Подслон за бездомните... но след PCR за тяхна сметка

Те няма как да си го позволят и са обречени да останат на улицата
2 дек 2020 09:20,
87
Подслон за бездомните... но след PCR за тяхна сметка
Снимка: БГНЕС

Зимният сезон по време на пандемия ще бъде сериозно предизвикателство за хората без подслон в Русе. Тази година, за да се настанят в Центъра за бездомни, ще трябва да си направят PCR тест и то за тяхна сметка. Те разбираемо обаче не могат да си го позволят и са обречени да останат на улицата.

Над 150 са бездомниците в Русе, според последното преброяване на доброволците от БЧК. Точната им бройка никой не може да каже. Преди пандемията много от тях получаваха топла стая и храна в приюта "Добрият самарянин", но тази година настаняването става само при представяне на отрицателен PCR тест. Бездомниците няма как да го платят, а омагьосаният кръг се затваря от факта, че нямат и лични лекари, които биха могли да им издадат направление за изследването.

Затова и за първи път тази година в приюта има 12 свободни места.

"Благодарение на Каритас сме заплащали тестовете на част от потребителите", съобщи пред БНТ Камен Кънчев, управител на Център за настаняване на бездомни хора в Русе.

Александър Мишев живее в центъра от няколко месеца и е сред късметлиите, настанени с безплатен тест.

"Нямам пари, социално слаб съм, лежах в затвора. Излязох си и нямам къде да живея. Социалните ме видяха и те ме настаниха тука. PCR тест ми направиха и всичко върви нормално", разказа той.

За да се опази здравето на хората, се препоръчва да излизат само в определени часове и в декларации да посочват мястото, където отиват. В центъра се спазват всички противоепидемични мерки, а ежедневно медицинско лице измерва температурата на настанените.

"Тези, които проявяват някаква симптоматика, имаме една отделна обща стая", обясни Камен Кънчев.

От областния оперативен щаб обмислят къде биха могли да изолират бездомните с коронавирус, които не подлежат на болнично лечение.

"Обсъждат се различните варианти. Имаме нагласата в следващите дни да излезем с вариант по какъв начин ще се реагира при създалата се ситуация", увери Галин Григоров, областен управител на област Русе.

От центъра за настаняване на бездомни казаха, че нямат условия за обособяване на два коридора за заразени с COVID и здрави хора.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


87
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
70
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това вече......, чак да попълват и декларации при излизане, мерене на температура, не дай си някой да кихне, приюта нещо ми заприлича на лагер, цццц, голям избор или улицата на снега или в нещо като лагер, та чак и тестовете да си плащат, всичко е нарочно искат на ги изморят по студа и да ги пишат корона
69
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Покажете статията на онези лицемери, които за едно куче или котка, ще направят повече отколкото за някой бездомен. И все повече такива представители (зоо лицемери) се срещат из фейсбук най-вече! Повръща ми се от превзети псевдо-загрижени нещастници. Колкото едно животно заслужава да му се помогне, толкова и на човек изпаднал в нужда също трябва да се помага, лицемери такива! Най-лошото е, че не осъзнават каквo oлигoфpeнско мислене имат!
68
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Повече бездомници всъщност са хора с психични проблеми. Само изключително жесток човек, емоционален тапир, може да смята, че такива са си виновни сами за положението.Вие какво, да ги евтанизираме ли предлагате? Понеже това пък е по-хуманно от оставянето им да умират бавно и мъчително от глад и студ!За такова общество е нужен втори библейски потоп направо!
67
0
 
7
 
! Отговори
бандита преди 3 години
Държавата на мутрата борисов, единствената дължава в ЕС в която тестовете се плащат от хоратау държавата с най много жертви от ковид в СВЕТА!
66
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Работа има ама е по-лесно да легнеш на земята и да чакаш да те съжалят1. Кое му е по-лесното, да имаш дом, работа и цели или да вървиш и лежиш в студа на отвратителен мръсен дюшек, да просиш и да очакваш презрение и насилие през цялото време? 2. За тях работа няма. Кой избира служител, който според него е алкохолик, наркоман, краде, ходи мръсен и е евентуално психично болен? Взимат ги почасово и ги мамят. Освен това много от бездомните са старци.
65
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Умно, ПСРза собствена сметка. И аЗ не бих се сетила.
64
0
 
15
 
! Отговори
... преди 3 години
Дори част от уличните кучета и котки ги прибират в приюти.
63
2
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До АнонименГледах документален филм за този приют,държи един български военен,бил е на мисии в Африка и Азия,сега се занимава с благотворителна дейност,НИТО един наркоман нямаше в този приют,но имаше болни хора,които трудно се движат,имаше и около 2 алкохолика,не повече!И престанете да бъдете зли и бездушни към хората,а си помагайте взаимно и бъдете солидарни,заради студа им режат крайниците и остават инвалиди за цял живот тези нещастници,доста такива случаи има в България.
62
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 59Всеки има своята история и драма и не всички бездомници са на улицата заради наркотици, алкохол и хазарт. Ужасно е, че има хора, които говорят по този начин за някого, когото съдбата е наказала жестоко. Всичко се случва и няма гаранция, че животът ти няма да се обърне тотално и да те запрати в дупка, от която измъкване няма... Светът е виждал не един богаташ, който стига до просешка тояга. Така че нека сме малко по-разбрани и смирени!
61
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека бъдат на топло и нахранени и тест да има безплатен Нооооооо Но да им се създаде работа от общината, почистване на спирки , градинки, гробища ....вместо да обикалят безцелно !!!! Няма безплатен обяд !
60
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен"Аз пък не съм съгласен да се плащат от моя джоб тестове на мързеливи, алкохолизирани наркомани... Аз работя от 17 годишен. Никой нищо не ми е дал."Това да лижеш г.з. на баш мързеливите, алхоколизирани наркомани (работодателите) от 17-годишен и те да ти подхвърлят някакви подаяния в замяна, да ти кажа, не е особен повод за гордост и мерило за успялост. Последният бездомник, с който говорих, ще те сложи в малкия си джоб по всички параграфи, за които се сетиш.
59
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В Германия бездомните са длъжни да спят по такива общежития, но са длъжни и да плащат по 9 евро на вечер. Задължават бездомните да плащат......Нищо не плащат ако не са си получили социалните!
58
0
 
19
 
! Отговори
Forever преди 3 години
До анонимен 59, Помагай с каквото можеш, за да не те набележи съдбата, а не осъждай така бездомните. Никога нищо не се знае, и не си мисли ,че си господар на живота си.Днес човек може да е добре ,а утре да удари в дъното.
57
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Такава бюрокращина има не само в България. В Германия бездомните са длъжни да спят по такива общежития, но са длъжни и да плащат по 9 евро на вечер. Задължават бездомните да плащат...
56
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В държавата БКП-ЛАЯНЯРИЯяяяяя винаги ти бъркат отзад за да те лансират напред. Така е от 76 години насам!
55
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Купили им безплатни тестове великите благотворители - каква нечувана благородност! Та нали с тези 120 лева един бездомник ще яде топла храна цял месец. Ама не, важното е да се тества. Ей, в много ненормални времена живеем, многооооо....
54
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е пладнешки геноцид!Няма друга дума, която да опише това безумие, което е налице у нас!
53
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Вие в ред ли сте? Некадърни престъпници! Хората спят по улиците, тия ще им искат тестове да плащат! Безумници! Няма такава държава, с толкова тотална абдикация от грижа за тези за хората! Наистина съм отвратена! Просто не мога да повярвам до какво дъно се е стигнало у нас!
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще ги вкарат насила в статистиката. Ще ги пишат починали от коронавирус с придружаваща хипотермия или без заболявания, защото не са посещавали Джи Пи. Няма да им направят и ПВР тест, защото не са си го платили.
51
19
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък не съм съгласен да се плащат от моя джоб тестове на мързеливи, алкохолизирани наркомани. Работа има ама е по-лесно да легнеш на земята и да чакаш да те съжалят. Има безброй акции за дарения за такива, а накрая се оказва, че са си пропили дома. Аз работя от 17 годишен. Никой нищо не ми е дал.