Акад. Трайков: По-строгите мерки спасяват животи при липса на ваксина

Тревожно е, че много се покачи смъртността в България, смята той
29 ное 2020 12:00, Ния Христова
86
Акад. Трайков: По-строгите мерки спасяват животи при липса на ваксина
Снимка: Pixabay
"Категорично трябва да има противоепидемични мерки - това е медицинско, но и политическо решение", каза пред БНР акад. Лъчезар Трайков, невролог и ректор на Медицинския университет в София.
 
Той е на мнение, че е много тънък балансът между показанията за по-строги мерки и икономиката на страната. По думите му във всички държави, където мерките са били затегнати, те са дали резултат и броят на новозаразените е бил намален.
 
"Ясно е, че по-строгите мерки спасяват, защото за момента разчитаме само на себе си и на здравната система, докато няма ваксина срещу COVID-19", категоричен беше той и обясни, че с този вирус лекарите са далеч от алгоритъм за сигурно лечение и затова мерките са много важни.
 
"Тревожно е, че много се покачи смъртността в България", подчерта акад. Трайков и добави, че може би е трябвало малко по-рано да се затегнат мерките у нас.
 
Акад. Трайков изтъкна проблема с липсата на кадри в здравната сфера, както и ниското заплащане на специалистите.
 
"Лекари работят на две, на три места поради ниското заплащане и това изтощава системата. Младите лекари трудно специализират и поради това средната възраст на лекарите нараства. Те имат нужда от регламентиран ред и условия за провеждане на специализациите". 
 
Акад. Тряйков подчерта, че липсва система и алгоритъм за продължаващо обучение, което е задължително. Той посочи, че може би сме единствената страна в Европа, в която няма такъв алгоритъм.
 
По думите на академика трябва да има мораториум на тема здраве.
 
"Да се разберем, че ще вярваме на експертите, които разбират и ще дадат едно нова предложение, което 10 години, независимо кой е на власт, няма да го пипа".
 
Той беше категоричен, че трябва да се върне доверието в здравеопазването в България.
 
Според акад. Трайков през годините се е загубил духът и ентусиазмът за промени, както и желанието за извеждане на българското здравеопазване на нивото на европейските примери:
 
"От един момент нататък хората спряха да очакват и свикнаха със сегашните условия и свалиха гарда, загуби се този дух. В момента има нужда от добра воля на управляващите, но има нужда и от ентусиазъм. Има нужда от един екип, който да е зареден с убедеността, желанието и капацитета да го направи. Има нужда от хора, които са запознати, но и от млади, свежи, желаещи и можещи".   
 
Ректорът на Медицинския университет в София посочи, че 56% от студентите са чужденци, но това не трябва да се възприема, че е за сметка на българските студенти.
 
"Университетите имаме готовност да подготвим достатъчно като бройка и на добро ниво необходимите кадри. Но колко, това трябва да е решение на Министерството на здравеопазването. Трябва да се знае по райони къде са диспропорциите", уточни акад. Трайков. 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


86
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
75
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарите били далеч от алгоритъм за лечение.---------Защо не го каже направо - лекарите са плътни некадърници. А ние всички останали робуваме на едни плътни некадърници. Отнасят се с нас като с скотове, малтретират ни като скотове, ругаят ни за измислените им мерки като животни. Присвояват си нашия живот като тяхна собственост. Мръсни лекарски военнопрестъпници.
74
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Престъпници, отваряйте за да не излезе народа и да затвори вас!!
73
3
 
2
 
! Отговори
Хекимин и академик преди 3 години
Клинична пътека от 7000 лева искам аз. Ей от такива пандемийки луди пари праа. Ще носите маски докато във всяка планина си напраа вила и апартамент във всеки град. Отделно Гатес, Гюбресус и сороЦ ми плащат, за да Ви праа на луди.
72
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма доказателства, че по-строгите мерски спасяват животи. Има обаче твърди доказателства, че съсипват животи.
71
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз какви мерки да налагам на моите заразени танзанийски кози? Имам и няколко корена заразена папая, нея как да я ограничавам?
70
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЕма вирОзМаските са да мълчите
69
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Само промити мозъци вярват на властта, статистиката и че някакви мерки ще ги спасят от вирус, който още никой не е изолирал.Нищо ново, подобни индивиди вярваха на властта, когато, след Чернобил, им казваше, че няма нищо страшно и могат спокойно да ядат радиоактивни марули.
68
2
 
0
 
! Отговори
До 69 преди 3 години
,,Болниците вземат двойно, ако пишат...,,Няма как ,,да пишат,, защото лабораториите ,които правят диагностика не са съм болниците.От друга страна, има обвинения,че случаите били ,, много повече от обявените,,.Доколкото схващам, хаос има, но само в главите на ,, опозицията,,.Пандемията си напредва най- безцеремонно.
67
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Академикът не е наясно с проблемите в медицинското образование, но е прав за едно.Необходим е консенсус между политическите сили.Защото не ми се ходи на работа един месец преди парламентарни избори. Тогава и само тогава всички партийки си правят платформата оплювайки медицинското съсловие.Дойдат ли на власт. Влязат ли в парламента, забравят трайно ,, наболелите въпроси,,.Животът си тече, но поне няма истерия
66
2
 
3
 
! Отговори
някой преди 3 години
направили си сметката, колко професори и академици се падат на глава от населението у нас?От началото на март се пробвам да преметна и май излизат повече от докторите и медицинските сестри, взети заедно!Абе, умни глАви, вместо да давате интервюта, измислете лек за това, с което ежедневно ни плашите.
65
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 57 Никой няма да ви спаси от глад. Никой нямаше и няма и капка милост към безработните от преди кризата , няма да има милост и сега. Като отидете на борсата и ще дойдете и на мяра и на вяра. Тогава ще разберете може ли да се живее със социалната помощ която получават българите, повтарям българите останали без работа.
64
5
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А тоя академик кога ще потърси отговорност от мангъров за дезинформацията, кожата бълваше цяло лято.Мангъров е на цяла длъжност при тоя същия академик.В Инфекциозна е на половин щат.Лицемер до лицемера.Чуждестранните студенти носят валута и са ,, изгодни,,за университета.На български лекари не се пречи да специализират много отдавна.Нито изпити държат, нито заплащат нещо. Не са съгласни обаче да работят три години след оформяне на специалност.Било проблем.Иначе заплатите са ниски.
63
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 68 Абсолютно, има предположение че именно той заразява и чипира едновременно така че няма да го изхвърлят. Нарочно набедиха ваксината по принцип за да отклоняват вниманието към тях.
62
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хората умират от грип, пневмония и т. н., както всяка година. Сега обаче болниците взимат двойно, ако пишат, че човек е бил с ковид.Продадоха душата си на ликавия, но денят на страшният съд е близо.
61
4
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Изхвърляте ПСР теста и "пандемията" приключва.
60
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А с ваксина? Преди 3 дни Гейтс обяви, че очаква 700 000 да умрат от ваксината. Не се стряскайте, това били само 1% от ваксинираните. Няма страшно.
59
4
 
9
 
! Отговори
НЕКОЙ преди 3 години
А онези 500 хиляди животи, съдби и мечти кой ще опази...?! Хората, които заради някакви хленчещи лекари останаха без работа...
58
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Къде са умрелите депутати? Всички ли са лъжци? Как те оздравявата след подходящо лечение? Или те са друга порода? Заразени, мъртви - да, но да оправдавате здравната система след нечовешкото отношение към болните, е ненормално! Няма оправдание и за първенството ни по брой смъртни случаи! Прогнила и търгашеска система наложихме и сега ще берем смъртоносните й плодове!
57
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз си определям кое ми спасява живота и кое не. Няма някакви политици тука да превръщат страната в някаква комунистическа диктатура!
56
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Причините, причините за разпада на здравеопазването на българите трябва да се назоват!И тогава да се вземат правилните решения!Американската здравна система е пълен провал!