Повторно заразяване с COVID-19 - кога и как може да се случи?

Коментар по темата на вирусолога проф. Радостина Александрова
22

Рискът от заразяване с Ковид-19 нараства, но възможна ли е реинфекция?

"Това не е чудо, което досега не сме виждали. Нека всеки от нас да се измисли, че и до момента други вирусни инфекции неведнъж сме ги изкарвали. Най-близкият пример е грипът. Това не трябва ни учудва. Една част от вирусите предизвикват траен или доживотен имунитет, такъв е морбилито. Но коронавирусите не са между тях", каза вирусологът проф. Радостина Александрова в студиото на "Денят ON AIR".

Още по темата
Тя подчерта, че шест месеца след първото заболяване може да има реинфекция.

"Но що се отнася до новия ковирус - няма как да знаем дали ще следва същия модел. Появиха се сериозни публикации за реинфекциите. Едната от тях е публикувана на 26 ноември. То е за проучване, обхващащо периода до края на юни. Анализира резултатите от 14 проучвания, което обхваща повече от 2000 боледували от Ковид-19. Основно в Китай се развива действието. Оказва се, че в 14,8% е имало повторна PCR положителна реакция, която е настъпвала около 9-10 дни след втория отрицателен тест, който освобождава хората от карантина, и около 35 дни, след като е започнала симптоматиката при първото заболяване", допълни проф. Александрова пред Bulgaria ON AIR.

За да се случи това има два сценария, според нея.

"Единият е, че става дума за реинфекция. Такива случаи обаче са публикувани много малко в сериозните списания. През октомври бяха описани само 4 такива случая. За да сме сигурни, че става дума за втора инфекция, трябва да сме сигурни, че става въпрос за вирус, който е различен от първия. Трябва да има генетичен анализ и на първия, и на втория", каза още специалистът.

По думите ѝ при втория случай трябва да става въпрос за реактивация на вируса.

"Има вируси, които когато ни инфектират веднъж, може за доста дълго време да останат в нас, което не означава, че ни създават проблеми. Хората в Китай, които са били с реинфекция, са такива, които са имали диабет. Има данни, че колкото по-разнообразна клиниката и колкото по-тежко протича Ковид-19, толкова по-добре изразен е имунният отговор", коментира проф. Радостина Александрова.

Тя добави, че повторната симптоматика по-често се среща при хора, които са с придружаващи заболявания и при по-уязвимите групи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
това се превърна в снорище на ддееббииллии и идиоооттии,същите които отричаха вируса сега реват срещу еаксините.
20
1
 
4
 
! Отговори
Кой и Колко? преди 3 години
Кой ще плаща и колко пари за смърт причинена от ваксина? Пари за умрял възрастен от ваксина и колко пари за дете умряло от ваксина. За умрели ваксинирани деца ще бъде ли по-високо и с колко точно пари?
19
2
 
1
 
! Отговори
КУРОНАта и Ваксината преди 3 години
Извод и двете ще ви повтарят како поотделно така и заедно ще ви го таковат ****. Ще се редуват в различни пози при таковането.
18
4
 
3
 
! Отговори
ВАКСИНАР Да ви Кови преди 3 години
ВНИМАНИЕ до ВСИЧКИ тоя ВИРУС се ПОВТАРЯ и също и ВАКСИНИТЕ ЩЕ СЕ ПОВТАРЯТ само ще ви боцкат многократно и пак ще бъдете повторени от Ковида. ТОВА ДА ВИ Е за УРОК. ВСЯКА година НОВА НЕРАБОТЕЩА ВАКСИНА и боцкане. Ще ви бъде нарушен кефа и свободата на нормален живот. Ще трябва да свикнете с това хронична парична недостатъчност, контрол, стрес, маски, неработещи ваксини, подчинение на органите на власт и техният терор. Нов вид робство и управление от извратен елит.
17
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това, че са получили отрицателен PCR след преболедуване, не означава, че вирусът не е още в организма. Просто не е хванат при конкретния тест. Или поради намаляване на вирусните частици, или по други причини. Затова нищо странно няма, че след 9-10 дена пак излиза положителен. Основният въпрос е, колко дълго след преболедуването вирусът остава в организма. Ако с месеци и години - лошо.
16
0
 
2
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
Глупости на търкалета. Повторно заразяване от един същ щам грипен вирус няма. Просто отминава защото няма общонационални катантини които да отлагат разпространението му до безкрайност, и стадния имунитет го неутрализира. С тия дистанции, карантини, затваряне на ресторанти и бизнеси и т.н. просто удължават съществуването му и хората придобили имунитет преди година, могат пак да хванат същия вид-тип вирус отново. Това беше целта за да додрапа до ваксинините.Просто бизнес! И удобнои избори в САЩ
15
2
 
2
 
! Отговори
Ал Бънди преди 3 години
Егати и смешката.
14
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До КарантиниранИ непременно трябва да отидеш да запалиш свещ, да знаеш. Поповете се кълняха, че няма как да се заразиш в черква, ама нещо не излезе така. Средновековни и.д.иоти
13
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв ковид?
12
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В цял свят има доказани 27 такива случаи, във ВМА според великите ни спеЦиалисти имало забележете ЦЕЛИ ЧЕТИРИ - смишници, грил от ковид не различават тръгнали да го лекуват, после що толково хора са починали
11
6
 
3
 
! Отговори
G преди 3 години
Има ли един напълно излекуван от тази чума, че да оздравее напълно.. ?! Че отново да се разболее...?Истината е, че от март месец е поголовно масово ежедневно презаразяваме между хората. Това се разнася по въздуха на 30 - 60 метра с лекота, малцина знаят истината. Масово се презаразяваме с различни щамове в момента. За кокошка - няма прошка.
10
3
 
6
 
! Отговори
Фани Мъ преди 3 години
Повторното заразяване със Спин е също толкова опасно както и повторното заразяване с Ковид.
9
3
 
12
 
! Отговори
Минах го преди 3 години
20 дни боледувах от ковид с почти всички симптоми. Надявам се антителата да пазят повече от 6 месеца, със сигурност не искам да си слагам ваксина, която и да е тя...Имам всички задължителни ваксини, но баш за ковид ми намирисва яко...
8
5
 
13
 
! Отговори
Мутафчийски преди 3 години
Абе на месец по два пъти идва. За това ваксина всяка седмица!
7
3
 
6
 
! Отговори
О хо хо преди 3 години
Е тя и Първанова го изкарала 2 пъти вече през 8 месеца. А ваксината ще е точно както при грипа. Всяка година!!!!Иначе каква печалба ще е???!!
6
2
 
10
 
! Отговори
Карантиниран преди 3 години
Пети ден съм под домашна карантина. Имам само загуба на обоняние и запушен нос, в който пръсквам за 24 часа по 4-5пъти капки за нос. Дано така да продължи още 9 дни, че да ходя да запаля свещ рано сутринта на 15-я ден.
5
2
 
7
 
! Отговори
Мм преди 3 години
Ние с колегите го карахме по няколко пъти .като се накълвем в петък вечер чак вторник бяхме читави !Няма страшно стига редовно да се имунизираш !
4
10
 
13
 
! Отговори
(-_-) преди 3 години
Tо бива научна простотия, ама това вече е връхът на сладоледа! Защо по дяволите ни е ваксина ако повтаря???Ей, да вземете вече да спрете с тая корона истерия, че кат вземем едно дърво и по тъпите глави..
3
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
еййй в цял свят са 40 случая, но в Бг са половината....пак партенки, стига с тая лелка бе. Хайде нещо по сувременно давайте да четем.
2
7
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И аз го изкарах два пъти. Първият път в болница играхме сантасе с Ути Бъчваров, а втория друсахме кючек с едни заразени роми от Столипиново.