Проф. Мурджева за случаите, когато не трябва да се ваксинираме

Трябва да се преценява индивидуално за всеки случаи
18 яну 2021 20:07, Ния Христова
16
Проф. Мурджева за случаите, когато не трябва да се ваксинираме
Снимка: БГНЕС
"Ваксините създават изкуствен имунитет. Той е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция. Не знаем колко ще продължи имунният отговор след ваксиниране". Това каза пред БНР клиничният имунолог проф. Марияна Мурджева, ректор на Медицинския университет в Пловдив и член на Националния ваксинационен щаб. 
 
Според нея е необходимо да се преценява индивидуално дали хората, прекарали инфекция, трябва да се ваксинират. 
 
"Не съветваме ваксиниране на преболедувалите преди третия месец след излекуването им". 
 
"Страничните реакции могат да бъдат локални и системни. Към локалните се отнасят болката около мястото на инжекцията, дискомфорт, зачервяване, леко подуване. Системните са свързани с умора, отпадналост, повишена температура. Най-сериозните усложнения, описани до момента, са свързани с появата на анафилактичен шок. Затова препоръките са ваксинираният да остане 15-20 минути на мястото, където е направено ваксинирането, за да се реагира, ако се наложи. Що се отнася до леталния край, липсват ясни доказателства дали ваксинирането е допринесло за смъртния изход, или той е причинен от някакво заболяване. Двете ваксини у нас - на „Пфайзер“ и на „Модерна“, са получени по изключително пречистена технология. Евентуална алергична реакция може да бъде предизвикана от добавките към ваксините", допълни проф. Мурджева.
Още по темата
 
Вече има пояснения при кои случаи не трябва да се прилага ваксината - при остър период на инфекция, при хора с тежки заболявания или с имунни дефицити, при някои онкоболни пациенти. 
 
"Липсват завършени проучвания от независими източници за някои заболявания. Не се съобщава дали са ваксинирани и проучени болни с автоимунни заболявания, бременни жени... Не са провеждани проучвания за взаимодействие на ваксините с други лекарства. Съобщава се, че трябва да се прилагат внимателно при лица с антикоагулантна терапия". 
 
Проф. Мурджева уточни, че ще има малка група ваксинирани, които е възможно да са заразени с COVID-19 и да развият заболяването до две седмици след поставянето на ваксината, "но това е така, защото организмът им няма да има все още създаден имунен отговор".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


16
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
1
 
2
 
! Отговори
до 16 преди 3 години
Нито ваксината на Бионтех, нито тази на Модерна съдържат консерванти.Разликите в температурата на съхранение може да идва от разлики във формулировката на РНК субституциите и/или липидните частици. А може и Бионтех просто да се презастраховат.
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 12Вмомента за хората с автоимунно заболявания важи следното:Автоимуннотозаболяване трябва да е в Ремисия/да не е в остра или подостра фаза/Най-добрият избор в момента е ваксината наПфайзър малко консерванти затова се налага съхранението и при -70 градуса Трябва да съобщавате лекаря всички известни домомента алергииПоследно-никой не може да ви даде 100% гаранция в медицината
14
2
 
2
 
! Отговори
do 12 преди 3 години
Американският CDC изрично казва, че няма проблем хора с автоимунни заболявания да се ваксинират с РНК ваксина, стига да нямат история с непоносимост към ваксини.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 10Да сега и свалила цената но първоначално бе обявена малко под 20 евро, когато стана ясно че са лъгали в протоколите на проучванията си и излязоха новите резултати за 62% ефективност свалила цената и под 2 евро. Само за инфо- това не покрива производствените разходи. Става въпрос за спасяване на имидж на компания която направи провал. И да това е Астра Зенека.
12
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Продължава да е неясно за хората с автоимунни, а как се очаква от тях да решат, когато и лекарите свиват рамене? Съвсем сериозна е дилемата, а отговорът е "изчакайте". Колко да изчакаме, някои вече сме се записали в списъците...
11
0
 
10
 
! Отговори
Кармен Златарева преди 3 години
Абе някой може ли да ми каже колко професори и генерали има в БГ??? И няма ли някога да се извърши преатестация че тия станах с лопата да ги ринеш...
10
0
 
2
 
! Отговори
do 9 преди 3 години
Е АстраЗенека е най-евтина и то много по-евтина от останалите.То ние затова чакаме най-много бройки от нея. :)
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А другарката Мурджева може ли да обясни що за oтпадък е ваксина която създава имунитет само при около 60% от ваксинираните, тоест почти наполовина , защотоще получим от нея 4.5 милиона дози и това ше е най-голямата бройка. Австралийските лекари-имунолози излязоха с официална позиция че НЕ препоръчатда се ваксинира с нея. Освен това е и най-скъпа.Защо бе намалена бройката за България на ваксините на Пфайзър и Модерна които имат 94-95% ефективност?
8
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Проф. Мурджева .. . . Въпрос! А кога трябва да се ваксинираме?
7
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тези от нас с филъри да внимават!! Специално с Moderna.
6
1
 
4
 
! Отговори
преди 3 години
"Той е еднакъв с този, който се създава след преболедуване от естествената инфекция."Това е очевидно невярно, освен ако "еднакъв" не е дефинирано по някакъв странен начин...Ваксините създават антитела срещу антигена във ваксината в общия случай спайк протеина. Преболедуването създава антитела срещу няколко протеина, а част от тия антитела изглежда не само не помагат, а може би и вредят.Преболедуването винаги създава клетъчен имунитет, а ваксините според зависи от технологията.
5
0
 
1
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Анонимен1не, излиза че няма данни за специфични реакции при хронично болни, но информацията се представя наопаки, за да си мислят плебеите това, което казваш
4
0
 
3
 
! Отговори
IQ 2.28 преди 3 години
До Стар наборпак си разбрал нещо. в статията освен изказването на няква-дето-е-спец няма нищо по темата от заглавието. тва, че трябва да се внимава е по подразбиране, за това се подписва и информирано съгласие. читалищна работа.
3
3
 
9
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Разбрах от статията, че при ваксинирани липсват ясни доказателства за леталния край. Не мога обаче да разбера, защо всички починали С корона и придружаващи болести се числят автоматично като починали само ОТ корона. Къде са ясните доказателства в тези случаи ?
2
2
 
8
 
! Отговори
дали е така преди 3 години
Проф.Мурджева е внучка на стааария дедо Мурджо, нали?
1
3
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е то като чета излиза, че човек трябва да е в изключително добро здравословно състояние, за да си позволи да се ваксинира?Освен, че е добре да не прави сметка за забременяване.