Бебета на бременни в последните месеци с коронавирус се раждат с антитела

Доколко е траен имунитетът? Проучвания още няма
0
Бебета на бременни в последните месеци с коронавирус се раждат с антитела
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Бебета, които са родени от майки, боледували от COVID-19 в последните 2-3 месеца на бременността, се раждат с антитела. Те не са изградени от самия плод, а са предадени през плацентата.

В този период от развитието си плодът все още няма изградена силна имунна система и няма как да образува свои собствени антитела. Именно в последните 3 месеца от вътреутробното си развитие бебето получава готови антитела от майката чрез плацентата. Когато тя преболедува COVID и изгради антитела, може да ги предаде на детето си. Това обясни за “24 часа” д-р Радка Масларска, началник на отделението по неонатология в “Аджибадем Сити Клиники МБАЛ Токуда”.

Още по темата

Миналата година там са родени 1400 бебета, при 11 са открити антитела веднага след раждането им. Изследвали ги, защото майките са боледували от COVID-19.

“При 100% от ражданията при нас, при които майките са преболедували COVID-19 от края на шестия до края на осмия месец от бременността, откриваме антитела при бебетата. Имаме обаче случай на жена, която беше боледувала в края на април-началото на май, а бебето ѝ се роди през октомври. То нямаше антитела. Вероятно майката е имала малко количество и за този период те са се изчерпали”, разказа д-р Масларска.

Доколко е траен имунитетът с тези антитела, проучвания още няма.

Неонатолозите в “Токуда” наблюдават и друг интересен случай, който доскоро науката отричаше, а именно вертикалното предаване на вируса от майката на бебето пак през плацентата. Д-р Масларска цитира проучвания от Великобритания и Италия, според които рискът това да се случи е между 4 и 5%.

В “Токуда” има такъв случай, като майката е била тежко болна към момента на раждането.

“Бебето се роди с антигена на вируса и имаше ясно изразена клинична картина. Имаше

проблеми с дишането, затова го сложихме на изкуствена вентилация, приложихме му антибиотично лечение, както и терапия със сърфактант. Майката също беше в тежко състояние. Наложи се да я приведем в реанимация, но състоянието им се подобри. Бебето стоя при нас 18 дни, а майката си тръгна 1-2 дни по-рано”, разказа д-р Масларска.

От октомври до края на декември общо случаите на майки, които са били болни към момента на раждането, са 15. При останалите 14 състоянието не е било толкова тежко, но също са имали симптоми като температура и
отпадналост. Децата им обаче са родени здрави.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари