Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината

По-лесно е достъпът до препаратите у нас
66
Българите в чужбина се връщат в страна за ваксината
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Българи, които от години живеят зад граница, се очаква да се върнат у нас заради масовата ваксинация срещу коронавирус. Тя трябва да започне преди юни, като за тогава се предвижда да бъдат имунизирани над 3 млн. души у нас. Причината за завръщането им е прозаично – по-лесен достъп до дозите в сравнение със страните в Западна Европа, пише "Монитор".

Още по темата

Готовност да се върнат за ваксиниране у нас вече изразяват доста наши, които от години живеят зад граница. Макар в чужбина те да са включени във ваксинационните списъци, реално ще имат достъп до имунизацията в края на годината или дори през 2022 г. Заради това масово в социалните мрежи те питат възможно ли е да си поставят дозите у нас, въпреки че от години живеят в друга страна. Оказва се, че е възможно, а единственото изискване е те да имат български паспорт.

В заявените количества ваксини от страната ни предвидени ли са дози и за българските граждани в чужбина, от здравно министерство отговориха, че „МЗ ще осигури достатъчно дози от ваксините срещу COVID-19 за всички български граждани“. Българите зад граница пък няма нужда да заявяват предварително желанието си за ваксинация пред посолството ни в чужбина. Вариантите са два в зависимост от това имат или не личен лекар у нас.

„Масовата имунизация на българските граждани ще бъде осъществена от ОПЛ за здравноосигурените лица. Българските граждани, които не са здравноосигурени, и тези, които не са упражнили правото си на избор на ОПЛ, ще могат да се ваксинират в специално разкрити за целта ваксинационни пунктове.

Информацията за местонахождението и работното време на тези ваксинационни пунктове ще бъде публично достъпна“. От здравното министерство уточниха, че на територията на България българските граждани могат да бъдат имунизирани срещу COVID-19 по желание и безплатно, съгласно действащия Национален план за ваксиниране. Отделно в страните, където живеят, имунизациите се извършват според местните изисквания и правила на всяка отделна страна. Не се обсъжда обаче въпросът за имунизирането на българските граждани в чужбина, на територията на съответните дипломатически служби.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


66
Още по темата: чужбинабългариваксини
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
52
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Кой пирува сега .Където и да си рано или късно ще ти дойде реда.
51
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да, ама не...
50
2
 
8
 
! Отговори
Тъпанар преди 3 години
*** те вече се върнаха бе Боко. От март до сега се върнаха 500 000 души - т.е. почти целия липсващ електорат от Факултето, Столипиново и прочее каубойски квартали из страната. Да не се окаже, че безплатни и достъпни ваксини за българите от чужбина ще има само в прозореца около началото на април? Избори идват.
49
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
оправете си сайта да не ми повтаря писането по 4 пъти
48
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Израел за ден 150000, в Бг 150. Чакайте да ви ваксинирст.
47
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
в Израел за ден 150000, в Бг 150. Чакайте да ви ваксинирст.
46
7
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Много ми е интересно кога ще е щаслитвият миг, в който ще можем да кажем, че имаме достатъчно ваксини за всички. Защото определено не е в момента. А в Израел вече си слагат втората ваксина и след около 2 седмици ще са имунизирани и ще започнат да отварят.
45
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
работя като личен асистент на човек с увреждане над 80г.пълен инвалид на легло с чужда помощ.договора ми за работа е от съответното кметсво по местоживеене.от 3 дни никой не може да ми каже къде да се ваксинирам РЗИ не знае.
44
15
 
3
 
! Отговори
мен преди 3 години
едва ли е вярно, но рано или късно предателите ще бъадт принудени да се върнат по една или друга причина, а ние ще трябва да се правим, че им се радваме. Ще слушаме истории колко много са постигнали и колко им е било трудно, но са се справили с всичко.
43
0
 
4
 
! Отговори
Притеснена преди 3 години
Хората вече ще се избият за ваксините-тенджери и *** хвърчат, а нашите едва едва кретат с доставките! Срамота!
42
6
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българите се връщат масово не заради митичните ледени ваксини дето и ги няма а заради масовите уволнения. Гастербайтерите са първите уволнени. Такъв е закона на джунглата. Особено в САЩ , Канада и Англия където да се уволняват черни и *** е забранено нашенците са масово аут. Тъжното е че и тук работа няма. Но такава е съдбата на родоотстъпника!
41
3
 
1
 
! Отговори
Прост преди 3 години
Какво е ОПЛ, другари редактор?
40
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ха ха, кой ви плаща да пишете такива хуморески...Стига сте писали глупости, дано хората в България не ви вярват. Голяма пропаганда и промиване на мозъци правите в България.
39
1
 
2
 
! Отговори
Sasho преди 3 години
He se vrushtaite shte vi ubiqt s tezi falshivi vaksini imaite malko akul
38
2
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 23Ваксините в ЕС и даже в Швейцария, където всичко е пари, са безплатни! Не знам какви хапчета ви дават в България, ама спрете ги за няколко дни! Ще видите колко е хубаво - да имаш собствени мисли!
37
3
 
13
 
! Отговори
Крети преди 3 години
По скоро да платя да ме пишат имунизиран и течноста да отиде в кофата. 76
36
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Fake news :)
35
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 37Абе има нещо гнило, сега къде отиват не е ясно, обаче преди няколко дни в две Московски частни клиники беше извършен обиск и открити над 9 хиляди дози ваксини на Файзер, не е ясно как са закупени и доставени, но са предлагали ваксинация срещу 600 ?
34
7
 
58
 
! Отговори
zeus преди 3 години
Младите се връщат не само заради ваксините, а и заради високите заплати, да раждат деца, заради спокойната обстановка в страната, заради спазването на законите, заради ниската смъртност, заради справянето с кризата....И като се събудих краката ми били отвити :)
33
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще се върнат Баце да ги ваксинира! И те малко да усетят какво е, 10 години не е спрял тиквуна да ни ваксинира.