Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина

12% от нашите сънародници отричат COVID-19
Обновена: 30 ное 2020 12:06 | 30 ное 2020 12:06, Красимир Ангелов
354
Едва всеки пети българин убеден: Ще си сложа ваксина
Снимка: БГНЕС

Над 12% от българите отричат съществуването на коронавируса, а едва 22% от нашенците са категорични, че ще се ваксинират срещу болестта, когато това е възможно, става ясно от проучване на "Барометър България", проведено от 24 до 29 ноември сред 847 души на възраст над 18 г.

Още по темата
При все по-усложнената пандемична обстановка у нас и на прага на нови строги мерки, мненията в обществеността дали и при какви условия трябва да бъде преустановено присъственото обучение в училищата са доста противоречиви. Според проучването 39% от анкетираните подкрепят идеята за дистанционно обучение до овладяване на разпространението на COVID-19. За изцяло присъствено обучение са 19,5%, а 26,2% подкрепят компромисен вариант, при който учениците от начален етап ще останат в училищата.

Прави впечатление и възрастовото разделение на мненията – за затваряне на училищата са по-възрастните, които по принцип са в по-рискови групи или са по-загрижени за своето и здравето на близките си. По-младите анкетирани, които освен здравните, отчитат и образователните последствия за децата и икономическите за родителите на най-малките, принудени да останат вкъщи, са или категорично против преустановяване на присъственото обучение, или са по-скоро склонни на компромис с дистанционно обучение само на горните етапи. 15,3% от анкетираните нямат мнение по въпроса.

Ще се ваксинирате ли доброволно срещу COVID-19?

След като в последните дни се появяват все по-обнадеждаващи данни за успешна ваксина срещу COVID-19, която може да се прилага до края на годината или в началото на новата, социолозите запитаха участниците в проучването доколко са склонни да се ваксинират. В отговорите преобладават предпазливостта и дори страха.

Едва 22% от запитаните са категорични, че ще сложат ваксина, докато 32,9% предпочитат да изчакат, докато се уверят в ефекта й и липсата на странични ефекти. 28,9% биха се отказали заради страх от самата ваксина. 12,2% пък изобщо отричат съществуването на коронавирус. Много малък е делът на тези, които нямат мнение – само 4%.

Причините за разнопосочните мнения вероятно са в липсата на информация за резултатите от ваксините на този ранен етап, отчитат експертите.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


354
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
302
0
 
1
 
! Отговори
Вирусолог преди 3 години
Вие луди ли сте??? Ваксина-кренвирш хахаха
301
0
 
0
 
! Отговори
идиотчо преди 3 години
Ваксините против Ковид ще убият много повече хора , от колкото самият вирус.
300
0
 
1
 
! Отговори
Швестер Велко преди 3 години
Надявам се, ваксинацията да е с дебела кожена спринцовка, и да е бяла на цвят... ?! Ааааххх ммммм
299
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Давам мойта ваксина на някой гърбав
298
1
 
2
 
! Отговори
Дядо Ковида преди 3 години
Веееесела Ковидаа! Коу коу коу
297
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ще изчакам 15 години и ще направя анализ "преди" и "след". На ваксинираните пожелавам успех и... Бог да е с вас
296
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Според мен товс число 22% е силно преувеличено. Достоверност може да има само ако махнем едната двойка.
295
0
 
16
 
! Отговори
Курадо Кътани преди 3 години
моята ви я подарявам, нека има повече за вас
294
8
 
1
 
! Отговори
315 преди 3 години
Колега, ти си атакуван не от биологично оръжие а от неизлечимаГлупост.....жив и здрав.
293
1
 
2
 
! Отговори
Зозо преди 3 години
"Нищо не показва, че няма да могат."ти да не би да имаш поглед върху всики тестови групи на всички производители на ваксини, че правиш такова обобщение? Bъшкар смешен :)))))
292
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вижте , аз не съм дивак и не съм против ваксината. Аз също ще се ваксинирам, но ... 6 месеца СЛЕД ВАС. Минимум !!!
291
8
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ТонкатаНищо не показва, че няма да могат. Виж, тия дето няма да се ваксинират не съм сигурен, че ще могат.
290
0
 
13
 
! Отговори
Тонката преди 3 години
"Нормалните хора ще се ваксинират и след това ще си ходят спокойно"ако могат да ходят след това ;)
289
20
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормалните хора ще се ваксинират и след това ще си ходят спокойно където и както искат, а останалите .. . е, дано има свободни легла в болниците.
288
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това не е ваксина, а серум който превръща Православните христяни в ***!!В никакъв случай не позволявайте да ви инжектират с *** серума!!!
287
14
 
1
 
! Отговори
Ако преди 3 години
Ако не се ваксинира 70% ОТ населението, ще Се получи като при не спазването на мерките. В България над 80% от хората не носят правилно маските, както и нашия шеф Бойко. ГОЛЯМА ЧАСТ ОТ ХОРАТА НЕ ВЯРВАХА ЧЕ ИМА КОВИД. СЛЕД КАТО СЕ РАЗБОЛЯХА ТЯХНИ БЛИЗКИ ПОВЯРВАХА. СЕГА НЕ ВЯРВАТ ЧЕ ВАКСИНАТА ПОМАГА. ЗА ДА ИМА ЕФЕКТ НА НАЦИОНАЛНО НИВО ТРЯБВА ДА СЕ ВАКСИНИРАТЕ 70%.АКО В СВЕТА СЕ ВАКСИНИРАТЕ 70% МОЖЕ ДА КАЖЕТЕ ЧАО НА КОВИД 19.
286
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 305Добави към притесненията си още едно - от малката експериментална група на Астра-Зенека един почина, а двама развиха остър неврологичен синдром, подобен на множествената склероза. Поне за тези клетници проби информация, а колко всъщност са увредени от ваксината им тепърва ще се разбере!
285
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Предвидено е, които не се ваксинират да им бъдт наложени различни ограничениа, така че ваксината ще бъде доброзорна. Това дуднене всеки денот месеци за ОПАСНИЯ ВИРУС и ваксината панация само по себе си ме притеснява. И пак питам, защо трябва да се ваксинират и хора, които са го преболедували? Нали имат антитела?
284
3
 
26
 
! Отговори
любознателна преди 3 години
Да разбирам ли, че искат да вкарат в организма ми модифицирана РНК, която не е преминала необходимото поне двугодишно изпитване и чийто принцип на действие противоречи на здравия разум и не е прилаган досега върху човешко същество?
283
4
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всеки, който иска да се ваксинира с тази експериментална ваксина - прав му път, но да подпише декларация и даде банкови гаранции в размер на поне 500 здравни вноски, че сам ще поеме лечението на всички евентуални усложнения, предизвикани от ваксинацията. Няма ние да плащаме глупостта на глупакa.