Оборудването за "Белене" може да се ползва за 7-ми реактор в "Козлодуй"

Борисов: Важно е, че получихме лиценз за 10 г. за пети и шести блок
90
Оборудването за "Белене" може да се ползва за 7-ми реактор в "Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

Оборудването, предвидено за АЕЦ "Белене", може да се използва за нова мощност на "Козлодуй“, според експертни доклади.

Това бе отбелязано в хода на срещата на министър-председателя Бойко Борисов с изпълнителния директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов. Министър-председателят поздрави екипа на атомната ни централа с днешното присъединяване на България към Агенцията за ядрена енергия на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие.

За реализацията на проекта на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй" по отношение на налагащите се анализи са привлечени и международни експерти.

"След извеждането на старите реактори, много важно е, че получихме лиценз за 5-и и 6-и блок на "Козлодуй" за още десет години", отбеляза Борисов, цитиран от правителствената пресслужба.

Наско Михов припомни, че на 7 декември 2020 г. започна работа по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка 2 на АЕЦ "Козлодуй", след като през февруари м.г. бе издадено решение за оценка за въздействието върху околната среда на проекта.

Премиерът Борисов акцентира, че платеното вече оборудване на стойност 1,3 милиарда лева за АЕЦ "Белене" ще може да се ползва за седми реактор на АЕЦ "Козлодуй". "Активно се работи по темата и ще чакам доклад от министъра на енергетиката още в рамките на утрешното заседание на правителството", каза премиерът Борисов.

Министър-председателят добави, че в действията си правителството се води от възможностите за редуциране на емисиите от парникови газове и намаляваме на зависимостта от внос на енергийни ресурси по оптимален и конкурентоспособен начин, в контекста на целта на ЕС за климатична неутралност до 2050 г. и приоритетите на Европейската зелена сделка.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


90
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
69
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви измамници!
68
0
 
3
 
! Отговори
Енергетик преди 3 години
Не, Бойко Борисов, не може да се използва оборудването от АЕЦ Белене за АЕЦ Козлодуй. Технологията не го позволява, различни са. Това не ти е като да си смениш батерийките в дистанционното на телевизора. Всяко оборудване се изработва и настройва за конкретния проект, мощности, географски данни. Макар и близки като изпълнение и производство, двата проекта са на дистанция от 20г. и повече дори само по проектни измерения. Дори само електрическата част след реактора е друга. Защо пак лъжеш?
67
0
 
2
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Хей ***, колко пъти ще променяте смисъла и заглавието на статията за възхвала на Толупа. Ха ха ха
66
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Празни приказки на един крадец - популист, Руският реактор е несъвместим с друго гориво освен руското,реакторът е несъвместим с турбините на GE-Арабела!
65
1
 
2
 
! Отговори
бацо преди 3 години
Да се знае и да се помни. Белене 1 беше прецакано от комунистите в началото на 90-те години. Белене 2 беше прецакано от пребоядисани герберасли комунисти с активното съдействие на Козлодуй ЕАД. Белене 3, ще бъде прецакано по същият начин от Козлодуй, които искат всичко за себе, както и от герберасли комунисти. Всяко чудо до 3 пъти. Чакаме инвеститорите да се отдръпнат за последно и завинаги.
64
1
 
14
 
! Отговори
Шопо преди 3 години
Едър ,но изключително елементарен индивид...
63
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН! МУТРИ ВЪН!
62
2
 
11
 
! Отговори
Народе мисли преди 3 години
Стига играйте с патериците Му...Правителство може да има или около ГЕРП или около БСП...Не се ли обедините около най голямата опозиционна партия в случая БСП (добра или лоша), която е единствена партия способна да гътне TYЛУПА, ще му хапнете маркуча... Нужен е ОБЩ ФРОНТ около БСП! Тоя ПЕЗЕВЕНК много ви обича разединени и така се крепи 11 год. Не разпиляване на гласовете по малките партийки, а обединението с една по голяма партия може да гътне ШАЙКАТА С БАЙ TYЛУП...в случая това е БСП...иначе Тиквун ще е вечен!!!Не забравяйте, че ОБЕДИНЕНИЕТО на комунисти и антикомунисти успя да
61
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От двата реактора да се направят два казана за ракия.Стига с тези хай тек джаджи.Два казана за ракия за народа. Ток-мок, ала-бала. В ракията е истината, са казали древните ***.
60
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Търсеха инвеститор за Белене. Намериха, сега пак ще ги изгонят, както изгониха германците.Пак ще кажат, че няма инвеститори, които българските власти пак да изгонят.Българските власти са луди и зависими от Чужбина.
59
2
 
10
 
! Отговори
Тикволандия преди 3 години
Пореден кьорфишек. Докато Бойко е в Министерския съвет никакво АЕЦ няма да се строи. Национален проект от такъв мащаб не задача за п'родажници.
58
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пак същия цирк и същите циркаджии.Управляват ги от Чужбина като марионетки.
57
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ГЕРБ са решили твърдо да загубят изборите и Бойко Борисов да стане като Румен Петков.. е, негова си работа - алтернатива вече има.
56
2
 
10
 
! Отговори
Шефа преди 3 години
Тоя нека..дър..ник Борисов , закопа България и развитието на икономиката години напред!Не го знам какво е планирал , къде ще се крие, след като избяга от България , но възмездието ще го намери навсякъде!
55
3
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До 54Ами всъщност не си прав. Двете страни се съдиха. Ние не искахме да им члащаме оборудването и искахме договорът да се развали,но ни осъдиха да си платим рескторите. Ние пък за нещо друго ги осъдихме да не плащаме. Не помня вече за какво.
54
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мислех че чакаме хамериканците да ни предложат безумно скъпа оферта за строеж и тогава ще започнем сключвайки заробващ договор като Марица -та. Или като смешния договор за златото с канадците. Взимат 1 тон злато и ни дават 2 % май беше,ама важното е,че дават високи заплати в региона. Ама нали е тема табу. И Патриотите щяха да разследват този договор,но "забравиха" за обещанието си.
53
2
 
11
 
! Отговори
циганина преди 3 години
АТОМЕН ЕКСПЕРТ.ХА ХА ХА
52
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Наляхме 4 милиарда дар за ***. Подряваме по 90 , по 100 милиона за ремонт на руските таралясници от втората свет. война. ИЗГОНВАНЕ НА ЛУКОЙЛ ОТ БЪЛГАРИЯ, КАКТО РУМЪНИЯ ГИ ИЗГОНИ КАТО МРЪСНО КОТЕ. ОТВОЮВАНЕ НА БЪЛГАРСКИЯ БРЯГ ПРИ РОСЕНЕЦ ОТ РУСНАЦИТЕ -МАФИОТИ. Тиквооооо.....
51
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оборудването за АЕЦ БЕЛЕНЕ беше поръчано с договор от Русия от правителството на Сергей Сатанишев. Бойко Борисов обаче НЕ ОБЖАЛВА идиотския договор, е си плати чинно 1,3 милиарда народни пари като поп. А имахме идеалните козове в ръцете. ИМАХМЕ ПЕРФЕКТЕН ДОГОВОР ДО 2028Г. ЗА ТРАНЗИТНИ ТАСКИ ОТ РУСИЯ ПРЕЗ УКРАЙНА И РУМЪНИЯ. *** скимнло му на Путин да заобикаля Украйна и да спира тоя газопровод-МИ ПЛАЩАЙ СИ ТРАНЗИТНИТЕ ТАСКИ ОЩЕ 10 ГОДИНИ ПА ГО СПИРАЙ ОЩЕ СЕГА.България ПОСТР. РУСКИ ПОТОК ЗА СЪРБИ
50
5
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Махай се веееееее,не виждаш ли,че непрекъснато продаваш българските интереси в полза на чуждите,само и само страхливия ти *** да не изпусне властта,разпродаде цяла България за жълти стотинки и без переспектива,потъпка я с нацистки ботуши,да се връщат БСП и АБВ и да построят Белене и ЮП,които ти пропиля!И откакто ти и ЦЦ дойдохте във властта,непрекъснато са избивани хората в България и подслушвани,преследвани като диви животни,кой знае какво си подписвал и продал интересите на България,населе