Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска

Съвместната историческа комисия отново не стигна до консенсус
266
Македонците несъгласни: Самуиловата държава не е само българска
Снимка: БГНЕС

Идеята да се наложи, че Самуиловата държава е само българска, не завърши с постигане на резултати. Това обяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия по историческите и образователните въпроси между България и Северна Македония проф. Драги Георгиев по време на онлайн пресконференция след 11-ата среща на комисията, съобщава "Фокус".

Още по темата
"Започна се с учебниците - с четвъртата забележка на учебниците от 7-мо отделение. Главна точка беше представянето на Самуиловата държава в учебниците по история. За жалост и тук не постигнахме съгласие", каза проф. Георгиев.

Българският учен посочи, че дискусията е била многостранна, но не е донесла никакви резултати.

Дискусията за цар Самуил показа отстъпление от вече подготвен съвместен текст до правителствата на България и Северна Македония за съвместното му честване, заяви съпредседателят на Съвместната мултидисциплинарна експертна комисия проф. Ангел Димитров.

"Непрекъснато се говореше от нашите приятели от Република Северна Македония при това на политическо ниво и в медиите, че комисията е отхвърлила три периода от своята работа, отразени в учебниците и се споменаваше освен старата история и периода на Средновековието и дори ранния период на османското владичество тук на Балканите. Ние сме много много далеч от завършване на работата по учебниците, които интерпетират, обучават децата в 7-мо отделение за Средновековието. Нашите бележки бяха около 14 точки, ние сме в момента на 4-а.

При това днес тази четвърта точка, която е свързана с цар Самуил, отново беше безрезултатна. За съжаление показа още нещо. Едно отстъпление от вече подготвен съвместен текст до двете правителства за съвместно честване на една такава забележителна историческа личност, каквато е цар Самуил", каза още проф. Димитров.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


266
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
215
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 5-koЕзикът ти много прилича на чист български с изкуствено наложени промени, които да го отдалечат от български и да го доближат то сръбскиВпрочем, Александър Македонски е говорил старогръцки и е бил обучаван на старогръцки (от Аристотел) Той е бил грък. Езикът, който ти говориш, макар и осакатен, има славянска основа, значи произлиза от старославянски. Не може славянски език да произлиза от старогръцки, който е коренно различен езикЦялата ви история е измислена и пълна с лъжи
214
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
не ме интересува изобщо с какво не са съгласни псевдомакедонците. Те не са съгласни дори да съществуват.
213
0
 
5
 
! Отговори
Разочарован преди 3 години
Не може ли по най- простия начин да покажем на света на какво учат децата си и за какво налагаме вето на тази страна и задължително да прекъснем всякаква комуникация с Македония и докато не подходим по твърдо по въпроса с точни изисквания какво искаме да променят и защо тези крадци на история няма да клекнат на истината.
212
0
 
6
 
! Отговори
ванката преди 3 години
Самуил е само български владетел и това го знаят и кучета на село . А това че някои и иска да си присвоява чужда история за да оправдае фалшивата си идентичност ,това вече няма нищо с история още по малко с истина.Някои му казват лъжа,манипулация или просто фалшификат .Та с подобна кражба и лицемерие господата от РСМ скоро в ЕС няма да влязат,по скоро трябва сериозен дебат в македонското общество.Ако искат да продължат напред дрябва да си кажат истините в очите да ги приемат .
211
1
 
11
 
! Отговори
северномакедонец преди 3 години
Ех Монголийо, земльо македонска... !
210
0
 
5
 
! Отговори
До 5-ко 227 преди 3 години
Най-видните сръбски фамилии сигурно !
209
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А кои са им другите царе ? 🤔😉
208
2
 
3
 
! Отговори
Тодоров преди 3 години
До 5-koНа мой близък, родата му е от Охрид и има свещеник, борил се за съединението, а после прокудени, но има много родственици там и до днес. Преди 3 години бях на Екскурзия в Охрид и се случи, че се заговорих с наследници на стари Охридски фамилии, които предават по наследство и занаяти те си. Та сами миказаха хората, знаем, че сме или едно, но ни разделиха политиците.
207
0
 
18
 
! Отговори
Дядо Ви преди 3 години
Македонската нация започва да съществува насила след втората световна война. Явно не им се иска да са най-младата нация.
206
3
 
26
 
! Отговори
Доказателството преди 3 години
За макетата единственото доказателство, че Самуил е македонец, е че на това са ги учили в училище.
205
0
 
32
 
! Отговори
Saki преди 3 години
Е добре де тоя Самуил е бил македонски цар,а преди него и след него ,кои са били македонските царе ? От кой цар Самуил е наследил короната и на кой цар я е предал? Това е просто безумие. Държава ,която в историята си е имала само един цар ха-ха.
204
0
 
15
 
! Отговори
Я преди 3 години
Ако признаем, че Самуил е общ владетел ше трябва да признаем, че сме македонци. Що за глупост? В македонските учебници пише че Самуил е бил македонски владетел. Има го в нета. Те за това македонците казват че сме им били роби
203
1
 
6
 
! Отговори
Georghe Haggiios преди 3 години
До 210 постАло , дете недоучено и не чело н, МЛАДОТУРЦИТЕ + КЕМАЛОВАТА ОРДА ОТ ИСЛЯМО-ТУРКОМАНИ, УБИВАТ НАД 3 МИЛЛИОНА ЕЛЛИНИ = ИОНИИЦИ И ОТ ГАЛЛАТИЯ И ВИТИНИЯ = ПРУСА, НИКЕА, НИКОМЕАДИА !!ПОСЛЕ ОЩЕ 373 000 от област ПОНТОС = ПОНТИ ОТ ТРАПЕЗУНД, АМАСИЯ, СИНОП, И СЕВАСТИА = СИВАС !!3. ТРЕТА СЕРИЯ = ГЪРЦИТЕ ОТ ТРАКИЯ = ТРАКИОТИТЕ ОТ АДРИАНОПОЛИС, И ПОНТО ТРАКИДА (дн.Турска Тракиа) = Убити над 300 000 еллини !4. ЧЕТВЪРТА СЕРИЯ = И ВЕЧЕ САМИТЕ ГЪРЦИ ОТ КОНСТАНТИНОПОЛИС = УБИТИ НАД 180 000 .
202
3
 
21
 
! Отговори
Аз мисля ,че преди 3 години
Нашите историци трябва да използват момента, за да запознаят света с древната българска история и култура !
201
0
 
31
 
! Отговори
Вижте сега преди 3 години
Решението е много просто - щом имат претенции, нека представят някакъв автентичен исторически документ, в който се споменава за съществуването на македонска държава и македонски народ преди ВСВ ! А иначе - ПРОСТО ДА МЛЪКНАТ !
200
2
 
28
 
! Отговори
кръпел преди 3 години
До 5-koПриятелю ела в София да видиш плащеницата подарена от император Адроник 2 на Охридския архиепископ на нея пише ,, Пастирю на българите споменавай при жертвоприношения владетеля Андроник Палеолог ,,. Може да я намереш и в нета .
199
0
 
24
 
! Отговори
Умник преди 3 години
Във Византия, на Тракия са викали Македония, включително беломорието и Солун. Скопие не съм чувал да е съществувал тогава. Иван Асен пише след разгрома на Комнин: "и завладях цялата му земя от Одрин до Драч, гръцка, арбашка и сръбска" Къде са били по това време македонците?
198
3
 
14
 
! Отговори
Въпрос преди 3 години
За Василий II, не знам. Ама Бойко догодина ще го пишат в учебниците за 5 отделение "македоноубиец"
197
0
 
8
 
! Отговори
Македонец преди 3 години
Той и Василий II си е чист македонец.
196
0
 
22
 
! Отговори
Влади преди 3 години
Е, добре, император Василий ll Българоyбиеца е човекът победил Самуилова България. Василий ll е от Македонската династия, родом обаче от Тракия. Защо историята го нарича Българоyбиец, а не Македоноубиец???