Експерт: Ваксините не застрашават живота, здравето, красотата на пациентите

Реакциите при хората с филъри са редки, обясни д-р Йордан Йорданов
18 яну 2021 08:53, Ния Христова
25

 

В България няма точни данни колко жени и мъже са се подложили на естетични промени. Оказва се обаче, че ваксината на Moderna засяга точно хората с филъри. За това предупреждава както самият производител, така и Американската агенция по лекарствата и храните.
 
"Такива късни възпалителни реакции при поставяне на филъри са много редки и не са нещо ексклузивно. Наблюдавани са и при други ваксини. Ваксината не представлява опасност за живота, здравето и красотата на пациентите", увери специалистът по пластично-възстановителна и естетична хирургия д-р Йордан Йорданов пред Bulgaria ON AIR.
 
Той уточни, че още на 26 декември са били уведомени за реакциите, тъй като в САЩ ваксината беше разрешена на 18 декември. Проведено е проучване и резултатите от него са били сведени до знанието на всички лекари. Проучването е обхванало и пациенти с поставени филъри в лицето. Три жени са дали реакция, като при една от тях самата тя е посочила, че такава реакция е последвала и при противогрипна ваксина, обясни още д-р Йорданов.
 
"Ваксината може да е повод за това нещо. Поставяйки ваксината, ние стимулираме имунната система и я караме да разпознава нещо, което е опасно за нас. Имунната система добива по-висока реактивност и реагира срещу всичко, което е чуждо в нашето тяло. Това не зависи толкова от вида на ваксината, а от факта, че имунната ни система е стимулирана", поясни специалистът.
 
По думите му обикновено се усеща дискомфорт, лек оток, чувство на уплътняване на мястото, където е поставен филърът. Реакциите идвали обикновено седмици след поставянето на филъра. Най-често състоянието е самоогриначаващо се и преминавало за 3-4 дни.
 
"Обикновено тези реакции са бързопреходни и не изискват особено лечение. В проучването на Moderna e описанo, че са минали с противовъзпалителна и противоалергична терапия. Това е реакция, която е проява на локална свръхчувствителност", каза още д-р Йорданов. 
 
Той подчерта още, че тялото реагира в зависимост от вида, качеството, количеството, стерилността и зоната на поставяне на филъра.
 
Специалистът по естетична хирургия смята, че тепърва ще започнем да наблюдаваме пациенти, които ще дават локална реакция и трябва да сме подготвени. 
 
"Нито ваксинацията трябва да се отлага, нито хората трябва да спират да си слагат филъри, защото ще бъдат ваксинирани - двете неща могат да вървят успоредно. Ако се обмисля една ваксинация, то е добре да отложат поставянето на филъра от 2 до 4 седмици, аз казвам месец", посочи д-р Йорданов. 
 
Д-р Йорданов отбеляза, че заради носенето на маски най-много са пациентите, които отиват за повдигане на вежди и корекция на увиснали клепачи - видимите части от лицето.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И в Англия взеха на подбив всичките си експерти и целенасочено ги дискредитираха. За да им се случи Брекзит през 2016. И сами се натикаха в блатото. Тепърва се вижда какъв икономически погром започна там. Аман от руски пропагандатори по форуми и коментари, на които им плащат, за да клатят самото доверие в институциите. Каквото и да се каже или какъвто и съвет да се даде, те са на първа линия. И бавно и постепенно разлагат връзките между граждани и управление, за да не се вярва на нищо.
16
1
 
1
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
вече лесно се разпознават "умниците" на хранилка от производител
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тия "експерти" взеха да ми писват вече. Като са толкоз сигурни що не поемат пълна отговорност за думите си. Защото умрели вече има... излизат сеят глупости с някви абсолютни изказвания. Няма неще което е само добро и няма нещи което да е само лошо ако ги изкарват така има някаква политика замесена
14
0
 
6
 
! Отговори
А Вие преди 3 години
откъде знаете?!
13
2
 
7
 
! Отговори
до к.7 преди 3 години
Чета ви коментара и си спомням, че сред столичните придворни медици почти всички управители на болници, във ВМА и на клиники са професори. Пожарникарят дори на една "професорка" АХ дори цял научен институт към БАН й създаде да го славослови по 2 пъти седмично пред цяла БГ. Титлите на един известен кадър на НОЩ са трудни за запомняне: ген.-майор проф.д-р ХХ и той идваше на заседанията на НОЩ-та облечен в черен генералски кител. Добре, че се усети, че пагонлиите покрай МВР не са на мода ...
12
2
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нека този ерзац експерт, лекар по пластична хирургия, да си гледа естетиката на лицата на дамите и да не ни дава акъл.Падишахът, КПП и Сачева са достатъчни да вкиснат настроението за цял ден. Нагли герберски навиячи!
11
1
 
14
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До Анонимен 6"Аре, и пластичните хирурзи се намесиха. Кво следва?"Ако само извадят данните какви парички плащат кифли и прочее за тия нещица?! Финикийски знаци, колега! Взимаш на домашния любимец кокала и какво очакваш?! Да ти ближе ръката или....?! Сега производителите на ваксини си хвалят стоката като ония мургавелки дето обикалят и продават игли, чорапи...!
10
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко глуп.ави българи има. Айде бегайте от тука, че цапате пейзажа. Що хора измряха, тия си мислят, че било въпрос на вяра, а не на реалност
9
1
 
5
 
! Отговори
Мислеща преди 3 години
Предполагам, че филърите са проблем, заради лицевата парализа, която получават доста пациенти след ваксината /справка - Великобритания и Израел/. Снимките са меко казано смущаващи и интересното е , че парализата е предимно в лявата част на лицето.
8
1
 
12
 
! Отговори
Здравнакаца преди 3 години
Дори и самата ваксина да не е опасна, самото посещение в бг болница(или ваксинационен център) крие сериозни рискове за живота и здравето(и джоба) на пациента.
7
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ехо. Експерта много си убав ..)
6
0
 
29
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Започва се:Експерт, професор, учен.....Роднина, милиционер, роднина на милиционера....На бас, че до края на деня ще има поне 10 мнения на експерти, прифесори, учени и т.н., колко безопасни и необходими са ваксините.
5
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аре, и пластичните хирурзи се намесиха. Кво следва?
4
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Боже колко мъка има по този свят ,до какво доживяхме -Г.е.-й да рекламира ваксините колко са чудесни и безвредни .Догодина като полвината ваксинирани се преселят във вечните ловни полета ще видим този д-ръвн.ик какво ще изкиха по въпроса!
3
0
 
15
 
! Отговори
Любо питен преди 3 години
А доктор Енчев какво мисли по въпроса?
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е,верно ! Я Коцето,какъф убавец стана!
1
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Експерти ,лекари ,професори ,герба постоянно говорят че нужно да се ваксинираме,що вие бихте ли си ,тоя платения експерт ,били се ваксина ,ейде марш е обора