Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"

Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор, заяви премиерът
Обновена: 20 яну 2021 12:00 | 20 яну 2021 12:00, Веселина Йорданова
251
Борисов: До 10 години може да има 7-ми реактор на АЕЦ" Козлодуй"
Снимка: Правителствена пресслужба

До 10 години България може да има изградена нова ядрена мощност. Правителството одобри днес доклад на министъра на енергетиката за предприетите действия и за резултатите от направеното проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност на площадка № 2 в АЕЦ "Козлодуй".

Още по темата
В рамките на заседанието министърът на енергетиката Теменужка Петкова докладва на премиера Борисов и припомни, че на 14 октомври 2020 г. Министерският съвет взе решение, с което беше даден мандат на АЕЦ "Козлодуй" да влезе в преговори с американски компании, които разработват последните достижения в областта на ядрената енергетика. Вчера бе завършен докладът, отразяващ резултатите от свършената работата и предложенията на сформираната работна група.

"В хода на работата на групата са проведени разговори, разменена е кореспонденция, включително с колегите от "Уестингхаус", тъй като три са одобрените технологии по ОВОС. Едната технология е американската за реактори "AP 1000", другите две са руски технологии, които са реакторите за АЕЦ "Белене", уточни Петкова. В доклада на експертите се отбелязва, че се подкрепя реализацията на 7-и блок на АЕЦ "Козлодуй" с наличното оборудване от проекта за АЕЦ "Белене".

"Това са изключително важни инфраструктурни проекти, които гарантират и националната сигурност, и енергийната сигурност, и диверсификацията. Освен това използват и платеното от държавата и данъкоплатците оборудване за АЕЦ "Белене". Мисля, че след 7-и, ще отидем и на 8-и реактор", заяви министър-председателят Бойко Борисов в хода на заседанието.

Премиерът определи доклада като добра стратегия, в която има записани важни и бързи стъпки за действие по проекта.

"С нашия доклад сме дали възможност да се вземе едно обосновано, аргументирано и информирано решение за бъдещето на нашата енергетика. И този проект не е лесен, но при добра организация можем до десет години да пуснем един нов блок", категоричен бе изпълнителният директор на АЕЦ "Козлодуй" Наско Михов.

Според гласувания от правителството доклад днес министърът на енергетиката следва да предприеме необходимите действия за пълно използване на капацитета на одобрената със заповед на Агенцията за ядрено регулиране площадка №2 в АЕЦ "Козлодуй" за изграждане на нова ядрена мощност, включващо рационалното използване на доставеното оборудване за АЕЦ "Белене".

Министърът на енергетиката трябва да организира изготвянето на модел за финансово структуриране на проекта за изграждане на нова ядрена мощност и на правен анализ на приложимата национална, европейска и международна правна рамка. Също така министърът ще разреши продължаване на действията по проучване на възможностите за изграждане на нова ядрена мощност чрез използване на нови ядрени технологии за малки модулни реактори.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


251
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
216
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какви измамници!
215
2
 
1
 
! Отговори
АМИ , ДА... преди 3 години
РУСКАТА ГАЗ Е ВЕЧЕ ЗА ПЕЙЗАНИТЕ ОТ СЪРБИЯ И ЕВРАЗИЯТА ОТ ГЛАДиатори НА пРОСИЯТА...ХА,ХА,ХААААААААА...АЗЕРСКАТА Е С 20% ПО НИСКА ЦЕНА ОТ РУСКАТА!ЧЕСТИТО РУСОФИЛЧЕТА...!
214
2
 
2
 
! Отговори
Шмекери преди 3 години
До Анонимен Тоя пак не си пил хапчетата . За пореден път ,хайде от торбата с лъжите . Затова си имаме паметник -атомен реактор за 1,3 милиарда . Трябва да го сложат в центъра на Банкя ,да им напомня за гения дето е от там . И кво става с обещаното от 2009 година -500 лева минимална пенсия -800 лв .минимална заплата -Как беше?...НЕЗАБАВНО ,ВЕДНАГА -ГЕРБ ЗНАЕ КАК ? ФАНТАЗИИ И ЛЪЖИ !
213
3
 
1
 
! Отговори
Ха, ха,ха,хааааааааа преди 3 години
Каквото е казал Боко , все го е направил!Много ми е зор , какви ги дрънкат тъпоъгълниците на БКП от ***-20!Горките , още не могат да преживеят, че вече не купуваме руска газ , а азерска!Съмнявам се , че руското стари желязо на тия реактори , ще стане за 7-реактор в Козлодуй!Най-добре е да бъдат продадени на црънците от Африка , а ние да си купиме френски или американски такива , като по-сигурни и по-мощни!
212
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ББ нали преди 10г каза, че ще имаме Белене. После - Белене ни трябва, Белене е гьол...И така до днес...
211
1
 
10
 
! Отговори
до 10 години преди 3 години
До 10 години... я камилата... :)Хора, осъзнайте се. До 10 години България ще е със стандарт на африканска страна...
210
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Типичният "бай Тошо", нали все пак му беше пъдар ! Остана да каже и, че до 10 г. ще построи завод за ЦЕЛИ ПРОВОДНИЦИ, не само за полупроводници ! Комунистите ще ги познате по простотията която "ръсят" всяка минута на изказ, така беше, така е, така и ще бъде, както е казал великият Д.Талев - "последният комунист на света ще умре в България, век след като предпоследният е умрял в Русия" ! Гордейте се см'отаняци, че живуркате под диктата на известни комунисти мошеници,крадци и бандити !
209
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Затвор диживотен за тебе!
208
0
 
9
 
! Отговори
Антидемократ преди 3 години
До да,да ама не 234 : Става на въпрос КОЙ унищожи готови да влязат в употреба мощности / реактори / на АРЦ Козлодуй !!!!! За Белене НИКОЙ не говори !!!!
207
0
 
4
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
До Антидемократ 232ИCТOРИЯ НA ПРOEКТA AEЦ "БEЛEНE"(Хрoнoлoгиятa e нa издaниeтo 3е-nеws.nеt)1990 година на площадката на АЕЦ-Белене имаше платено и доставено от ШКОДАЕКСПОРТ пълно оборудване за 2х1000 Мвтч блокове с реактори, турбини, генератори - всичко! През 2000 година чехите бяха готови да дойдат и да работят с нас за довършване строителството, монтажа и пускането на АЕЦ-Белене, но не! При "царя" Милко Ковачев го продаде на руснаците по цени на метален скрап едва ли не!
206
0
 
17
 
! Отговори
Бойко Мет.Бор. преди 3 години
След 10 години- седми реактор, след 100- и осми ще ви пусна...Жалко, че това, което строих 11 години, дъждовете го отнесоха за два дни!
205
0
 
5
 
! Отговори
Антидемократ преди 3 години
До : АНОНИМЕН 222 Точно за това става на въпрос , за нашите клекнали и огъ*зени предатели !!!!
204
0
 
8
 
! Отговори
69 преди 3 години
тоя е доказан лъжец и некъдърник
203
0
 
10
 
! Отговори
Ние ги пускаме преди 3 години
те ни ги спират. Реакторите де. Помните ли лъжите му. Това е прах в очите на хората за изборите. В Западната преса пише, че България загробва атомния си проект.
202
0
 
9
 
! Отговори
Радко преди 3 години
Тиквата иска да управлява ве4но
201
0
 
19
 
! Отговори
иво преди 3 години
Заваля един дъжд и държавата се разпадна.Метрото пропадна,пътища се свличат.Какво ли ще направи Тиквата при цял нов реактор?
200
0
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
До СифилисчоАми да! Като историята за стария камилар дето обещал на султана да научи малко камилче да говори! Срещу добро постоянно заплащане! И внучето на камиларя също било доволно дълги години!
199
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За толко години на власт нищо не направи сега се сетил. А след 7 и 8 чакаме 9 и 10.
198
0
 
8
 
! Отговори
да,да ама не преди 3 години
Много говорят за диверсификация на атомното гориво за реакторите! Да бъдело с друг произход, само да не било с руски! Турбини и генератори да били от Дженерал електрик, Уестингхаус, ФРАМАТОМ.....! За да стане такава замяна ще трябва и съгласието на /АСЕ/ Атомстройекспорт, откъдето са и гаранциите на реакторите! Дали калинките около Бойко поне от кумова срама са задали въпрос по темата на АСЕ?! Щото пак ще стане :"празна Мара - тъпан била".
197
0
 
2
 
! Отговори
Сифилисчо преди 3 години
До 10 години млже много неща да станат. Какво ни обещават нещо дет не ни касае дори.