Пандемията от COVID-19 спасява болници от продажба

В Русе пустеят две, предлагат ги за отделения за борба със заразата
2 дек 2020 07:43, Елка Василева
6
Пандемията от COVID-19 спасява болници от продажба
Снимка: "Монитор"

Пандемията от COVID-19, която взе над 4000 жертви у нас, се оказа спасителен пояс за закъсали болници. Това показа проверка на „Монитор“.

Според данните лечебни заведения, които доскоро са били буквално отписани, днес са част от аварийната организация в страната.

Ярък е примерът с врачанската болница МБАЛ „Христо Ботев“, която от години е потънала в дългове и на няколко пъти нейни имоти бяха обявявани за продажба. След като се наложи пет отделения на здравното заведение да бъдат закрити преди две години, това лято възстановиха дейността си съдовата хирургия и инвазивната кардиология. А за една години лечебното заведение успя да намали с 1 млн. лева просрочените си задължения, при това със собствени средства, съобщи шефът на болницата д-р Петър Керемедчиев.

Но коронавирусът е убил темпото на финансово оздравяване. Според д-р Керемедчиев причините са няколко. Едната е, че отпусканите пари по пътеката за лечение на пациентите с COVID-19 са недостатъчни. „В нашето отделение, което е с 30 легла, идват много тежки случаи и ние хвърляме много повече усилия и средства за лечението им”, категоричен е болничният шев. По думите му парите по въпросната 104-та пътека няма да стигат дори след подписания анекс преди няколко дни. Защото в COVID отделението се инвестира не само в медикаменти и лекарство, но и в кислород, персонал и в китовете за PCR тестовете, които се правят в лабораторията, за които само за месец са похарчени 140 000 лева.

Още по темата

Допълнителен финансов удар на лечебното заведение нанася и забраната за извършване на планови дейности. „Разрешени са ни само спешните, а за тях харчим много повече, отколкото получаваме”, коментира д-р Петър Керемедчиев. Той твърди, че болницата за една година е успяла да удвои приходите си по здравна каса, но сега те намаляват драстично. В момента здравното заведение е с 10 милиона лева просрочени задължения. Пред финализиране е процедурата за банков кредит в размер на 5,2 млн. лева, с които да се погасят половината от борчовете.

Две болнични сгради в Русе пустеят от години – бившият Акушеро-гинекологичен комплекс и бившата Военна болница. АГ комплексът, известен още в града като Старото родилно, на улица „Николаевска“ затвори врати през 2013 г., когато заработи новото модерно отделение до ДКЦ 1 и Хирургическия блок. Оттогава масивната четириетажна сграда не се обитава и се руши. Тя е част от капитала на Университетската болница „Канев“, която няма вече нужда от имота. Имаше няколко безуспешни опита Старото родилно да се продаде.

Празна е и бившата Военна болница. Тя работи до 2001 г. и в нея се лекуваха военнослужещи и техните семейства. След закриването на военни структури в региона и болницата престана да функционира. Макар че има голяма нужда от ремонт, инфраструктурата й на лечебно заведение е запазена.

Тези пустеещи сгради можеха да бъдат подготвени за специализирани COVID болници преди началото на втората вълна и нямаше да се налага да се разкриват още и още легла за лечение на пациенти с коронавирус в другите болнични заведения, смятат медици.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези пустеещи сгради можеха да бъдат подготвени за специализирани COVID болници преди началото на втората вълна и нямаше да се налага да се разкриват още и още легла за лечение на пациенти с коронавирус в другите болнични заведения, смятат медици.#Така е, но за това в управлението трябва да са кадърни хора, а не мутри.
5
0
 
0
 
! Отговори
провинция преди 3 години
А в Ямбол нема дори и една.Всъщност има но не е довършена от правителството на ГЕРБ от както са на власт само обещания.Да не забравяме Станишевото и царевото симеончовско те носят същата еднаква вина както и орешковото полуправителство.
4
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затова ли ни я пуснаха?Пандемията,де.
3
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тарикатски вироз. Поваля едни, възнася други, чекмедженца пълни, събота и неделя винаги си почива и не бутва държавни хрантутници, еле пък крадливи кофпомпаджии.
2
0
 
3
 
! Отговори
гръцки митничари преди 3 години
Вие сте ненормални !!!!! Това ли е цената??!??
1
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Всяко зло за добро!