Акад. Петрунов: Преболедувалите COVID-19 да не се имунизират сега

Клетъчният имунитет трае 8 месеца, обясни той
20 яну 2021 10:58, Анисия Иванова
6

Ще победим ли заразата или новогодишните ни надежди, че идва краят на страха и изолацията ще бъдат напразни? Засега те се крепят от това, че ваксината ще ни направи устойчиви и ще ни освободи от ограниченията.

"До момента всичко е в проучвателна фаза. Категорично никой не може да каже колко ще продължи имунитетът след имунизация. Изпитването на двете ваксини, които са в България - на Pfizer и Moderna, започна в края на юли месец, така че до момента данните се базират на около 5-месечен интервал. За тези 5 месеца е ясно, че се създава добър имунитет - и антитялов и клетъчен", каза имунологът и бивш директор на Националния център по заразни и паразитни болести акад. д-р Богдан Петрунов в ефира на "България сутрин".

Още по темата

Той добави, че антитяловият имунитет постепенно намалява след 20-ия ден и към 3-4-ия месец той слиза почти на нула.

"Клетъчният имунитет продължава до осмия месец. До осмия месец имаме имунитет, който ще ни държи в добро състояние. За момента това може да каже науката като нещо сигурно", отбеляза имунологът.

Той бе категоричен, че ваксината е предназначена да ни предпази от боледуване, но все още не е ясно дали предпазва от разпространението на инфекцията.

"За момента не можем да кажем, че тя предпазва от разпространението на инфекцията. Клетъчният имунитет също може да бъде оценен. Не виждам необходимост за преболедувалите непрекъснато да се прави такъв вид изследване. Всички, които са преболедували, биха могли сега да не се имунизират, а да изчакат 2-3 месеца и след това да се имунизират", подчерта акад. Богдан Петрунов в ефира на Bulgaria ON AIR.

Специалистът посочи, че ще бъдем изправени пред постоянно променящата се мутация на COVID-19, но не можем да кажем доколко те са разпространени в България.

"Не можем да кажем, че знаем кои щамове циркулират в България. Не можем да сме сигурни дали няма да се наложи правене на друга ваксина с друг състав, ако настъпват мутационни промени в спайковия протеин. До есента, ако стане поне 50 на 100 имунизационно покритие, това ще доведе до стихване на епидемията. Всички специалисти в света препоръчват да продължи активното спазване на противоепидемичните мерки", допълни акад. Петрунов.

Той отбеляза, че ако хората с автоимунни заболявания не се намират под някакво специфично лечение, спокойно може да бъдат имунизирани. Същото важи и за хора с алергии, които нямат остра проява на заболяването и не са подложени на специфично лечение.

"Трансплантираните хора трябва много внимателно да обсъдят с лекуващия лекар. Не можем при тях да очакваме много добър отговор, на фона на това, че тяхната имунна система е супресирана. При тези специфични случаи съветвам хората да се обърнат към личния си лекар", препоръча имунологът.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


6
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
6
0
 
6
 
! Отговори
.!. преди 3 години
Аааа не! Вие сега и на учените ли ще вярвате или на фармацефтичните компании!? Значи щом има ваксина преболедувал не преболедувал, възрастен, млад поне по 5 пъти годишно трябва да се ваксинираш! А и това е твоя МОРАЛЕН, ГРАЖДАНСКИ, ПАТРИОТИЧЕН, и още и още ДЪЛГ! Не за друго ми фармацефтичните компании казаха, че срещу Cоvid имунитет няма как а се изгради! Само техните ваксини могат да ти помогнат! При това само ако редовно, 5-6 пъти годишно, се ваксинираш! Мдам! Няма друга истина!!!
5
1
 
7
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Общо взетоАко не знаеш, потърси информация за експеримента в Тъскиги, Алабама!Там същата тази служба, CDC, която сега налага мерки срещу новия вирус е правила експерименти с местното население като са проследявали как се развива заболяването при болни от сифилис без да го лекуват от 1932 г. до 1972 г. Разбира се, без тяхно знание.Лично президентът Бил Клинтън е поднесъл официални извинения на жертвите от този експеримент! Не е конспирация, истина е!Да не стане и с новите ваксини така?
4
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Видяхте ли бе!!! Видяхте ли истината!!!Защо тогава карат стадото да се ваксинира, та ни плашат със суперщамове, плашат ни че ще умираме сто пъти повече отколкото досега, освен ако не се ваксинираме, рекламират ни някакви суперзащитени от фалшифициране сертификати, а не се сещат да защитят дипломите-калинки и свидетелствата за управление на МПС срещу фалшифициране...Не сме ***, наясно сме, че ваксините са експериментални, а ние сме опитните зайчета! Имунитет след боледуване има над 6 месеца!
3
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ваксинирането е съвременното саниране на имунитета. Не е важно какъв ще е резултата, а да се дават пари на определени хора и дасе вземат от други.
2
2
 
17
 
! Отговори
Общо взето преди 3 години
Световен експеримент!!!
1
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Общо взето учените не знаят почти нищо. Поне нищо от съществено значение. Продължаваме с догадките.Нищо, ние не бързаме, няма проблем да изчакаме още 20-30 години в локдаун.