Да гледаш света през дървени очила - историята на Кирил и пътят към родината

За българите в чужбина най-доброто място за творчество е България, убеден е той
3 дек 2020 18:30, Анисия Иванова
21

"За мен завръщане означава центриране, връщане към онова, което наистина е важно; завръщане към хората и към нещата, които са ме направили това, което съм!". С тази мисъл основателят на дървените очила DIVAK - Кирил Миленов, се прибира у дома си след близо десетилетие в чужбина.

Бил хамалин по време на бригада в САЩ през 2007 г., събира пари, за да замине за Флоренция, където кара 2 курса по програмата Еразъм. След близо година в Италия Кирил се завръща и завършва "Социология" в Софийския университет. Не губи време, а заминава за Нидерландия, където завършва магистратура със специалност "Статистика и социални изследвания".

Прибира се в София и не след дълго заминава за Швейцария, където се насочва към дигиталния маркетинг. Там остава близо 5 години като работи за малък стартъп.

Да работи за себе си отдавна е идея, която се върти в главата на предприемача. Избира България, където да даде път на мечтите си.

"За българите най-доброто, което могат да направят, ако искат да създават, е да се върнат в България, защото никъде другаде няма да получиш това удовлетворение от създаването и промяната на света, макар и на микро ниво, отколкото в България", смята Кирил.  

Прибира се окончателно в края на 2018 г. Идеята да прави очила от дърво вече е узряла. Заедно със свой приятел стартират на мускули и със собствени средства. Днес вече имат продадени около 250 чифта очила, като около 70 са в България, а останалите - в Европа и САЩ.

За направата на очилата използват висококачествена дървесина, позната в самолетната индустрия. Кирил иска един ден очилата да са изцяло безвредни за околната среда.

"Единствената част по тях, която искаме да променим тепърва, са лещите, защото лещите не са 100% еко и био. Нашите са 92% целулоза - растителна, която обаче после има един химичен процес, който прави продукта не толкова еко", казва основателят на дървените очила.

С мисъл за природата Кирил иска напролет да започне да връща ресурса, който е използвал. За целта ще засажда по 5 дървета за всеки продаден чифт очила. А през тях той иска хората да виждат света една идея по-дивашки и свободен.

Цялата история на Кирил Миленов гледайте във видеото на Bulgaria ON AIR.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


21
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
3
 
! Отговори
Звучи все едно преди 3 години
Да оправим икономиката с еко корабомоделизъм.
16
0
 
2
 
! Отговори
Сандо преди 3 години
успех и попътен вятър!
15
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредния аматьор, който се мисли за бизнесмен. 90% от бизнесменджиите в България са така- отворил хранително магазинче и се писал у фейсбука бизнесмен. Браво, ***, пак чупиш ***.
14
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Успех!
13
3
 
3
 
! Отговори
Инспектор Дюдю преди 3 години
На Кирето явно по му харесва да върти сиджир по чалготеките в България отколкото да работи и затова е подхванал този алъш вериш. В Швейцария и Холандия може да си достигне добър стандарт ама там хората искат здраво бачкане и конкурентна среда а такъв бизнес въртят турците и арабите. Айде всеки с мерака си и с късмета си.
12
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Докато гледаме все в чуждата паница, Швейцария ще е мисия невъзможна и след 5 живота.
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГОЛЯМ бизнес!!!!Продал 250 очила и вече е хванал мойсей за жезала!И колко струват неговите еко очила?Срам го е да пише швейцарска цена може би?Цената е определяща,останалото еко и т.н. са дрън дрън!
10
1
 
8
 
! Отговори
шшшшт преди 3 години
Тва е много забавно, но конкуренцията е голяма.... а ако е свикнал с швейц заплата, просто не разбирам начинанието
9
1
 
7
 
! Отговори
Люк Скаймокър преди 3 години
Кирчо май гледа света през розови очила не през дървени. Жалко че е обиколил толкова държави, учил по университети и не е схванал защо тези държави са на върхови позиции в икономическата топ класация.Малко реклaмa, моментна слава, малко лайкове във фейсбуката и розовото ще придобие тъмен оттенък.
8
0
 
12
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
Млад е още, има време да разбере че в България няма среда за истински бизнес а само за "обръчи от фирми". Иначе идеята с пенджурите не е лоша ама е далеч от представата за индустрия на която се крепи местната икономика и съответно бюджета на страната. Със същия успех може да продава аксесоари за смартфони или зеленчуци на пазара.Успех в борбата с вятърните мелници!
7
8
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Няма нито един нормален коментар от сорта: Дерзай! Успех! Защо се бил върнал, пак щял да си ходи,...Пишман да стане човек като него.
6
7
 
9
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Такива тарикати са ми ясни като бял ден,познавам доста.Минават набързо и гледат да се запознаят с по-успелите българи,да извлекат каквото могат и не след дълго се оакват и се местят някъде по другите държави.След време правят повторен тур по екс-маршрута.Но никога не могат да създадат трайни отношения с хората около себе си,защото такива хора са егоисти и гледат винаги да прецакат другия.Тоя е същия,нищо ново под слънцето.Просто поредния лузър.
5
5
 
6
 
! Отговори
м преди 3 години
като иэтреэней пак ще эамине эа чужбина ако може да си отговори эащо е эаминал эа чужбина п днес си е същото в България няма ред институции престъпност и той говори на 3 000000 българи в чужбина колко са къорави колко е хулаво в БЪЛГАРИЯ при това и най успешни *** эа преглед след някой ден ще го чуем че от ден на ден става още подобре но от година на година по эле
4
11
 
11
 
! Отговори
дали преди 3 години
Дали трябва да сечем дърветата, за да правим очила?С какво ще заменим изсечената гора?Екологично ли е да останем без гори?
3
3
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Днес четох статия в 24 часа за един млад украинец, открил е начин за производство на хартия от падналите есенни листа. Това ми се струва много по-добро и полезно от дървени очила.
2
6
 
13
 
! Отговори
Зелен грантоед преди 3 години
Аман от гретенизми. Да слагат по един свински мехур вместо лещи и ще е сто процента "еко".
1
4
 
20
 
! Отговори
:) преди 3 години
Ще го питам след година-две-три как мисли...И аз бях на неговото мнение едно време... но вече не съм.,.. защо ли...