СЕМ ще контролира платформите за споделяне на видеоклипове

Засилват се мерките за защита на децата срещу вредното съдържание
Обновена: 26 ное 2020 13:34 | 26 ное 2020 13:34, Камелия Цветанова
10
СЕМ ще контролира платформите за споделяне на видеоклипове
Снимка: flickr

Парламентът прие промени в Закона за радиото и телевизията, които се налагат заради необходимостта от синхронизиране на законодателството в новите разпоредби на европейската директива за аудио-визуалните медийни услуги.

Според приетите текстове Съветът за електронни медии ще контролира и платформите за споделяне на видеоклипове.

Създават се и възможности за насърчаване на производството и разпространението на европейски произведения в услугите за видео по заявка, които трябва да имат поне 30% дял от европейското съдържание в каталога си и да гарантират видимостта на това съдържание.

Засилени са мерките за защита на децата срещу вредното съдържание в онлайн пространството, при видео по заявка и от неподходящи аудиовизуални търговски съобщения, има и разпоредби за насърчаване на медийната грамотност на гражданите от всички възрасти.

Засилва се и защитата срещу подбуждане към насилие, омраза и публични провокации, за извършване на терористични престъпления, за линейните услуги, видеото по заявка, платформите за споделяне на видео.

Текстовете предвиждат още постепенно да се повишава нивото на защита на хората с увреждания.

Крайният срок за прилагане на правилата на европейската директива, която налага промените в закона, изтече на 19 септември.

Заради това на 23 ноември Европейската комисия съобщи, че е открила наказателни процедури срещу 23 държави от ЕС и Великобритания, включително България, за това, че не са приели новите правила за аудиовизуалните медии.

Европейските правила целят съобразяване на законодателството с новата действителност и повишават защитата на зрителите, особено на непълнолетните, като обвързват платформите с изискванията срещу речта на омразата и предполагат осигуряване на независимост на националните медийни регулатори.

Досега само Дания, Унгария, Холандия и Швеция са съобщили, че са въвели промените.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


10
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
СЕМ ще контролира потоците рушвет. Тия вместо да хванат за гушата телевизиите, че ни пробутват 30г филми при това забележете - без оригиналната звукова пътечка, а с озвучаване тип "баба гледа Изаура на 2 гласа" и всички стари/нови филми са еднакви. Това е ... Лудостта на медията ! Забрана на пускане на филми без оригиналната звукова пътечка !
7
0
 
6
 
! Отговори
Праведен преди 3 години
Тая СЕМ отдавна е за зкриване !
6
0
 
6
 
! Отговори
The Rock преди 3 години
Нещо, нищо не разбрах от дописката! Ще контролирате платформи за аудио и видео? Ама вие кои сте, че да контролирате??? А, за цензура по домейн ли говорите? Че как да стане? DNS ли ще контролирате?! Ама наистина нищо не разбрах! Ще филтрирате социални мрежи или ТОР? Абе, за чий плащаме на СЕМ ? Сериозно питам! Може ли аргументиран отговор!
5
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не е важно какво се говори а е важно какво се прави! Аз например може да не харесвам джендърската идеология но въпреки това съм против да се забранява дискусията и говоренето на тази тема. Нека си говорят хората колкото искат. Но съм против да да я вкарват в училищата и учебниците.Същото важи и за всичко останало. Няма такова нещо като вредно съдържание. Щом някой се страхува от думите на някой друг значи има някаква далавера и го е страх да не я загуби.
4
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Просто се забранява на децата да гледат БТВ, НОВА, БНТ ... Готово - няма вредно съдържание, няма министри, няма МП, няма кой да ги учи да лъжат и че това е редно, правилно....
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А защо не съставят акт на изпълнителите и текстописците за нарушаване на обществения ред? Газели, антилопи, дупари, всичко с глоби, а за последващ рецидив - обществено полезен труд, да чистят улиците с уличният си език.
2
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Дива цензура. А какво стана със свободата на словото и правото на изразяване? Не може просто да се забрани на хората да си изказват мнението щото еди какво си било обидно за някого или пък някой си е наумил че дадена идеология не му харесва. Освен това цензурата принципно е невъзможна в мрежата. От както почнаха да налагат цензура в YouTube вече се са появили поне 5 нови платформи без цензура. Сега набират популярност Bitchute, Parler, Gab и др.
1
9
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво!Крайно време беше!Махайте простотиите!