Живот на кредит - ще се справят ли домакинствата в кризата?

Бързият кредит е изключително скъп продукт
Обновена: 30 ное 2020 16:03 | 30 ное 2020 15:50, Ния Христова
41
 
Как ще успеят ли безработните хора да върнат кредитите си в условията на коронакриза? 
 
"Успяхме да запазим едни нива на безработицата много по-ниски, отколкото европейските - около 7%. Определени сектори се затрудниха. В другите сектори, които не спряха да работят, хората продължиха да бъдат активни в търсенето на нови кредити и плащането на стари такива. Част от другите хора, които са в риск да останат без работа, се притесняват и влизат в тази статистика и изпадат в невъзможност да обслужат кредитите си", заяви в ефира на Bulgaria ON AIR кредитният консултант Тихомир Тошев.
 
Според него в следващите месеци ще има много домакинства, които ще изпаднат в затруднение заради пандемията.
 
"Когато изтече мораториумът, ще видим вече хората, които са изпаднали в дългосрочно затруднение, стоят безработни и не могат да обслужват повече кредитите си. Банките ще продължат да са доста гъвкави за тези хора, които продължават да са без работа и доходи. Тези хора ще имат възможността да разсрочат кредита си, да го удължат във времето, да намалят вноските. Моят съвет е, когато свърши мораториумът, хората да отидат в банките, да обяснят затруднението си, за да не се превръщат в лоши длъжници", обясни Тошев.
 
Той допълни, че по време на коронакризата са възникнали затруднения не само при потребителските кредити, но и при ипотечните такива. Кредитният консултант изтъкна също така, че пазарът на бързи кредити леко нараства по време на пандемията.
 
Тошев смята, че по отношение на някои от мерките правителството се справило сравнително добре. 
 
"Тези 4500 лв. безлихвен кредит предпазиха много хора от теглене на бързи кредити. От доста години се говори вече за рисковете от бързите кредити. За съжаление, все още има хора, които не осъзнават, че бързият кредит е изключително скъп продукт, който въвлича човек в дългова спирала, от която много трудно се излиза. Трябва много да се внимава с този инструмент", подчерта експертът.
 
Той се надява, че през следващите месеци да се направи конкретно законодателство по отношение на бързите кредити, защото потребителите продължавали да страдат от тях.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
38
3
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
НЯМАЛО КАНДИДАТИ ЗА 10 000 ЛВ.ЗАПЛАТА НА МЕСЕЦ!!!ХМ МНОГО ИНТЕРЕСНО!ЧЕ КОЙ ИСКА ДА РАБОТИ 24 ЧАСА В ДЕНОНОЩИЕТО И 365 ДНИ В ГОДИНАТА!
37
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ВЪПРОС:ЗАЩО СЛЕД КАТО СА ТОЛКОВА ПЛАТЕЖОСПОСОБНИ IT КОМПАНИИТЕ МАСОВО НЕ МОГАТ ДА СИ ПОЗВОЛЯТ ДА ПЛАЩАТ ОФИСИ В РАЗНИ БИЛДИНГИ И СКЪПИ СГРАДИ А ПРАЩАТ СВОИТЕ ВИСОКОПЛАТЕНИ СЛУЖИТЕЛИ ВКЪЩИ?
36
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ИСТИНАТА Е СЛЕДНАТА:КОЛКОТО ПОВЕЧЕ СА ПАРИТЕ,ТОЛКОВА Е ПО-ГОЛЯМА ОТГОВОРНОСТТА...ФАКТ!В ТОЗИ СМИСЪЛ НЕ СИ МИСЛЕТЕ,ЧЕ 5 000 ЛВ.ЗАПЛАТА СЕ ДАВАТ,ЗА ДА СИ ЦЪКАШ ПО ЦЯЛ ДЕН ВЪВ ФЕЙСА...АМИ НЕ!НЯМА ЖЕЛАЕЩИ ЗА ТЕЗИ ПОЗИЦИИ В IT СЕКТОРА НЕ ЗАЩОТО НЕ ИСКАТ ДА ПОЛУЧАВАТ ТЕЗИ ОГРОМНИ ЗАПЛАТИ А ЗАЩОТО НЕ МОГАТ ДА ИЗДЪРЖАТ НА НАТОВАРВАНЕТО...
35
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
да ама it сектора не можа да докара вода на перничани миналата година и се вмирисаха(включително и програмистите с 10 бона заплата)it сектора няма и не може да ти произведе храна,нали?не може да напълни язовори нали?
34
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Бай Иванне е точно така и на техния труд ще му дойде края и ще стане непривлекателен рано или късно,повярвай ми...така както и на стругаро-фрезистите и тъкакчките на становете.всяко нещо с времето си...it сектора няма да бъде вечно на върха!
33
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонименвсе пак не мислиш ли,че до голяма степен нещо,което се случва виртуално(разбирай в интернет пространството)би трябвало да има своята проекция някъде в реалността(на практика).тогава за какво изобщо дискутираме...балонът се спука!нещата стоят много по-сложно от света на it сектора.факт!
32
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Програмистзащо си мислиш,че българинът открива топлата вода.нима в америка няма програмисти?има нещо много странно-търсиш 100 човека програмисти и не можеш да намериш...пробелмът е,че не се справят голяма част от тези,които се мислят за програмисти...летвата е много високо поставена и единци са тези,които я преминават.но това няма нищо общо с цялостната картина в света и по-точно големите градове.
31
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най-обичам спор за това колко се взимало в ИТ сектора. Долу ви обясняват хората от кухнята и разни хора, неприпарвали до подобна компания, говорят как това не било вярно. Не само, че кадри няма, ами имаме отворени позиции с месеци. Просто няма хора. Не стават. В коментар 32 е написано колко взима един junior, при нас е същото- 3200 начално за съпорт, който не знае колко е 2+2, така да се каже. А хора със сериозен опит с под петцифрени заплати просто при нас няма...
30
2
 
5
 
! Отговори
Програмист преди 3 години
5к за синиър? В грешка си приятелю, при мен най-скапаните ждуниъри почват на 3500. А синиър позиция доста повече. А за архитекти - те струват теглото си в злато, и нещо отгоре. И пренасищане не се очаква, в момента търсим около 100 човека и НЯМА. Отговори си сам защо взимат много - просто са рядки, следователно скъпи. Ако имаш желание - сектора е гладен за кадри. Има сума ти курсове, дори безплатни, хващай се и след 3 до 6 месеца заповядай на интервю.
29
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 26Напротив, никакво пренасищане не се получава. Така има още повече пари, защото ни плащат екстра да оправяме глупостите на псевдо програмистите. Аз не протестирам, доволно ми е на 200% отгове всеки месец. :)
28
1
 
4
 
! Отговори
Бай Иван преди 3 години
До обяснетеЕлементарно: нямаш работа щото:1. чакаш някой да ти "направи" работа2. това, което "можеш' не струва нищо.Труда на програмистите е скъп, защото много хора са готови да дадат много пари за него. Труда на лекарите е евтин, защото никой не иска да даде пари за него. Труда на "Бай Пешо общака" е евтин, защото буквално всеки може да го върши, и никой не е готов да плати много за него.
27
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
вижте какво се случва в америка-вече никой не говори за здравна криза,а за икономика и финанси!в смисъл който оцелял,оцелял...сиренето е с пари.и както се вижда над 2 млн.жители на финансовата столица на света ню йорк се редят на опашка за безплатен обяд.половин лос анжелес е на улицата,защото не може да си плаща ипотеката.а бай *** пак си мисли,че ще му се размине...не и този път!така че вместо да раздава милиони и милиарди като заеми нека бойко по-добре да раздава безплатен обяд.
26
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в днешно време да работиш на компютър е толкова нормално колкото и да караш кола.но и на това ще му дойде края и хората,които висят по цял ден на компютрите драстично ще намалеят...както се казва зад всеки компютър-лелка!
25
0
 
6
 
! Отговори
Калеко Алеко преди 3 години
До Ф.С.В. ... Ами дали парите ще се обърнат през стока за да станат пак пари, или ще материализират нечий труд, или самите пари ще генерират пари, под формата на лихва, май все става въпрос за продукт ... Не случайно Швейцария която е мерило за жизнен стандарт е известна с банките си ... Що се отнася до банките и "лихварството" им, едва ли има цивилизован човек, който да може да си представи живота без тях и услугите им, като дебитните карти, банковите транзакции, интернет банкирането и т.н. ...
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До до 19всеки втори в софия се смята за програмист...нали се сещате,че и при тях има насищане,което автоматически ще доведе до падане на заплащането.аз работя в един такъв офис,където всички са програмисти и всеки пипа навсякъде и се получават такива каши,че ви е бедна фантазията...
23
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
уорън бъфет:не вземайте кредити и си плащайте сметките на време!
22
4
 
7
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
За първи път чувам и чета -за едно законно лихварство -даваш едни пари и искаш в замяна повече пари- да му викат ПРОДУКТ?????????????????????
21
0
 
10
 
! Отговори
до 19 преди 3 години
Твърденията ти са тип "един прЕател ми каза в България как било". Еми, не е така. 5000лв. за старши програмист са много, ама много малко пари. Не твърдя, че няма такива фирми, които ги дават, но са почти нула. И, си в огромна грешка как програмистите нямат време. С опита можеш да лавираш с времето както си искаш. Едно време правих дадено нещо цял ден, днес правя същото за 10 минути. Далеч си от сектора, нямаш идея как е тук, и откровено ти казвам, че говориш празни приказки.
20
5
 
10
 
! Отговори
Ф.С.В. преди 3 години
Животът е така устроен -че бедният винаги да плаща в пъти повече-дали бърз кредит-дали в магазина на дребно- дали за евтин стар автомобил--животът на бедния винаги е по скъп от животът на богатия!! И в повечето случаи бедният си умира беден! в "белите " държави има някакъв шанс обикновенният работник да се почувства задоволен -но реално пак е едно заблуждение,,,докато в БГ всичко е черно бяло- мечтите тука са свършили-останаха лъжите от телевизорите за някакво си "Светло Бъдеще" ,,
19
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кредитът не е продукт а услуга