Малък "бейби бум" в София и Пловдив

В "Шейново" отчитат най-високата си раждаемост от 9 години насам
2 дек 2020 14:33,
40
Малък "бейби бум" в София и Пловдив
Снимка: БГНЕС

В София и Пловдив има лек бейби бум, но декември, януари и февруари ще са месеците, които ще покажат дали пандемията всъщност е помогнала на двойките да създадат повече деца.

От средата на март до май 2020 г. българите бяха изолирани в домовете си, дори парковете и планините в началото на първия локдаун бяха затворени. Повече раждания през последните два месеца отчете една от най-известните акушеро-гинекологични болници в столицата - "Шейново".

Въпреки че до края на ноември ражданията в нея са само с 50 повече от същия период на миналата година (2203 спрямо 2150), основна част от тях са отчетени през октомври и ноември.

Ръстът през октомври е с 30% спрямо същия месец през 2019 г., а за ноември - с 20%.  "Трайно от юни имаме над 200 раждания месечно, като през октомври те са 255, а през ноември - 220", разказа пред "24 часа" директорът на "Шейново" д-р Румен Велев.

Очаква се болницата да приключи годината с 2400 родени бебета, като това ще е най-високата раждаемост там от 2011 г. насам.

Повече бебета по време на пандемията са проплакали и в Пловдив. В специализираната АГ болница "Селена" досега те са със 70 повече в сравнение със същия период на 2019 г. За миналата година там са родени 2111 деца, а само досега вече са 2181.

"Миналата година бяхме на второ място в страната по раждания след "Майчин дом" в столицата. Надяваме се тенденцията да продължи", коментираха от болницата. Според лекарите пандемията не е пречка за семействата, които искат да се сдобият с рожба.

Ръст, макар и не голям, отчитат и в УМБАЛ - Пловдив, където от януари досега са се родили 675 бебета.

Дали по време на карантината са заченати повече бебета, предстои да се види в следващите месеци.

В най-голямата специализирана АГ болница у нас "Майчин дом" засега не отчитат раздвижване. До края на ноември там са родени 3313 бебета, а за цялата 2019-а г. родените са 3761.

В Благоевград и Смолян, обаче тенденцията е обратна.

В родопския град сега се ражда средно по едно бебе на ден, а преди години са били 2-3, казва началникът на АГ отделението в МБАЛ Смолян д-р Стефан Тодоров. Очакванията са тази година там да проплачат 380 бебета при 400 преди години.

"Следим каква ще е раждаемостта през декември и януари, когато
евентуално би се очаквало да има повече бебета заради пълното затваряне от средата на март до май. Надяваме се да има повече бебета, хубаво би било, но едва ли ще има сериозен ръст", коментираха с надежда служители в отделите ГРАО.

Тенденцията за траен низходящ тренд при ражданията в България остава. От години броят на родените деца намалява средно с между 1-2%, или с по 1000-1500. Такива са очакванията и за тази година, казва ръководителят на Националната генетична лаборатория в "Майчин дом" проф. Алексей Савов. Там се правят част от задължителните генетични изследвания на всички новородени и имат данни за цялата страна.

От тях става ясно, че през 2019 г. родените у нас бебета са около 57 хил., а до декември тази година са около 49 000 - 50 000.

"Има снижаване на раждаемостта, но разликата не е фрапантна. Кризата все пак оказва своето влияние, защото хората се притесняват и от икономическите последствия и се ограничават в плановете си за бебе", обясни проф. Савов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди 1989 имаше добре обмислени стимули за увеличаване на раждаемостта до трето дете включително, но раждаемостта спадна. Хората обикновено имаха по две деца, а сега нямат деца или ако имат едно, то то е като наближат 40-те. Онези бяха малко, раждаха по 3-4 деца, а не както сега от детска възраст по 10-15 деца.
22
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мда,късно лято 2021 да очакваме Голям Бейби Бум.
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е резултат от мартенската карантинаАко преминем на режим на тока знаете ли какъв бейби бум ще има пък тогава
20
3
 
4
 
! Отговори
Православен преди 3 години
До СандоСамо на децата не посягай, чадо. Освен ако не си църковен служител.
19
2
 
3
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
ми и мене като ме затвориха с жената и децата на 2рата седмици я почнах жената да я сецам ... ко да правиш, безизходица
18
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В София и Пловдив, нормално да се родят повече деца, в голяма част от България медицината е унищожена и родителите пътуват стотици километри за раждането...
17
6
 
10
 
! Отговори
Хаха преди 3 години
Нормално, залостени вкъщи, мъжете няма къде да избягат от жените си и биват принудени да се разделят с най-ценното си - семето си. Резултатите са налице.
16
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до RiddlerИ през клавиатурата си личи, че здраво си се скрил от вируса, в паника си! Спокойно вземи си едно диазепамче и си лягай!
15
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В болница Шейново половината от ражданията са на ромейте, а може и да са повече от половината !
14
25
 
13
 
! Отговори
Riddler, riddler преди 3 години
Колко трябва да си малоyмен за да се размножаваш по време на пандемия?!?
13
2
 
18
 
! Отговори
Цецо Мен преди 3 години
Слабо написана статия. "Шейново" е на второ място по раждаемост в София и има над 2100 раждания. На град 2 милиона това наистина ли ви звучи, като бейби бум?
12
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвориха маТриала дома да прави деца... Така 85/86-та имаше бейби бум, ама заради кризата на тока хахахаха. Същите похвати :).
11
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз очаквам дете .Заченато при първия локдау.Липсата на нощен живот , барове и кръчми да това води .
10
0
 
3
 
! Отговори
ще е преди 3 години
До Вихрогонсептември. От опит го зная
9
5
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оправихме демографската криза. Да затварят по-честичко държавата.
8
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То по време на първата вълна са им напълнили коремите, то като си по цял ден вкъщи и няма какво да се прави. То и затова едно време са имали по 6-7 деца.
7
5
 
14
 
! Отговори
Една преди 3 години
Хубава новина. Най-после.
6
3
 
14
 
! Отговори
Фин преди 3 години
Тези деца са заченати февруари, та догодина ще видим бейби липси. Интересно колко незаченати деца ще има след март месец. Не могат да ги пребрят.
5
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нормално, от март досега са точно 9м.
4
1
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
50 хил бебета и то повечето етноси а умират всяка година 120 хил човека а проверете статистиката през 80 те години било е обратното