Днес е ден за гадания, денят на красивата Света Варвара

Имен ден имат Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка
4 дек 2020 07:18,
11
Днес е ден за гадания, денят на красивата Света Варвара
Снимка: БГНЕС

На 4 декември празнуваме денят на Свeта Великомъченица Варвара и на Преподобния Йоан Дамаскин.

Света Варвара е родена в семейството на аристократ - езичник от Никомедия, Мала Азия. Отличавала се е с особена и впечатляваща красота. Ревнивият ѝ баща я затваря в кула - далеч от похотливи очи. През времето, когато е била затворена, Варвара изучава външния свят от прозореца и има много време да размишлява за Бога. Когато баща ѝ разрешава да излиза, за да си намери жених и да се омъжи, Варвара се запознава с християни и приема свето кръщение, пише вестник "Монитор".

Когато бащата научава, че дъщеря му е станала християнка, той нарежда да я бичуват и получава съгласието на управителя на града Мартиан да я осъди на смърт. По нареждане на бащата Варвара е обезглавена. Поверието говори, че Божието възмездие настига бащата на Варвара и управителя на града – те двамата са поразени от мълния. Тя е погребана от християнина Валентин и гробницата и става източник на чудеса на вярата.

През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Киев – в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 г. почиват в Патриаршеската катедрала "Свети Владимир" в Киев. Покровител е на артилерисити, пожарникари, сапьори, пиротехници и миньори.

В някои райони на страната света Варвара е приемана за покровителка на болните деца, по-специално на заболелите от дребна шарка, затова и хората я наричали Баба Шарка. Жените месели и раздавали за здраве "къпани" питки. Друг обичай е да се вари боб и да се слагат по няколко зърна на коляното на детето и то да ги изяде без ръце.

В други райони света Варвара се почитала като покровителка на домашните птици. Празникът се наричал още Женска Коледа, тъй като девойките се пременявали, обикаляли домовете и пеели песни за здраве.

Този ден е натоварен с предричания в обичаите – по седенките се извършвали гадания коя девойка за кой момък ще се омъжи.

В българския фолклор за обичаите, съпътстващи празниците на света Варвара – свети Сава (5 декември) и свети Никола (6 декември), има поговорка: "Варвара вари, Сава пече, Никола гости посреща".

Имен ден имат Варвара, Варя, Варадин, Варда, Варварка

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
8
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
През VI век мощите на Света Варвара са пренесени в Константинопол. През 12 век те са преместени в Киев в Михайловския Златовърх манастир от Святополк II, а от 1930 г. почиват в Патриаршеската катедрала "Свети Владимир" в Киев. Покровител е на артилерисити, пожарникари, сапьори, пиротехници и миньори.Света Варвара? Покровител? Не е ли покровителка? И едва ли на тия цитираните. Днес.бг , как смеете да пишете за светицата в МЪЖКИ род?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На 4 Декември Светата Православна Църква почита и празнува Красивия Есенен Празник Въведение на Пресвета Богородица и Дева Мария в Господния Храм. Времето на 21.11, когато е " Празника" нов стил, беше СУМРАЧНО. Света влмца Варвара се почита на 17 Декември, а не днес! Лъжете се, че тази Неделя се почита свети Николай, истинската дата за почитане на святата му памет е на 19 Декември, а не след два дни! Българите без да подозират заедно руснаците на 6.12 ще " почетат" руснако - монголеца Ал. Невски
6
0
 
4
 
! Отговори
Факт преди 3 години
Никой православен християнин няма доброволно да се изложи на дяволската ваксина, носеща печата на Сатаната. Света Варвара да ни закриля и да моли Бог за нас.
5
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поредната скапана статийка, подходяща за хората и простолюдието, имащи ограничена и простолюдна "вяра".Врачки и баячки са прости слугини на дявола.
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 5 да ти имам аргументите! Нещо не ти харесват цитатите от Библията? Проблемът е твой и това никак не променя фактите!Всички врачки и баячки и ходещите при тях будали са гнусни пред Господа!
3
2
 
12
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 3 години
Честит празник на православните български християни,честит празник и на църквите и параллисите,имащи за патрон великата и красива светица Варвара.Бог да благослови и закриля православния български народ!
2
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Някой знае ли кога е именния ден на Боко че да идем да го сурвакаме с хубави здрави дрянови сурвачки.Така да му насиним гърбината че да не си мисли повече да идва на власт.
1
5
 
5
 
! Отговори
гнусен пред Господа преди 3 години
не бива да се намира у тебе (такъв), който прекарва сина си или дъщеря си през огън, предсказвач, гадател, вражач, магьосник, омайник, ни който извиква духове, ни вълшебник, нито който пита мъртви; защото, всеки, който върши това, е гнусен пред Господа, и тъкмо поради тия гнусотии Господ, Бог твой, ги изгонва отпреде ти.