Министерството на туризма отговори на Меркел: Курортите ни са безопасни

Няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки
26 ное 2020 19:07, Нели Христова
30
Министерството на туризма отговори на Меркел: Курортите ни са безопасни
Снимка: БГНЕС

Боровец, Банско и Пампорово са безопасни, след като са направили сериозни инвестиции, за да спазват противоепидемичните мерки. Така от Министерството на туризма отговориха на призивите на германския канцлер. Ангела Меркел поиска затваряне на зимните курорти в ЕС през следващите месеци заради ситуацията с коронавируса.

Още по темата

От българското министерство на туризма заявяват, че следят информациите от държавите в ЕС по повод ограничителните мерки, свързани с овладяване на разпространението на COVID -19. За разлика от голяма част от европейските страни, които постепенно премахват рестрикциите, България сега въвежда своите ограничителни мерки и те ще са в сила до 21 декември, напомнят от Министерството на туризма.

Оттам добавят, че страната ни още през октомври въведе единни правила за противоепидемични и санитарни мерки в курортите по повод предстоящия зимен сезон 2020/2021 г. Целта е да се гарантират здравето и безопасността на туристите, а България да защити статута си на здравословна и сигурна дестинация.

Мерките обхващат дейността на кабинковите въжени линии, седалковите лифтове и влекове. Туристите задължително трябва да покриват носа и устата си с маска или друго предпазно средство при престой в кабината и на лифт станциите. Броят на пътуващите в закритите лифтови съоръжения може да бъде ограничаван по преценка на оператора. Кабините трябва да се дезинфекцират по график, а в ски гардеробите да се въведе специална организация за дистанция и дезинфекция. Групите в ски училищата не могат да надвишават 10 души.

Към днешна дата категорично можем да твърдим, че ски курортите Боровец, Банско и Пампорово отговарят на поставените изисквания в резултат на направените от тяхна страна сериозни инвестиции, заявяват от Министерството на туризма. Проверките потвърждавали високото ниво на безопасност и сигурност в зимните комплекси.

Позицията на ведомството е, че няма да бъдат допуснати компромиси с противоепидемичните мерки.

Както и през летния сезон, така и през зимния България ще разчита основно на вътрешен туризъм, както и на гости от съседните балкански страни. Германските туристи, които практикуват зимни спортове в България, по принцип са малко на брой. А през настоящия сезон са анулирани всички чартърни програми оттам, се казва още в съобщението.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


30
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
24
0
 
0
 
! Отговори
Лошооо, преди 3 години
Лошо.Ако не отворят зимните курорти в БГ-то виждам още някоя банка да даде фира.
23
0
 
3
 
! Отговори
Любен преди 3 години
До АнонименЩе спазват разбира се. Има толкова любители на ските, а планината е спасението ни!
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако туристите са отговорни и спазват всичко, не виждам проблема. По-добре в планитата, отколкото в панелката или в мола!
21
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Туризъм такъв какъвто беше до сега в близките 5 години няма как да има!Хората се пазят и кътат пари за по-важни неща.
20
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама, много естествено! Юлен и Бориславова не са българският народ! И аз карам ски, но ми е по-важно, ако ми потрябва лекар, да го има на разположение!
19
0
 
7
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
дори и да има сезон ще е толкова куц че в последствие ще си викат че по-добре е да нямало сезон
18
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затваряте ги тия кочини, февруари-март що народ се зарази по курортите и у нас и в Германия, Австрия...
17
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да бе, безопасни са, хаха. Първи април е далече, не знам дали ще успеете да излъже те някой
16
3
 
19
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ГЕРБ - ГРУПИРОВКА ЗА ЕКСТРЕМНО РАЗГРАБВАНЕ НА БЪЛГАРИЯ
15
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Направените от тях сериозни инвестиции......... Това значи ли че ния трябва да си рискуваме живота за да им спасим бизнеса?? Освен това има немалко нелегални хотели на хората на власт и фамилиите им.
14
0
 
9
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ДО КРАЯ НА ГОДИНА ИМА ОЩЕ МНОГО ВРЕМЕ!!!СЕГА ЧАКАТ БАЛАМИТЕ ДА РЕЗЕРВИРАТ И ЩЕ ГИ ПОПАРЯТ ТОЧНО ЗА КОЛЕДНИТЕ ПРАЗНИЦИ :D-----СЪЩОТО БЕШЕ И СЪС СТУДЕНТИТЕ!! ИЗЧАКАХА ДА ПРЕВЕДАТ ПАРИТЕ ЗА СЕМЕСТРИТЕ И СЛЕД ТОВА ЗАТВОРИХА УНИВЕРСИТЕТИТЕ :D
13
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Брях мауму Стара вие Марсианци ли се каните да посрещате?Ти му говориш: "Куме Иване,то гледа за к'ора да те хване"
12
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия мошеници за къде се гласят ,ще видите чужди туристи през крив макарон ) февруари месец трима познати работиха хотел ,кога затвориха Банско собственика ги изгонил без да им плати за 2 меца и полувина,казал че нямал пари )та ходете отново там сега от декември )
11
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Каква пандемия?
10
6
 
9
 
! Отговори
Пандемия преди 3 години
Пандемия, Хора умират през вратите на болниците, Световна пандемия, Тежко болни хора страдат сами безпомощни по домовете си Бул-гapи-cтaн през 15 век. Мутри от фалшивото ви министерство защо не правите единственото което умеете- да чакате европейските пари за да ги ограбите?? Кой курорт точно е безопасен? Банско ли? :) :) Изведнъж се оказва че един дезинфектират е достатъчен да ни спаси от световна пандемия Добре че решението ще се вземе от Европа.
9
2
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Пак повтарям, че зимен туризъм може да има, може и да няма, НО летен ще има.Друг е въпроса, дали водата ще стигне за всички по морето ни ...
8
2
 
8
 
! Отговори
Хахаха преди 3 години
Меркел не затвори месарниците на Тьонис, дето избълва над 40000 болни от ковид19, а сега искала ...Предлагам всички немски автомобилни заводи, да затворят за 3 месеца, щото там работят около 3 милиона, а в съпътстващите производства поне 30 милиона.Ковунистическа мисирка
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тъкмо българските скиори няма да се редят по опашки да карат.
6
8
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Скиор съм от 3-годишен. Програмист по професия, бивш ски състезател (аматьори, мачках наред двойкаджиите от НСА, които са на ниво дете на 12). Ските са живот, любов. Родителите ми са скиори, те ме запалиха. Жена ми кара ски. Приятелите ми- до един. Ежегодно на Алпите прекарвам по 4-6 седмици минимум. Тази година имах планове, но имам и самосъзнание и отмених всичко. Затваряйте! Без коментар. Няма да умрем, ако не караме една година ски. Банско и безопасност? Падам от смях. Падам!
5
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
България вече официално е страната с най-висока смъртност от COVID-19 в Европа, тези искат и на първо място в света да ни докарат.