В пандемията: Спираме да плащаме задължения заради страх от бъдещето

Експерт: Най-добре е да предоговорим дължимото с кредитора си
Обновена: 2 дек 2020 11:00 | 2 дек 2020 11:00, Веселина Йорданова
57
В пандемията: Спираме да плащаме задължения заради страх от бъдещето
Снимка: Dnes.bg

Има пряка връзка между епидемиологичната обстановка и готовността ни да плащаме, каза Райна Миткова–Тодорова, председател на Асоциацията на колекторските агенции.

Факторът е най-вече психологически и е свързан със страх от бъдещето, уточни тя пред БНР

"Тънката линия, която намирам, е не толкова икономическа - не отричам, че такъв фактор съществува, но по-скоро психологическа. Голяма част от потребителите са изключително притеснени за бъдещето си - дали ще имат работа, дали ще имат финансовите възможности, на които са се радвали досега, и предпочитат до голяма степен да поспестят и потреблението си, а и от някои от сметките. "Бели пари за черни дни" - ние си имаме тази поговорка и в такива извънредни, трудни времена това важи особено много. Българите обичаме да спестим някой лев", каза Райна Миткова-Тодорова.

Задълбочаването на коронакризата забавя плащанията по финансови задължения, стана ясно преди дни от данни на фирма за събиране на вземания. През ноември делът на хората, които не могат да обслужват дълговете си, е нараснал над два пъти в сравнение с февруари.

От колекторските фирми съветват потребителите да правят дори минимални плащания, но да не спират да обслужват задълженията си. Има гъвкави схеми, отстъпки и инструменти за договаряне с кредиторите, за разсрочване на вземанията, за получаване на гратисен период, припомни Райна Миткова-Тодорова.

Ако длъжник е в затруднено положение и не може да изплаща задълженията си, най-добре е да обсъди това със своя кредитор, препоръчва тя.

"Да предоговорим, да постигнем по-добри условия. Това е възможно. Ние проявяваме и гъвкавост, и толерантност за тези случаи, защото искаме да постигнем добро решение и за двете страни. Последните месеци съвсем ярко показаха, че като потребители вече сме много предпазливи дали ще ползваме някой финансов продукт. Предпочитаме много повече да живеем със собствени средства, отколкото назаем", коментира Райна Тодорова.

Ключово е от тази криза да излезем не със страха, а със съзнанието, че когато разчитаме разумно финансите си, кризата няма как да ни уплаши, подчерта още Райна Миткова-Тодорова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


57
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
46
1
 
6
 
! Отговори
Готино преди 3 години
Темата вече не е в първата страница на сайта, но колектора мърляв пише :) Мършав, ти си *** фирма, която разчиташе на едни апелативни съдилища, които нямат нищо общо със законодателството и затова ви отсвириха! Мърляв, само ми се обади на мен със заплаха по телефон и Султанка от СС Груп ще яде вече султановия! Само ме заплаши! Опитай пич, само опитай! Ще ми е като печалба от тотото!
45
5
 
10
 
! Отговори
Хах преди 3 години
Не знам кой е луд да дава кредити на това жалко племе, като ги гледам разни "смелчаци", взели невероятната сума от 1000 лева без да мислят, ходили на море и си купили телефон с тях, после 10 години не могат да ги върнат... И по-*** е че един не видях да се е замислил над това, за какво е теглил кредита и че е редно да го върне, като го е теглил... Прекрасна ценностна система има в нашето "общество", после ходи се чуди, защо сме на тоя хал...
44
3
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Без Пандемия Андрешко не работи, а в Пандемия - спира да плаща !
43
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До ЧиновникА тези. които работят в кръчми, молове от кой народ са??? Да не мислиш че са извънземни, не може всички хора, да дремят на бюро в държавната администрация до пенсия.
42
3
 
7
 
! Отговори
Спокоен преди 3 години
Стига глупости. Колекторите не са законоохранявящ орган. При заплаха от тяхна страна просто отговаряте в законоустановените норми за отбрана на здравето и живота ви. Това е просто някаква фирма. Съотвено ги третирам като взломни престъпници ако нахлуят в мой имот.
41
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е те троловете какво плащат? Нищо! Даже и за дозичка не им стига, ще трябва да се молят :))))))))))))). О забравих. Те и без това повечето са малолетни.
40
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 45 Явно си кредитен консултант и те е яд,че ви плюят. Ама то и банките имат служители и разходи,но не ти оскъпяват кредита с хиляди,защото си закъснял с вноската. Освен това плащаш такса гарант. И когато закъснееш тази фирма гарант не поема вноската ти. Нали затова е гарант. Ако не си платиш вноската парите се изискват от този който е гарантирал за теб. А тази фирма е фантом. Има я само когато трябва да вземе парите,а когато не си си платил изчезва и никой не изисква тя да покрие вноската.
39
2
 
6
 
! Отговори
Ядосан преди 3 години
*** - ти само ми ела! Ако сте повече ще ям дървото но поне един ваш ще го ровите! Заклевам се! После идват съдилища но ще утрепя поне един от вашите!
38
9
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво бе тарикати селски! Намерили сте,с какво да се хвалите! Ползвали услуги,но не искат да плщат! Скъпо им се виждало,неравноправни клаузи ......Ами кога ревахте,че нямахте пари,подписвахте смело и безотговорно нали ?Не си ли давате сметка,че с неплащането си остават с по-ниски заплати,хората които ви обслужват,които ви дават кредита и тн.Не си мислете,че заплатите на обкновените служители са огромни!
37
1
 
9
 
! Отговори
верно преди 3 години
До ...взел си 1000лв и връщаш 10 бона, евала, то затова има толкова измислени кредитни фирмички, като има балъци....
36
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Има вече фирми които завеждат колективни дела срещу бързите кредити. Нищо не плащате и всичко е за тяхна сметка,но при спечелване на делото взимат около 45% от сумата. За вас остават 55% което е по-добре от нищо ако не пробвате да ги съдите. Нищо не губите.
35
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Значи взимал съм няколко бързи кредита през живота си и съм ги изплатил. На едното ме треснаха с глоба към 200 лв, че съм бил просрочил. С такси,глоби,лихви и гаранти процента е много над посочените от закона 50 % оскъпяване. Заведох дело и спечелих срещу една от фирмите за неравноправни клаузи. Сега заведох дело срещу другите фирми. Каквото и да ви говорят,че сте подписали договор и няма как да ги осъдите не вярвайте. Платете си всичко и после имате шанс. Само дето се чака повече от година.
34
0
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
И язе одих дъ помагам.Зех ножо у мене дека колам добитъко,и адин сап от лопата.Викам ся три пъти ке удрам един път ке броя.Ама додека ида наште ги бяаа били и са канеая а ги еб.т.Ама ония бегаа.
33
4
 
8
 
! Отговори
Чиновник преди 3 години
Затвориха кръчмите, моловете и чалготеките и народа се побърка. Голям страх, че няма къде да друсате кючеци и да харчите пари за глyпocти. Абе щом затворените кръчми и молове са ви проблема, сещайте се дали някой ви вярва, че сте бедни.
32
2
 
7
 
! Отговори
ЦИНИК преди 3 години
У наше селу идваа две коли с адни яки момци у адин наш съселянин а го маризят.Обаче са дигнаа сички от у чуждо селу и керемидите бият.И стана един лобут,един кютек не ти е майко раута.А у ния те чурук.Само на виншеш вид изглеждат яки дет по цел ден стоят у фитнеса.Гражданя ба.Могу мариз ядоаа и бегаа от щяа и нящо друго а ги праат.
31
0
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
До до 34Не расте, лихвите са вече изчислени, след приключване на делото. Ако някой ти сложи лихва на лихвата - НЕЗАКОННО.
30
1
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Плащай по 20лв., ама не се чуди, че задължението ще ти расте, защото законната лихва е грубо 10%. След няколко години ще стане и двойно, после тройно и децата ти ще плащат, защото закона за фалита на частните лица го видяхме колко е "смислен". То си е за теб или по-скоро за наследниците ти и роднините ти. Всеки сам преценява какво да прави. Потърси правна помощ, само това ще ти кажа.
29
0
 
3
 
! Отговори
до 34 преди 3 години
Плащай по 20лв., ама не се чуди, че задължението ще ти расте, защото законната лихва е грубо 10%. След няколко години ще стане и двойно, после тройно и децата ти ще плащат, защото закона за фалита на частните лица го видяхме колко е "смислен". То си е за теб или по-скоро за наследниците ти и роднините ти. Всеки сам преценява какво да прави. Потърси правна помощ, само това ще ти кажа.
28
2
 
2
 
! Отговори
до 29 преди 3 години
Само затвърждаваш финансовата си неграмотност, това ще ти кажа. Вярвай си и си мисли, каквото си щеш. А да не говорим, че отдавна брат ти може да е осъден, ама понеже не работи или се осигурява на някакви мижави пари, няма какво да му вземат. А лихвите си текат и така. А ти се залъгвай, ама колкото си щеш. Давам жокер- с 2 клика в интернет можеш да провериш дали има издаден изпълнителен лист срещу брат ти, ако си от София.
27
2
 
10
 
! Отговори
... преди 3 години
Въннах и в кантората на ЧСИ и от там ми казват "Ми по 150-200 лв. вноски да правите иначе ще предприемем действия"И тях ги нахраних. За суми, под минимална заплата - запор не могат да ви наложат, ако наложат е НЕЗАКОННО. Сега към тях ще плащам по 20 лв. на месец. Ей тъй, да им е гадно, както на мен ми беше гадно че взех 1000 лв а платих над 10 бона....Тия са за бесилото всичките.