След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5

Наблюдават имунизирани при клиничните изпитвания до 2023 г.
183
След ваксина срещу COVID-19 имунитет до 8 месеца, след преболедуване до 5
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

„В Агенцията не се влияем от политически тежнения на кого и как да бъде угодено. Европейските граждани могат да са сигурни, че всичко, подкрепено с данни и доказателства в досието на всеки лекарствен продукт, и е смислено от гледна точка на практическото приложение е вписано в продуктовата информация“. Това каза пред БНР проф. Илко Гетов, представител на България в Европейската агенция по лекарствата.

Още по темата

Той поясни, че няма нещо, което да се е появило изненадващо в реалния живот, но да не е било установено в клиничните проучвания.

„Имунитетът, който се изгражда след преболедуване, е от 3 до 5 месеца, а имунитетът, който се изгражда след ваксиниране, е от 6 до 8 месеца. Наблюдението на всички ваксинирани в клиничните изпитвания ще продължи до 2023 година, за са се установи нивото на защита. Надявам се през 2021 година да имаме лекарство, което да помага при Covid-19“, допълни той.

По думите на проф. Илко Гетов „коронакризата е дала огромен тласък за фармацевтичната и за медицинската наука за търсене на нови и по-безопасни решения“.

„Ваксинирането е доброволно и безплатно, затова, ако някой поиска пари за ваксина, за услугата за ваксинирането, трябва да се знае, че това е нерегламентирано и крие риск за здравето“, предупреди той.

Според проф. Гетов поръчката към „Астра Зенека“ е най-голяма, тъй като компанията най-рано е започнала разработването на ваксина.

„Очакванията бяха, че тя ще бъде най-рано готова. Ваксината започна да се тества още от края на март 2020, но се получи забавяне“, обясни той.

Препоръката на експерта е мерките в България да бъдат разхлабвани поетапно, за да може да се реагира своевременно.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


183
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
161
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Преди казаха че два месеца имунитет ,сега осем утре една година ,явно че са ментета
160
3
 
7
 
! Отговори
Случаен минувач преди 3 години
Ами ако това е вярно, тогава цялото ваксиниране става безсмислено упражнение.
159
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как пък определиха това число 8 ? Сигурно Алена им говори нещо... Някои да не са се ваксинирани Март месец и да са отчел, че вече нямат имунитет. Смях върху смях...
158
3
 
2
 
! Отговори
Само преди 3 години
САМО 15 ДНИ НЕ СЕ ЗАРАЗЯВАЙТЕ И НЕ ПРЕДАВАЙТЕ ВИРУСА И ВСИЧКО ЩЕ СЕ НОРМАЛИЗИРА!! ТОВА МОЖЕ ДА СТАНЕ БЕЗ ПРОБЛЕМ С НОСЕНЕ НА МАСКА КОГАТО И КЪДЕТО ТРЯБВА. НИЩО ПОВЕЧЕ.
157
3
 
2
 
! Отговори
До коронис кауза преди 3 години
Причината е, че виресът НЕ ОСТАВА ДЪЛГО В НОСОГЛЪТКАТА, А СЕ РАЗМНОЖАВА В БЕЛИТЕ ДРОБОВЕ, А ОТТАМ ПРОБИ НЕ ВЗЕМАТЕ!!!! Мислете!!!!!
156
1
 
8
 
! Отговори
информиран преди 3 години
Не яжте вече и хляб. Там Бил Гейтс е вградил много по-големи чипове да ви следят.
155
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинираните вече са започнали да измират масово. Да благодарим на нашите антиваксъри, че ни предпазиха.
154
4
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А от коя ваксина са починали 23 *** човека ? Май от тая дето тиквата купи за нас ;)
153
2
 
14
 
! Отговори
православен патриот преди 3 години
Кога ще започнат да раздават жълтите звезди с номерче за неваксинираните ??? Ето един немски фашист днес е предложил неваксинирани да не поещсвст ресторанти и кина ...Ами доживяхме новия фашизъм отново след сто години...Явно наистина в историята има някаква злокобна цикличност ...Май е време за пратеник до Владимир, за договаряне на оръжие ...
152
2
 
0
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До Чочо до просотое,сега тече "Промоцията"....След няколко месеца ще въведат "Имунизационните паспорти" и БЕЗ печата в тях че си "ваксинирал",няма да можеш нито да пътуваш,нито да кандидатстваш за работа...просто изчакай!..
151
1
 
15
 
! Отговори
а след това преди 3 години
А СЛЕД ТЕЗИ 8 месеца????? ОТНОВО И ОТНОВО??? ТОВА Е АБСУРД! ЧИСТ ГРИП Е ТОГАВА И ПРИ НЕГО ВСЯКА ГОДИНА ТРЯБВА!
150
1
 
19
 
! Отговори
Д-р Коронис Кауза преди 3 години
Тези измислици за верността на PCR тестовете важат само за брифингите на НОЩ. Преди месец в Ковид отделението имаше пациент с абсолютно всички симптоми на Ковид-сатурация 80%, ефектът матово стъкло на бял дроб установен със скенер, липса на обоняние и продължителна по време отпадналост и температура...и четири поредни негативни PCR теста! Близките му бяха положителни, той не. В същото време лятото сума ти хора в цветущо здраве търкаха 14 дни диваните у тях си заради положителни PCR-и
149
4
 
2
 
! Отговори
Чочо до просото преди 3 години
Няма принудително ваксиниране , то е доброволно .
148
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксините ...в ЕС хората отказват да си бият от тия живи ваксини ,това за Германия че били милион е лъжа ,Франция също ,за Дания също ,хората стачкуват ,но тук тв мълчат
147
4
 
6
 
! Отговори
ПроСоТо преди 3 години
До да,да ама неточно това имах предвид!Медицинските подробности са просто ..НЕКОМЕНТИРУЕМИ,защото самите медици НЕ са на едно мнение.Аз обърнах внимание на "ЛОГИКАТА"!...Която се чуди:-Щом НЯМА траен имунитет от "ваксата",защо "ТРЯБВА" да ни ваксинират,и то ПРИНУДИТЕЛНО?..отговора ти е ясен:-За да ни направят ЗАВИСИМИ!..Нещо като "наркомани",които ще се молят за следващата доза на всеки осем месеца.Наплашиха до смърт страхливците и сега ще берат колосален урожай...казах:-Мръснишко!
146
3
 
5
 
! Отговори
фарма преди 3 години
За кво да прилагаме лекарство за жълти стинки, след като може да се зарием с милиарди?!
145
1
 
10
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
По безопасни и евтини начини за лечение на к19 едва ли ще бъдат лансирани ,поради факта ,че много милиарди са вкарани във ваксините .
144
3
 
15
 
! Отговори
Чочо преди 3 години
На 7 декември т.г. излязоха данни от Аржентина, че ивермектинът е взиман контролно от 800 души лекари на първа линия. От тях няма нито един, който да се е разболял от COVID-19. Профилактично такова лекарство е давано на хора, които са в съжителство с болни от COVID-19. Ако единият се разболее, на другия се дава Ивермектин. Само 7% са се разболели много леко ,защото по време на приема вече са били заразени . Резултатите са фантастични при ранен приемд-р Ботев по нова тв.
143
2
 
7
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Кога ще отворите пак специални лагери за тая цел,имате опит?
142
5
 
12
 
! Отговори
Тялото преди 3 години
На такива "лекари" трябва да им вземат разрешителните.Последните проучвания казват че имунитета се изгражда напълно към 7ми месец и най-вероятно ще трае дълги години. Прекаралите 1вата корона през 2003г всички до един имат имунитет 18 години по-късно.Фейк нюз.