Въпреки COVID-19 харчим повече, приходите от ДДС с 40% повече

Растат и приходите от осигуровки и от данъка върху доходите
2 дек 2020 07:08, Елка Василева
74
Въпреки COVID-19 харчим повече, приходите от ДДС с 40% повече
Снимка: Dnes.bg

Оборотите на бизнеса от сделки в страната отбелязват значителен ръст през последните месеци. През октомври приходите от ДДС от сделки в страната са 753 млн. лв., което е с близо 40% повече от същия месец на миналата година, показват данни на Министерството на финансите, цитирани от „Труд“.

През предходните два месеца ръстът на приходите от ДДС от оборота в страната беше съответно с 10% и 25%. Явно хората пазаруват повече след временното свиване на разходите през пролетта, въпреки COVID-19.

Но има промяна на пазара, като оборотите на някои фирми нарастват, а на други намаляват. Хората пазаруват повече онлайн и купуват повече стоки за дома вместо дрехи и обувки.

През октомври българите са пътували повече в чужбина отколкото през същия месец на миналата година, но приходите на родните хотели намаляват.

Общите приходи в хазната от ДДС от януари до октомври са 9,2 млрд. лв., което е спад само с 1,6% на годишна база. Това се дължи на свиването на приходите от ДДС от внос с близо 20%.

Но за това има обективни причини. Петролът е по-евтин от миналата година, което води и до по-малко приходи от ДДС при вноса му. А от 1 юли 2019 г. беше въведена възможност за отложено плащане на ДДС при внос на някои стоки от страни извън ЕС. Ефектът от това за периода януари-октомври е неначислен ДДС при внос в размер на 931 млн. лв.

Освен по-високи приходи от ДДС от сделки в страната през първите десет месеца на 2020 г. нарастват постъпленията от данъка върху доходите (+130 млн.) и от осигуровки (+358 млн.). До голяма степен това се дължи на повишаването на минималната заплата. Данните на НСИ обаче показват, че заплатите продължават да нарастват въпреки кризата.

Намаляват приходите в хазната от акциза върху алкохола (-9%). Сега хората ходят по-рядко в ресторанти, а и имаше по-малко чужденци в страната, които в други години изпиваха големи количества алкохол.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
66
0
 
0
 
! Отговори
efgsgmdwvdrsrwd преди 3 години
До 66Много си прав, българина, ако можеше да впрегне тоя акъл за нещо различно от престъпни и измамнически схеми сигурно щеше да стъпи на Луната и Марс. Ема ей на, самоизяжда се.
65
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
така си е герб докараха страната до яка инфлация - пореден провал за тях
64
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
...имаше по-малко чужденци в страната, които в други години изпиваха големи количества алкохол.Каква мисъл 😀
63
1
 
16
 
! Отговори
до аноним преди 3 години
Кой обеднява бе, българите ли ?! Ха-ха. Българинът е един от най-богатите в ЕС, защото се препитава предимно от далавери, бизнесмен е, нахален е, бута се навсякъде, прави невероятни сделки на които може да му завидят доста нации освен това е много умен и впряга мозъка си за престъпни далавери и измамнически схеми. Нормалните хора останаха съвсем малко, или измряха или си кротуват да не ги сгази някой огромен джип...
62
3
 
18
 
! Отговори
anonim преди 3 години
Харчим повече а получаваме срещу харчовете си все по-малко,защото цените непрекъснато нарастват.Така ДДС-то нараства .И всъщност обедняваме повече.
61
6
 
7
 
! Отговори
ЛЛ преди 3 години
Програмистите развързаха кесиите!
60
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Q #11"БВП на САЩ спадна с 18%, на Великобритания с 16%. А на богата България само с 5%. Как става тази работа? Или се крие от нас реалния спад."Ми той нашия БВП е толкова нисък поначало, просто няма как да падне повече. Ние го въртим от купуване на брашно, ориз и картофи. За да падне повече, трябва да спрем да ядем съвсем.
59
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наскоро си направих калкулация: доходи ми са два пъти надолу, а разходите са ми поне 4 пъти надолу. Откакто отказват да ме пускат по разни магазини, защото отказвам да се забулвам, си спестявам големи суми от излишни покупки и като се замисля, на практика не се лишавам от нищо важно.
58
2
 
6
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Сега, за едни има, за други няма в Бг.За честния данъкоплатец няма, за НАШИТЕ ХОРА има.Отдавна е така - един за да е добре, други трябва да са зле тук.Примера с незаконно работещото кафене е ясен - незаконно работещите ще са добре, останалите - зле.И посетителите му са добре обгрижени отдавна... Та за каква държава ми говорите, като тук е ДС мафиотска територия ?!
57
5
 
25
 
! Отговори
Пловдив преди 3 години
Цените в магазините поскъпнаха поне с 20%. Не виждате ли каква пустош е по улиците. Имам няколко колеги в университета, които споделиха, че няма да могат да си платят таксите за университета. Има хора в големите магазини, те всички са чужди, парата заминава в чужбина, тук остават само задръстената канализация. Всичко е надолу.
56
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
изхранваме с тях на безполезните никому ненужни,сиганчета стига да раждат по две на ден другото не е важно
55
3
 
9
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
до До абоната е на ~~~~~~~Виж интервюто на Семов - `Неудобните истини за прехода.`Правилно го разбери, ако е възможно ...Нима не е вярно, че България е загубила 30% от населението си, както нито една от страните от соц блока ?!
54
4
 
3
 
! Отговори
До 52 преди 3 години
Ей заради такива пр0сти като тебе ни управлява пр0ста тиква!Лае колкото да излае нещо!
53
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До абоната е на ~~~~~~~Интересно ми е,откъде Семов е убеден,в това което говори! През живота си една карфица не е произвел!
52
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пътуват хората. Яко. До Малашевци, Орландовци, Бакърена фабрика, Централните...Яко пътуват през октомври и още по-яко през ноември.
51
10
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво Бойко,мачкай ***!Ние сме зад тебе,цел един народ!Нема Слави,нема Мая и ***! Има само ГЕРБ и Бойко!
50
3
 
8
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
`След 10 години ще има разпад на социалноосигурителната система` -- А.Семов.Роботещите легално хора са малко, по-малко стават и просто идва фалит, колкото и дългове да взимат политиците.
49
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"През октомври българите са пътували повече в чужбина отколкото през същия месец на миналата година"Хахаха ах ааааоооххххххаааа...Айде бе? Вярно ли? И къде са пътували точно?Тази лъжа ми е достатъчна, за да разбера колко е вярно и всичко останало!Не ви е срам!
48
4
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пределно ясни новини. От КОВИД кризата не пострадаха изобщо хората с добри заплати, които пълнят хазната. У нас, например, по време на карантината си направихме сума подобрения, които мислехме с години да правим и все не оставаше време. Нов декинг на терасите, ново озеленяване, градено барбекю и какво ли не. Лекувахме се с шопинг терапия, така да се каже. По цял свят това са цифрите- завишени разходи на населението и купуване на какво ли не онлайн.
47
2
 
25
 
! Отговори
Рафи преди 3 години
Ами нормално е. Всички заведения и магазини по моловете са в сивия сектор. Сега на хората им остана по някой спестен лев от козене и пръчене по молове и заведения и си правят ремонти, купуват си битова техника и най важното качествена храна, а не най-евтините полуфабрикати и палмови масла които се пробутват по заведения на 20 пъти по-висока цена. Аа.. и булчиците се научиха да готвят ;)