Как да съхраним психиката си по време на пандемията?

Най-доброто лекарство е емпатията, категоричен е Младен Владимиров
2 дек 2020 13:48, Ния Христова
32
 
Експертите отбелязват, че освен да се грижим за физическото си състояние, трябва да се грижим и за психиката си. Психологът Младен Владимиров коментира пред Bulgaria ON AIR как да съхраним психиката си по време на пандемията.
 
Психологът е категоричен, че най-доброто лекарство е емпатията.
 
"Отчуждихме се, откъснахме се от изконните ни ценности. Виждаме хора, които са депресирани, че си остават със семейството. Ние сме невротизирани и тревожни, че си оставаме там, където ни е мястото", заяви той.
 
Според него тази криза е дошла, за да преосмислим ценностите си.
 
"Важното е да си кажем, че това, което ни се случва в психичен план, прилича на това във физиологичен. Имунитетът ще се изгради, ще се адаптира и случи по време на боледуването. Така и нашата ценностна система ще се трансформира като дълъг процес", коментира още психологът.
 
Той изрази надежда, че след изолацията ще си дадем равносметка.
 
"Живеехме изключително консуматорски, съревнователно, индивидуалистично. Трябва да се отдръпнем и да си кажем "това изпитание дойде, за да ни пречисти", смята той.
 
Владимиров посочи, че хората, които потискат емоциите, са рискови и допълни, че близките на такива хора трябва да наблюдават поведението ни и когато видят, че има нещо нетипично, да го приемат като знак, че нещо се случва с психиката ни.
 
Експертът коментира и комуникацията между държавата и гражданите.
 
"Едно навикване от телевизора не работи. Ние няма да запомним това, което ни казва Щабът или силните на деня, но ще запомним как са ни накарали да се чувстваме", заяви той.
 
Психологът допълни, че медиците също трябва да бъдат предпазвани не само с физически средства, но и с психологична помощ.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като изключим телевизорите.
27
0
 
1
 
! Отговори
Огх преди 3 години
От две седмици съм болен, повечето време си умирах от страх, тревога, стрес, никога не съм бил толкова напрегнат и изтощен психически.
26
0
 
5
 
! Отговори
6 преди 3 години
Нашите деди са устоявали душевно в критични времена ,бол за нашия многострадален народ ,помного начини .Най-дорият е бил здравото придържане към майката земя .Стоян Михайловски "Труд -спасение от робство там е !Идеал е той на новий свет !"Днес нямаме тази опора и се чувстваме като дърво без корен .Уж имаме повече вещи , а сме по-немощни .Затова сме социум -да си помагаме взаимно , от държавата,да бъдем реалисти, да държим насемейството и да избираме истински водачи , а не мутри !Така мисля .Това
25
0
 
3
 
! Отговори
8 преди 3 години
До АнонименЗащото властта имаше силата да смаже терористите и го направи .Още малко време беше нужно за ...!Но те по-късно станаха герои и мутри .
24
4
 
3
 
! Отговори
АБЕ, САМО СЕКС... преди 3 години
..И ЗЛОБАРКИ СЛЕД СЕКСА!ТАКА СЕ ПАЗИ МОЗЪКА!ТОВА КАЗВА ГАЛА ...И ПАТРАШКАТА С ПРАШКАТА......
23
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като не гледате Нова, БТВ, Канал 1 и не слушате лъжите на ЩАБА.
22
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Едно от решенията е ежедневното споменаване родата на вожда,и най вече ***/кЯ му!
21
1
 
14
 
! Отговори
изнервен преди 3 години
Ква емпатия бе другарю психолог? На съседите хлапето започва от 6:30 сутринта да пищи, реве и блъска с каквото му попадне по пода и стените. Към 9 се включва и един с къртач дето прави ремонт 2 етажа по надолу. Аре обясни ми как да стане с емпатия?
20
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
трудна работа
19
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
секс до скъсване
18
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Г-н, психолог, не знам за кои хора говорите, които се притесняват, че са си със семейството. Хората се притесняват, защото са абсолютно наясно, че ни управляват лъжци и недоучили партийни угодници. Не само в нашата страна. видяхме и Меркел с бежанците, пияния Юнкер, безсилието на ЕС пред САЩ. Задължават ни да се подчиняваме на хора, от които не сме видели стабилност, а почти единствено изнудване и самодоволство.
17
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе бъдете дзен бе, бъдете ангели небесни. Туй глад, студ, мизерия, липса на лечение - бе не ги гледайте толкоз тез работи, бъдете над нещата!
16
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От целя хаотичен разговор наистина е вярно първо да не се създава паника и хаос. Не ми хареса, че психологът изхожда единствено от гледна т. на разглезения софиянец. Лично аз правя паралел със ситуацията, когато мюсюлманите в Б-я се бунтуваха, бяха блокирали предприятия, готвена и вършена подривна дейност, но тогавашната власт направи така, че повечето от гражданите в страната нищо не усетиха, а ние в смесените райони при реална опасност и учихме, и работихме без гръмогласни приказвания.
15
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Чухте ли? Останал си без доходи, нема значение. Нема се притесняваш, мисли за младенеца, новото начало, емпатията и т.н. ПС: ето колко струва българското вишу образование. Вижте го пак, изгледайте отново. После пак искам да чуя някой да говори колко ценели българите в чужбина и как били подговтени ала бала.
14
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Звучи като треторазряден евангелски пастор на стадиона през 90-те години. И сеопитва обобщително да наслагва изводите си върху цял народ. А те далеч не се отнасят до всички.На хората им тежи това, че ги правят на маймуни, постоянно се променят правилата, по които следва да живеят, като нерядко тези правила са алогични, със сигурност увреждащи хората и държавата и недопринасящи с нищо за облекчаване на положението с вируса. Това им тези на хората, а не че щели да лежат по диваните вкъщи.
13
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже, сега пък думата "мес.ти" сте зазвездили.Направо сте болни, пс.ихопати! Това е глагол и означава смяна на местоположението.Ама като нямате професионализъм и акъл - така е. Дори редактор не можете да подготвите, било то и електронен.
12
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Виждаме хора, които са депресирани, че си остават със семейството. Ние сме невротизирани и тревожни, че си оставаме там, където ни е мястото"Първо - "мястото" на човека не е едно. Това не е пън, за да има едно място. Човек има крака, за да ходи и да се мести. Не, господине, хората се "невротизират" не от това, че били оставали там, където им "било мястото" /това е направо жалко твърдение/, а от това, че насила им се налага модел на поведение, в чиято полза не вярват. Без вина са наказани.
11
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За "най-доброто качество" не знам - качествата човек си ги има или не. Но за най-разумен подход, което вече зависи от самия човек, стига да има достатъчно разум, е да спре да гледа българска телевизия, да слуша, гледа и чете новини и да си гледа работата, близките хора, хобитата, да се движи на въздух и слънце, да се храни на спокойствие - бавно и с наслада, да прочете хубава книга, да изгледа приятен филм.
10
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На психологчето му личи, че се е надишал с чист суфийски въздух.
9
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Виждаме хора, които са депресирани, че си остават със семейството.Ами след като 30 години упорито се унищожава семейството като ценност - ето, успяхте, никой не иска да прави семейства или ако е направил - не иска да стои при тях. Сори, семейството не е това което беше, защото не е икономически изгодно. Сега градивната единица е потребителя, а пък ограничавате потреблението... и се чудите защо има вълнения...