Кривата на смъртността у нас рязко нагоре за месец

Пет седмици преди края на 2020 г. за седмица са починали 4300 души
Обновена: 1 дек 2020 15:50 | 1 дек 2020 15:49, Веселина Йорданова
189
Кривата на смъртността у нас рязко нагоре за месец
Снимка: НСИ

Рязък ръст в смъртността у нас показват данните на статистиката за ноември.

Още по темата
Въпреки че цифрите за 2020 година са предварителни, се вижда, че пет седмици, преди да приключи годината, починалите са 4300 души за 7 дни.

Статистиката за умиранията в страната се води по седмици за периода 2015-2020 г. Включени са починалите само в страната - български и чужди граждани с адрес у нас.

За сравнение декември 2019 г. е приключил с около 2 хил. починали, а най-много те са били в последната седмица на 2016 г. - около 2800 души.

Данните за конкретните причини за смъртта на починалите през 2020 г. ще бъдат ясни догодина заради сложния и остарял процес на събирането им. Ежедневно расте обаче черната статистика за починалите, при които е установен новият коронавирус. Днешният ден е с печален рекорд - 221 души.

Общата смъртност в страната е започнала да нараства спрямо предходната година още от края на юни макар и с променливи темпове. В последните седмици обаче има рязък ръст спрямо 2019 г.

Само за седмиците на ноември тя е около 3200, после 3800, за да достигне до 4300 души за последните 7 дни, за които има данни.

Прогнозите на НСИ са у нас през 2020 година да има 120 хил.-125 хил. починали. В последните години цифрите са се движели между 105 хил.-108 хил. починали.

Сред причините за високата смъртност в България обичайно се посочват застаряващото население, малкото раждания, емиграцията, която допълнително разрушава възрастовата структура на страната.


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


189
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
164
0
 
1
 
! Отговори
Благодарете преди 3 години
На онзи който заяви началото на октомври: "Разпоредил съм се учениците да учат в училищата!" и на неговия пудел, министър на УбрЪзУванието, който инатстваше, че училищата били най-чистата среда и лалалала.
163
1
 
1
 
! Отговори
Ноември преди 3 години
Просто са умрели от старост. През ноември се остарява много. Особено тази година.
162
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАЩО ИЗМИРАМЕАко не можеш да издържаш дете по-добре не го създавай. Аз ли да ти го направя и отгледам? Детски, та детски. ***.
161
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До свойАми като ви говореха за това през март се подигравахте и искахте по мангървски 70%да го минем и получим стаден имунитет. Сега разбрахте ли го ген. Мутафчийски? Човека ви каза: "яко ще се мре". Цяло лято случах и четях:"къде са труповете и чувалите". Каквото поискало, това получило. Сега ББ, НОЩ, здр. система, конденза зад самолетите, световния заговор, 5G и какво ли още не ви е виновно. Вие не сте. Елементарни мерки: хигиена, маски, дистанция. Без чалготеки и оргии. Неееее! Правата ни!
160
0
 
6
 
! Отговори
свой преди 3 години
От ковид официално(в последните седмици) умират оклоло 130 човека на ден средно.Навярно има още 60-70 които си умират в къщи без тест.Здравеопазването се занимава с ковида и много други болести на хората остават нелекувани.Това води до смърт.И се получава над 2000 човека на седмица повече починали.
159
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Незабавна оставка и съд за алчната, неграмотна и тлъста Мутра от СИК!
158
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
а българина се оказа по-неграмотен от някои африкански племена.
157
6
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Или може би според вас трябва при положителен ПСР да те изхвърлят от болницата и здравеопазването? Защото това са двата варианта - или изхвърляш всички положителни и си лекуваш останалите, или лекуваш положителните и каквото от останалите смогнеш. Няма трети вариант. Не, грешка, има трети вариант, и той е да си седнете на з-ците и да спазвате социална дистанция докато вирусът не изчезне или поне заразяванията не паднат драстично. Ама е най-лесно да се бяга от отговорност.
156
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да разбера хората, които отричат резултатите на НСИ. Ако има едно нещо, което не може да се фалшифицира това е броят смъртни актове на година. Нали ревяхте, че си измисляли кой си е отишъл от ковид и кой не. Ами ето ви резултатът черно на бяло - тази година смъртността е в пъти по-висока от най-тежкия грип който сме карали. Това прави пандемията - блокира болници, лекари и институции, така че много повече хора с лечими заболявания умират. Кое е толкова трудно да се разбере?
155
7
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За тази черна статистика благодарете на управляващите мутри и на тези дето гласуват за тях.
154
11
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Сигурно трябва да си висшист за да ги разбереш тия работи. Ей,на, гледам картинката, гледам ,няма ефект и няма. Ще запиша аз едно висше. Без документ човек не може да се уплаши като хората. Ще ми останат и памперсите ,и ръкавиците.Само тоалетната хартия няма да иде зян.
153
6
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добре, около 1200 са жертви на короната, ами другите от какво? Самоубийци да кажем 10, ами останалите 3000? От смърт ли умряха?
152
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЗАЩО ИЗМИРАМЕ Айде стига с тези детски бре. Който иска има деца и без тях. Те едните детски, едно време само за млякото не стигаха...
151
18
 
12
 
! Отговори
дааа преди 3 години
за тази черна статистика благодарете на:- протестиращите- президентчето- мангъровците- конспираторите- бараджийтекато се огледате ще видите колко мноог от тези из милата ни родина и нямя да се чудите ама защо така защо онака
150
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като сложим и неизбежните жертви на преяждане,препиване и пироманите покрай празниците,статистикат направо ще изгърми!
149
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажете нещо и за окръжностите и правите. Криви, та криви... Аман.
148
10
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вярваме на статистиката, ама много. Мно-го!
147
14
 
14
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Да не говорим, че тия данни са пълен т а шак, защото нси е притиснато да стъкми някакви угодни цифри явно :(
146
5
 
26
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Еми как няма да нараства, при условие, че болните хора не могат да се лекуват, защото управляващите *** създадоха масова психоза с тоя вирус??Аз примерно имам нужда от планова операция - йок.. Ако се влоша ще ме дерат по спешност, ако дойде линейка навреме де..
145
6
 
14
 
! Отговори
Боко тиквата преди 3 години
ЩЕ ИЗПРАВИМ ВЕТИКАЛАТАКОПАЕМ ЕКСПРЕСНО ГРОБОВЕПО 200 НА ДЕННИЕ СМЕ ГРОББЕЗПЛАТНИ ЩЕ ВИ УМОРИМ