2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни

Най-много ще получат препарата на "Астра Зенека"
74
2,5 милиона българи ще бъдат ваксинирани до юни
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Около месец юни се очаква близо 2,5 милиона души да могат да бъдат ваксинирани, съобщи изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов пред БНТ.

Той посочи, че заявените количества от ваксината на "Пфайзер" - "Байонтек" са 3,9 млн. дози, от "Модерна" са 500 хиляди, от "Астра Зенека" са 4,5 милиона, посочи той.

Миналата седмица ЕК оповести обяви, че е сключено допълнително споразумение, при което ще бъдат осигурени до 300 милиона допълнителни дози ваксини и за да се случи от производителя е необходимо да се направи модифициране на производствения процес, разясни Кирилов.

Вчера са получили информация какви дози от ваксините предстои да бъдат получени в понеделник. Първоначално са имали информация за 35 000 дози, а сега за 18 700.

"Като от следващата доставка, която е в края на февруари, ще се възстанови първоначално планираното количество, а по-малкото количество ще бъде компенсирано в средата на февруари. След средата на февруари ще има увеличение и на допълнителното планираните", заяви изпълнителният директор по Агенцията по лекарствата.

По думите му полученият по-малък брой ваксини ще създаде затруднение, защото организацията налага предварително определяне на хората, които ще бъдат ваксинирани.

"Това се случва от РЗИ, от лечебните заведения, но важното е, че за хората, които са получили първа доза, ние запазваме останалото количество, така че за тях ще има възможност да бъде поставена втората доза", гарантира Кирилов.

Ние решихме да се запазват половината от количествата, които получаваме именно заради такива ситуации, уточни той.

"На база количествата, които получаваме, е създадена организация, така че да може да бъде гарантирано, както първото поставяне на дозата, така и второто, и това да се случи при максимално добра организация", категоричен бе Кирилов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


74
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
62
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да се ваксинира който иска, който не иска да не се ваксинира и да се слага край на това. Край на извънредни положения затваряния на училища, заведения, курорти и най вече отделения по болниците, колкото стигнат местата стигнат, другите по домовете да си отидат спокойно и в мир. Аз повече няма да давам извънредни и да работя работа която не ми влиза в задълженията. Кой каквото го учи главата, всеки да си носи отговорност и да се оправя кой както може.
61
0
 
3
 
! Отговори
епидемиолог преди 3 години
До Анонимен 64Това е бял кахър. ЕС-хуманистите вече са платили за един милиард безплатни ваксини от собствените си джобове. Ще има за всички- не бой се!маПроблема по-скоро е, откъде ще намерят 2,5 милиона бунаци за да се ваксинират доброволно. Или вече и имат план за насилствено-доброволно ваксиниране?
60
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много интересно как с 50 000 ваксини ще ваксинираш 2,5 милиона българи. Искам да го видя как ще стане. Ако помислите колко малко ваксини са поръчали, и колко са неефективни (АстраЗенека е по-малко ефективна от другите 2, а ние сме поръчали основно нея), то просто ще сме късметлии ако ваксинираме и 1 млн. българи до края на годината.
59
1
 
10
 
! Отговори
Активист на БСП преди 3 години
Смях!!! Ама съм се смял на лъжите на Винету !!!
58
1
 
5
 
! Отговори
ваксинирания преди 3 години
Зенека е най-хубавата на света чакат н а опашка само за Зенека -9милион ащели да с еваксинират само до април-ххаха
57
1
 
4
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Ник е страхотен поет. Давай все в тоя дух.
56
1
 
1
 
! Отговори
Bp преди 3 години
Ник е страхотен поет. Давай все в тоя дух.
55
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Охо...чак толкова ...както върви сега по малко малко за 5г.че стане )
54
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това прилича на заглавие от вестник "Работническо дело"До края на петилетката 2,5 милиона глави ***, ще бъдат ваксинирани, издоени и остригани.
53
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заглавието е различно от първото изречение
52
1
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се изхвърлят яко ваксини. Юни ще сме забравили за цялата работа
51
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На ваксинираните пожелавам успех и здраве.Аз лично ще изчакам 1-2 години с ваксината.Личния ми лекар така ми препоръча. А той по съвпадение ми се пада брат.. И работи в центъра по заразни болести.Мисля да го послушам.
50
2
 
11
 
! Отговори
Наивник преди 3 години
Ами... ако те не искат? Тогава какво?
49
1
 
16
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
От съседна статия - "Пристигат още 18 720 дози от ваксината на "Пфайзер" и "Бионтех""Значи всеки ден дори да идват по толкова - и дори да се намерят мераклии да се боцнат - пак няма да се изпълни 'плана'!Ама не виждам дата за следващата доставка...
48
1
 
10
 
! Отговори
Желяз каменноff преди 3 години
Азь съм стоманения Стив и нямам нужда от ваксини и няма да се бодна с тоя токсичен ***
47
1
 
28
 
! Отговори
Ха ха!!! преди 3 години
Някой може ли да си представи тази 'титанична задача' - да се ваксинират по 20 000 човека на ден, събота , неделя, празник, делник!Ами то толкова ваксини - просто няма! Отделно че няма и желаещи...Пак Лозунги ни разправят!
46
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На бас, че няма
45
1
 
24
 
! Отговори
Истината преди 3 години
Могат ,ама няма , защото никой не иска да експериментирате с него като опитни мишки.Нито лекарите , нито учителите искат,само единици са желаещите, така че целият напън е безсмислен.
44
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това ваксиниране задължително ли ще е ? Защото аз не искам да се ваксинирам.
43
2
 
19
 
! Отговори
CNN преди 3 години
Американска болница дава $500 на всеки служител (от чистачка до лекар) който се съгласи да се ваксинира! Houston hospital system is offering its employees a $500 bonus if they get Covid-19 vaccine (защото е много хубава - дават и бонуси!)А тук - дори кренвиш не предлагат...