пусна заповедта за новите мерки срещу COVID-19

Те влизат в сила от 23,30 ч. на 27 ноември
25 ное 2020 18:00, Красимир Ангелов
83
Здравният министър пусна заповедта за новите мерки срещу COVID-19
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Здравният министър Костадин Ангелов официално пусна заповедта, с която от 23,30 ч. на 27 ноември, петък, до 21 декември 2020 г., в страната се въвеждат допълнителни противоепидемични мерки.

Както е известно, от тогава се преустановяват присъствените учебни занятия(в т.ч. учебни практики, стажове, изнесени  учебни  часове,  изпити,  дуална  система  на  обучениеи  др.) в  училищата  и центроветеза подкрепа за личностно развитие. Решението за преминаване в обучение в електронна среда от разстояние се взема от министъра на образованието и науката при условията и по реда на чл. 105, ал. 6 и 115а, ал. 1, 4 и 5 от Закона за предучилищното и училищното образование.

Още по темата
Преустановява се и провеждането в присъствена среда на груповиизвънкласни дейности и занимания, дейности по интереси, занималнии други, организирани в училищна и извънучилищна средаза всички възрастови групи.

Преустановява се присъственият учебен процес във висшите училища. Допуска се само провеждането на държавните изпити за придобиване на специалност в системата на здравеопазването,  при стриктно спазване на мерките за превенция и контрол на инфекциите съгласно Наредба No 3 от 2013 г. за утвърждаването на медицински стандарт по превенция и контрол на вътреболничните инфекции.

Преустановяват  се  присъствените  групови  занятия  в  езикови  центрове, образователни центрове и други обучителни центрове и школи, организирани от юридически и физически лица. Освен тях се преустановяват и посещенията в детски градини и детски ясли, както и в детски центрове, клубове и други, предоставящи организирани групови услуги за деца.

Преустановява  се  провеждането на  конгресно-конферентни  мероприятия, семинари, конкурси, обучения, тимбилдинги, изложения и други обществени мероприятия в присъствена форма.

Преустановява се провеждането на всички културни и развлекателни мероприятия (кина, музеи, галерии, сценични прояви, концерти, занятия от танцовото, творческото и музикално изкуствои други). Изключение се допуска по отношение на театрите, при заетост на местата до 30 % от общия им капацитет, спазване на физическа дистанция от най-малко 1,5 м. и задължително поставяне на защитни маски за лице.

Не се допуска организирането и провеждането на събирания и тържества от частен характер (сватби, кръщенета, погребения и други) с присъствие на повече от 15 човека.

Преустановяват се всички колективни и индивидуални спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица до 18 годишна възраст, с изключение на международните спортни състезания, които са започнали към датата на влизане в сила на тази заповед. Всички спортни мероприятия с тренировъчен и състезателен характер за лица над18 годишна възрасти международните спортни състезания за лица до 18 годишна възрастсе провеждат без публика.

 Преустановяват се  посещенията  на фитнес  центровете и  залите  за  групови занимания към тях. Преустановяват се и посещенията във всички заведения за хранене и развлечения по смисъла на чл. 124 от Закона за туризма. Допускат се само доставки или взимане на храна задома и офиса.12. Преустановяват се посещенията в игралните зали и казина.

Преустановяват се посещенията на търговските центрове (представляващи една или повече сгради, в които са разположени магазини, заведения и други търговски обекти )и търговските центрове тип МОЛ, с изключение на магазините за хранителни стоки, лечебните
заведения, аптеките,  дрогериите, оптиките,  зоомагазините, банките, застрахователите, доставчиците на платежни услуги, офисите на телекомуникационните оператории други доставчици на съобщителни услугив тях.

Преустановява се провеждането на групови туристически пътувания (екскурзии) с организиран транспорт в страната и в чужбина и групови посещения на туристически обектив страната.

Всички физически и юридически лица, които са собственици или управляват търговски, административни или други обекти, които предоставят услуги на гражданите, и чиято дейност не е преустановена с тази заповед, създават организация за контролна броя на клиентите в съответния обект, като не допускат повече от 1 човек на 3 кв.м.

На всички пазари, тържища и базари се създава организация за еднопосочно движение и осигуряване на дистанция от най-малко 1,5 м. между посетителите. Работещите и посетителите са длъжни да носят защитна маска за лице.

Работодателите и органите по назначаване да организират работния процес на работниците/служителите в дистанционна форма (работа от разстояние/надомна работа), където е възможно, като допускат присъствена работа на най-много 50% от персонала.

Магазините за хранителни стоки организират работата си, като не допускат лица под 65-годишна възраст в съответните обекти в часовете между 8.30 и 10.30 часа.

Преустановява се провеждането на планов прием и планова оперативна дейност в  лечебните  заведения  за  болнична  медицинска  помощи  комплексните онкологични центрове, с изключение на дейностите, свързани с трансплантацияна органи, тъкани и клетки,  диагностиката  и  лечението  на  пациенти  с  онкологични  и  онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ.

Забраняват се посещения на външни лица/свиждания в лечебни заведения за болнична помощ, с изключение на свижданията на пациенти в терминален стадий. Забраната не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

В изпълнение на т. 3 от Заповед No РД-01-439 от 27.07.2020 г. директорите на регионалните здравни инспекции предприемат действия и прилагат мерки на лечебните заведения за болнична помощ и комплексните онкологични центрове на територията на съответната област, като определятзадължителен брой леглаза лечение на пациенти с основна или с придружаваща инфекция със SARS-CoV-2 от непо-малко от 20% от обявените  в  съответната  регионална  здравна  инспекция  брой  легла  на всяко лечебно заведение за болнична помощи комплексен онкологичен център.
В специализираните институции за предоставяне на социални услуги и такива за социални услуги от резидентен тип за деца и възрастни се допускат посещения на външни лица по изключение и по преценка на директора на институцията при спазване на въведените  противоепидемични мерки и представяне на декларация от посетителя, че не е в контакт със заразно болни, няма признаци на остро респираторно заболяване и ще спазва въведените противоепидемични мерки на територията на институцията. Ограничението не се отнася за контролните органи при осъществяване на контролната им дейност.

Дейностите, които не са преустановени или забранени с тази заповед, се провеждат при спазване на всички противоепидемични мерки.

Министърът на труда и социалната политика да възложи на Изпълнителна агенция „Главна инспекция по труда“ реализирането на проверки на работодатели, относно спазване на изискванията на настоящата заповед и на ЗаповедNo РД-01-675от 25.11.2020 г.

Освен това областните  управители  и  органите  на  местно  самоуправление  и  местна администрация,  в  рамките  на  функционалната  си  компетентности  при  максимално използване на контролните си правомощия и административен капацитет, трябва да създадат необходимата  организация  за  контрол  по  спазване  на  противоепидемичните  мерки  на територията  на  страната,  като разпореждат организационнимерки,  в  случай  на необходимост, при отчитане на конкретната специфика и данни за съответната област.

С целия текст на заповедта може да се запознаете тук.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


83
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
2
 
1
 
! Отговори
absurd преди 3 години
от цялата тая простотия го отнесоха най-ве4е децата,ами който 6те мре,пак няма се отърве.удължават агонията и страдат децата
61
0
 
3
 
! Отговори
доктор преди 3 години
ЗАПОВЕДТА НА ЗДРАВНИЯ МИНИСТЪР Е--НЕЗАКОННА ЗАЩОТО ПРОТИВОРЕЧИ НА ЗАКОНА ЗА ЗДРАВЕОПАЗВАНЕТО---ЕПИДЕМИЯ---ПРИ300 000 ЗАРАЗЕНИ --ОТ ДАДЕНА ОБЛАСТ СЕГА--15--20 000 ЗЯ СЪД СТЕ г-да АНГЕЛОВ И КУНЧЕВ КЪДЕ СЕ СКРИ БЕ ГЕЕЕШЕВ ВКАРАЙ ГИ ТЕЗИ *** ....УМНИЦИ В ЗАТВОРА ЗА ДА ИЗЧЕЗНЕ И ТОЗИ МИСТЕРИОЗЕН ВИРУС САМО ЗА 3 ДНИ
60
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо трябва някой да хленчи? Ако сами не спрем да ходим като мухи без глави - няма как да се разпространява вируса. За протести и други глупости може - да се спрем не може. Спираме се - и да видим после какво ще ни ограничават? Дали статистиката е вярна или не - може да гадаем. На никой няма да му паднат топ.ките или шкембето - 10 дни да кротува.
59
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Терор и мракобесие майна.
58
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какво искате бе , първи сме по смъртност в света, няма лекари, хората изпопадаха в тези отделения? Ще излизали по площадите , за какво, че няма 3 седмици да връткате питиета и кючеци и няма да харчите пари по моловете, явно пари имате. Кунчев каза , че има свободни места за санитари за 3000 лева, ама никой не желае що така, къде е Алибегов да види как е, хем и някой лев ще вземе. Оревахте света , а хора *** като мухи, не ви е срам!
57
1
 
8
 
! Отговори
Вуйчо преди 3 години
До SS Щото в малките градове КОвид няма. Яж, пий и си носи новите дрехи, останалото е работа на Господ.
56
1
 
6
 
! Отговори
VOLVO преди 3 години
Хипери и маркети огромни, не затварят, а потока от клеенти е хиляден на ден, кво става? Дзаповедта е *** и смотана, да се иземат ресторантите, дискотеки и клубове, нали така управляващи. Метро, практикер, технополис, техномаркет за ше бачкат за алчните си господари? Как ще им ограничавате печалбите, че кои сте вие ве министелски съвет???
55
1
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сачева защо гледа като уплашен плъх
54
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ крадат като за последно. Много добре знаят, че краят им е близо и друг път няма да има.
53
3
 
14
 
! Отговори
SS преди 3 години
БЯГАЙТЕ ОТ ГОЛЕМИТЕ ГРАДОВЕ !!!
52
14
 
12
 
! Отговори
SS преди 3 години
Ще дам един съвет на всички който четат този сайт.Напуснете големите градове.Който има вила,къща на село,кемпер,каравана да бяга.Ще попитате ,а работата? По добре без работа,и пари но ЖИВИ,отколкото болни в интензивното или на гробищата.Вие преценете кое е по добре.Сега разни хора,разни идеали е казал народа.Но всеки носи глава на рамете нека сам да си реши.
51
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спрете се бе,!Спрете да плюете и да леете омраза,гняв и злоба!Какво сте се разблеяли като латерни.Пуууу...голямо хулене,голямо философстване,големи компетенции.Кога България е била равна на запада,че ми я сравнявате с него.А ако вас ви сравним с най-успелите хора?Знаете ли как ще изглеждате пред един детски хирург,например ?Същото е!
50
10
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Огромната грешка заради, която всички страдаме беше присъственото обучение от септември месец и че разрешиха закритите части на заведенията да работят с някакви смешни препоръки, които бяха по шиле дезинфектант на някоя маса близо до входа.Разпространението стана неконтролируемо и доста деца останаха сираци. Сега вече ще е много трудно да се ограничи.
49
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Публична тайна е, че най-голямата корупция е при докторите. Няма доктор от големите болници от асистент нагоре, да печели само от заплатата си, както няма българин да не е давал пари на ръка на докторите.
48
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Цялата вина за сегашното положение носи тулупа!И не да ми се оправдава с Орешарски,ама да метне оставката и в ЦСЗ!там му е мястото!
47
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Крааай!Вируса ше се уплаши от мерките и ше се скрие у миша дупка.
46
4
 
6
 
! Отговори
До чебурашко преди 3 години
Скоро ще ти почукат баретите на вратата,споко!
45
7
 
8
 
! Отговори
SS преди 3 години
Тези мерки са твърде закъснели! Прогнозирам,че нещата ще станат още по лоши.След втората вълна ще дойде трета.Бъдещето никак не се очертава да е розово.
44
4
 
1
 
! Отговори
Барманче преди 3 години
До ЧебурашкаАлибегов ше ви опраи вас. Само да мине пандемията.
43
3
 
19
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Тия мерки имат една единствена цел и тя няма нищо общо със здравето на хората. Просто трябва да се удължи и разточи в бъдеще тая простотия, за да се облажат банки, едър бизнес и прочие.