Проф. Знеполски: Кризата има много измерения

Не може езикът на омразата да е водещ в политическия живот, смята експертът
7

Как се справят обществото и политическият елит в тежките дни на кризата?

Има различни видове кризи. Политическият елит трябва да създаде всякакви условия на специалистите - хората, които разбират от вируса от медицинска гледна точка. Не мисля, че можем да вменим голяма вина на политиците, че не се справят. Това каза за "Денят ON AIR" културологът и философ проф. Ивайло Знеполски.

По думите му кризата има много измерения, а когато мислим за болестта трябва да мислим за икономиката и международния контекст.

"В границите на нашите финанси се прави възможното да се намалят щетите. Имаме проблем с разбирането и практикуването на демокрацията, защото тя дойде неочаквано. Нямаше хора, които да познават теорията на демокрацията, бяхме малко като музикантите по слух. Ние сме в една посттоталитарна демокрация. Тя се характеризира със силното недоверие към всичко. Нашето общество залитна във вид индивидуализъм", допълни културологът за Bulgaria ON AIR.

Според него има елемент на нихилизъм - отрицание на хора, ценности, противопоставяне и момент на самоизтъкване. Проф. Знеполски смята, че народите помъдряват, когато им се случи нещо лошо.

"Не може езикът на омразата да е водещ в политическия живот. Демокрацията е и обсъждане на проблемите. Така и не разбрахме в какво се състои тя", допълни той.

Проф. Знеполски подчерта още, че интелектуалците са останали маргинализирани, дори са били поставени под въпрос хуманитарните науки в университетите.

"Интелектуалецът е функция на обществото. Голяма част от хората, които си мислят, че са свободни, не са - те са зависими от непродуктивни и отрицателни емоции и подтици, хвърляйки камък по полицая", допълни събеседникът.

"Конституцията ни може и да има кусури, но ни дава възможност да функционираме като нормално европейско общество. И да искаме, и да не искаме - живеем в постоянна промяна. Трябва обществото да открива лидерите - хора, които могат да обсъждат проблемите с опонентите си. Трябва да опитаме да ограничим популисткото говорене", категоричен бе той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кажи за фашизма от 1923 до 1944 година, като след 1934 година са забранени партиите, приети са расистки закони срещу евреите, обявена е война на САЩ и Великобритания и са били съюзник на Хитлеристка Германия и Фашистка Италия. Испания и Португалия от Западна Европа остават фашистки държави до смъртта на фашистките си лидери, 30 години след Хитлер и Мусолини.
3
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Робовладелските държави като Древна Гърция и САЩ ги наричат "демокрации"."Демокрация" има за олигархията, а трябват роби за тяхната издръжка.
2
0
 
1
 
! Отговори
Чичо преди 3 години
Айде с тия дърти ДС кадри !
1
2
 
0
 
! Отговори
Как се нарича преди 3 години
науката за нещо, което не съществува?- Културология.