Все някой е отговорен за липсата на е-направления и е-рецепти

Напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно
29 ное 2020 14:23, Ния Христова
8
Все някой е отговорен за липсата на е-направления и е-рецепти
Снимка: БГНЕС

"Някой трябва да понесе отговорност за липсата на електронно направление и електронна рецепта", заяви пред БНР д-р Димитър Петров, бивш подуправител на НЗОК. 

Той уточни още, че вина за това имат всички здравни министри - от Петър Москов насам, но без настоящия, защото е отскоро на поста.
 
"Поне четири срока са поставяни за въвеждането им. Пролетта на 2020-а на една пресконференция беше заявено, че български софтуерни фирми с доброволен труд ще направят електронното здравеопазване. В момента няма нищо, всичко се прехвърли на "Информационно обслужване" и се дорегулират нещата, защото дори да е готов софтуерният продукт, трябва да се напасне към изпълнителите му".
 
Д-р Петров уточни, че от около 3 години има частна платформа, която се ползва от лаборатории и лични лекари, което на практика е продукт, какъвто е електронното направление.
Още по темата
    
 
"Проблемът с клиничните пътеки може лесно да се реши между БЛС, НЗОК и Министерството на здравеопазването. Касата се управлява не от нейния директор, а от председателя на Надзорния съвет, който е зам.-министър на здравеопазването. ... Жени Начева от няколко години въведе практиката преговорите да се водят в Министерството, а не в НЗОК", коментира д-р Петров и посочи, че напрежението между НЗОК и БЛС може да се окаже междуличностно, а не принципно.
 
Той изтъкна, че "под давлението на финансистите, които управляваха здравеопазването до преди 3 месеца", е било направено така, че огромната част от разходите по пандемията са били прехвърлени на Касата. Д-р Петров смята обаче, че разходите по извънредната ситуация са грижа на държавата и трябва да се поемат от държавния бюджет.  
 
Д-р Димитър Петров посочи, че при новия екип на Министерството на здравеопазването ситуацията с овладяването на епидемията от коронавируса постепенно се подобрява, но подчерта, че при Кирил Ананиев са били "проспани" месеците от март до юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


8
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гъгъъъ "Информационно обслужване", баби гробарки 1к бройки, 30 лета ел табла припяват.
6
0
 
11
 
! Отговори
Аз преди 3 години
Аааа, не, в България никога няма персонално виновни, винаги народът е виновен.
5
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
че те от висшата клика на Герб го изкараха Ковида ..какво ги интересува обикновения човек.че няма антибиотици.лекари и своб.легла в болниците ..за тях нали имаше!
4
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ами имаше един министър, Дончев, които сега е вицепремиер натоварен със създаването на електронно правителство и здравеопазване. Профуканите пари до момента са 2 милиарда и все още нищо няма.
3
0
 
19
 
! Отговори
ББ преди 3 години
ОТГОВОРЕН?! Сред управляващите ? В България? това никой няма да го доживее!
2
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кратка статия, в която правят шпакли на Коцко Здравето как не бил виновен за нищо, ами всички преди него са виновни - та чак до хан Аспарух. Типична гербаджийска пиар акцийка, чак вече е гнусно...
1
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лятото обещахте, че всичко ще е готово през декември. Опашата лъже ...Сега се чудите кой да обвините. Нито проекта ви е като хората, нито мина правилен публичен търг.