Кой има служебен паспорт и за какво го използва?

В момента валидните документи в страната са 2959, най-много на служители на МВнР
19 яну 2021 20:47, Красимир Ангелов
5

Продължава скандалът със служебните паспорти, с които се оказва, че разполагат близо 3000 български граждани. Информацията, че астролози, спортисти и бизнесмени притежават такива документи, предизвика остра обществена реакция.

А пред Bulgaria ON AIR зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев заяви, че тече процедура за промяна на наредбата, с която се издават служебните паспорти.

Още по темата
В момента валидните служебни паспорти в страната са 2959. От тях най-голям дял – 2121, са на служители на Външното министерство, пише в. "Сега", позовавайки се на данни от ведомството.

Служители на Министерството на отбраната ползват 204 служебни паспорти, а МВР има 74. С такива документи разполагат и някои министерства, като спортното – с 20 броя паспорти. Служебни паспорти имат и различни спортни федерации като например тези по таекуондо, шахмат и тенис.

Президентът на Българската ММА федерация Станислав Недков-Стъки призна пред Bulgaria ON AIR, че също притежава такъв паспорт, но никога не го е ползвал. Със служебен паспорт разполага и председателят на Българската федерация по волейбол Любо Ганев.

По закон така нареченият зелен паспорт може да се ползва само за служебни цели. Привилегиите, които предоставя, са свързани най-вече с правото на по-лесно пътуване в чужбина, обясни бившият зам.-министър на външните работи и дипломат от кариерата Милен Керемедчиев.

Според Керемедчиев нормативната уредба в България дава широки правомощия за издаването на зелени паспорти и това е предпоставка за злоупотреби.

"Преди 10 години, когато аз бях министър на външните работи, имаше запитване от Стиван Сегал, който искаше да получи служебен паспорт. Все още не е ясно как и защо бизнесменът Васил Божков и неговата дясна ръка Георги Попов години наред са ползвали служебни паспорти", заяви Керемедчиев.

Припомняме, че Божков е обвинен в участие в организирана престъпна група за пране на пари, а прокуратурата чака екстрадицията му от Дубай, където се укрива. Божков е обвинен и като подбудител на 4 убийства. Същият документ е бил издаден от Министерството на външните работи и на жената до Божков - Елена Динева.

Точно с цел да няма злоупотреба с привилегии, в момента тече процедура за промяна на наредбата, с която се издават служебни паспорти, заяви в "България сутрин" зам.-министърът на външните работи Георг Георгиев.

"Именно за да прекратим всякакви спекулации, да не позволим някой да се ползва с привилегии, ние ще ревизираме тази наредба, вече сме в процедура да я изменим по начин да рестриктираме кой получава. След скандала с Божков миналата година, във Външното министерство започна проверка на всички специални документи. Анулирани са няколко такива, сред тях и 5 дипломатически паспорта", каза Георгиев.

Вижте повече в репортажа на Даниела Владимирова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
5
1
 
7
 
! Отговори
Бай Тошу преди 3 години
Бай *** със служебен паспорт и чесън в торбичката (тази от известна верига)
4
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Това е знак за почит към надарени българисветли остатъци от комунизма.
3
1
 
8
 
! Отговори
Minuva42 преди 3 години
До АнонименКаква завист?Според теб куцо и сакато да ползват служебни паспорти без да са на служба и да не се ползват по предназначение по закон, а за лични цели селски тарикатлък е нормално?
2
2
 
4
 
! Отговори
Е как преди 3 години
Имат само наште хора такива паспорти. На плебейте закакво им е? И без това само да въртят гибеци и да пият ракия у кварталната кръчма ги бива...
1
9
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Еее. завист българско! Край нямаш ти!