Засега сме на последните места по ваксинирани срещу вируса

На повечето места в страната желаещите медици вече са имунизирани
82
Засега сме на последните места по ваксинирани срещу вируса
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

На повечето места в страната желаещите медици, сестри, фармацевти и стоматолози вече са обхванати от ваксинационния процес, съобщи проф. Красимир Гигов, ръкоодител на Националния ваксинационне щаб пред Радио София.

Единствено в София около половината от заявените ще се доваксинират.

Още по темата
Според плана това е първата от петте предвидени фази. Втората фаза обхваща социалните институции и работещите в учебни заведения.

Засега България е сред последните места по брой ваксинирани, но скептицизмът отстъпва и все повече наши сънародници искат да се имунизират срещу Covid-19.

Очаква се в началото на февруари в страната да бъдат доставени достатъчно ваксини, с които ще можем да наваксаме изоставането си.

"Да не забравяме, че сме зависими от доставките. Ако днес получим ваксини, да следващия ден те се използват. Организацията е много добра", обясни проф. Гигов.

Към момента ваксинираните са близо 20 хиляди. И двете ваксини - на "Пфайзер" и на "Модерна" са на един и същ принцип и имат добра ефективност - 95%. Разлика има в изискваните условия за съхранение. Засега няма данни за противопоказност на препаратите.

Все пак има ограничение по отношение на бременни жени и на пациенти с автоимунни заболявания, допълни проф. Гигов. И подчерта, че хората трябва да са убедени, че това засега е единственото средство за предпазване от коронавирус.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


82
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
78
0
 
2
 
! Отговори
добре преди 3 години
Да изчакаме да минат изпитанията от ваксините в Израел :)))
77
0
 
4
 
! Отговори
SS преди 3 години
Утре пристигат четири броя ваксини ,едната от тях е за един дето още не може да се види с баща си ...
76
1
 
7
 
! Отговори
Чебурашник преди 3 години
За първи път да се радвам ,че сме на последно място .Моля се на Господ по 5 пъти на ден така и да си остане !Не в Европа а в света !
75
0
 
10
 
! Отговори
УЖАС и БЕЗУМИЕ преди 3 години
Официални данни-Скандинавски държави, Франция ,Малта- около 0,5 души на 100, половината Европа - около 1-1,2 души на 100 , Дания ,Великобритания- около 3-4 души на 100-"много "желаещи и "много бърз" темп на ваксинация-АБСОЛЮТНА ПАРОДИЯ И ЦИРК!!!Какви последни места ,след като въобще няма първи-никой не ги иска тези ваксини и се чудят как да принудят хората-електронни сертификати ,ваксинационнни паспорти/като кучетата/.Ужас!!
74
1
 
6
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Ами то 80% от лекарите го изкарахме/както и голяма част от населението/ ,но не влязохме в статистиката та болните ,защото официално не се тествахме.Сега не се имунизираме ,защото все още ни държи имунитета от боледуването , а и има прекалено много неизвестни около тези ваксини.Това се знае ,но никой не му стиска да излезе и да каже официално ,че болните в България бяха поне 5-6 пъти в повече от изнесените данни.В Европа ,желаещите също са около 30% и няма голям наплив за ваксини.
73
0
 
6
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
Съгласен съм с тебе. Допуснаха болни хора да се наложат. Бил Гейтс бъка от болни мечти, защото "не е от тук". Изкуствен и компютъризиран интелект, който инфектира и други. Мечтите му не са просто болни, те са вредни и антиприродни, противоестествени като самия него. Поредната му болна мечта е да затуля слънцето над Швеция. То едно пръскане със светлоотразителни аерозоли падна, за да блокират Слънцето. Сега ще го затуля. Държавите преотстъпиха твърде лековерно властта в мозъците на болни хора.
72
4
 
4
 
! Отговори
До 72 преди 3 години
Изкуствени сте станали. Затова са Ви нужни ваксини за да живеете по-дълго. Земята пази само своите деца. Племето Тулу в Сахара не познава техниката, почти не се храни спрямо разбиранията на съвременната роботизирана цивилизация. Те живеят 120 години и зъбите им са здрави до смъртта. Нямат болници, зъболекари и зъботехници. Нямат съдилища, полиция и войски. И въпреки това живеят в мир и здраве. Защото са туземни хора, а не вносна техника.
71
0
 
4
 
! Отговори
ала бала преди 3 години
Безкрайно интересно.Защо ли е така.Сигурно защото сме най-богатата държава в Европа с най-най-ама най-готиния премиер,който раздава наред то4но защото е гоооооотин,но хубавото е 4е всеки рай си има край
70
2
 
1
 
! Отговори
до 71 преди 3 години
Ваксините за цяла Европа се правят с обща поръчка за всички държави на еднаква цена. Стига говори глупости.
69
5
 
3
 
! Отговори
До 60 преди 3 години
До 🇧&#1Не се прави на умен, защото личи, че това е целта ти, но не ти се получава. Явно не знаеш английски, а си фейсбучен герой, чул откъси от изказването на Бил Гейтс и сега говориш глупости. Намери някой да ти преведе и мооооже би ще разбереш за какво говори. Ваксините са причина да живеем по-дълго в 21-ви век. Неандерталци такива.
68
2
 
16
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Но сме на първо място по цената, която платихме (от джоба си) за бройка ваксина. И понеже сме най-богатата страна в ЕС (поне съдейки по вожда ни Тик Вун Сен) подарихме част от най-скъпите ваксини в света на македония. Поради което македонците започнаха да горят знамената ни. А Тък Вун сен ни увери че нещата се развиват по план и въобще всичко е прекрасно. А шкембе войвода се възпозлва от случая да продаде още няколко паспорта.
67
2
 
14
 
! Отговори
Лекар преди 3 години
Няма проблем! Ще надпишем бройките, както правихме и със заболелите и с починалите от ковид
66
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На последно място, ама в ЕС.А през 1997 бяхме на последно място извън ЕС.
65
1
 
19
 
! Отговори
З преди 3 години
Не съм чул за наплив от желаещи да се ваксинират, така че последни е добре.
64
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ем чи как иначе. Да не разваляме традицията в класирането. Важното е,че изобщо ни броят все още
63
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз ви го набивам с 200. Вие си трайте.
62
6
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не приемаме знакът на звяра!
61
8
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Българинът не ще да се кастрира доброволно и това е. "Необяснимо", но факт...
60
3
 
6
 
! Отговори
Идеалист преди 3 години
За бъдещето е добре!
59
3
 
30
 
! Отговори
Бацо преди 3 години
Но сме на първо място в ЕС по корупция, бедност и беззаконие!