Болните у нас намаляват, случващото се в Европа – все по-тревожно

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник
Обновена: 21 яну 2021 11:14 | 21 яну 2021 10:12, Красимир Ангелов
125

Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Продължава да се запазва трайна тенденцията за брой на излекуваните неколкократно в пъти по-висок от новозаразените - 31 456 души срещу 2 993 за последните седем дни. Това заяви здравният министър Костадин Ангелов по време на традиционния брифинг на НОЩ.

Най-висока заетост на леглата има в София-област и София-град, иначе средно за страната процентът на заетите легла е 29%. Интензивните легла са заети на 43%.

Все още, макар и с доста по-забавен темп имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на положителността на тестовете, така и на смъртността и приетите в болници, посочи главният държавен здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. По думите му в момента България е на 27-мо място по заболяемост от коронавирус в ЕС и на шесто на Балканския полуостров. По показател смъртност страната ни е на 9-о място в ЕС и на първо на Балканите.

Картата в страната продължава да става все по-шарена – област Разград падна в жълтата категория на заболеваемост с болни между 20 и 60 души. Освен това половината от останалите области са в групата между 60 до 120.

Най-висока е заболеваемостта във Враца, Бургас, Плевен и Перник. Най-малка е тя в областите Разград, Смолян, Търговище и Велико Търново.

Имаме смъкване както на заболеваемостта, така и на смъртността. Намаляването не е така рязко, но засега запазваме този тренд за намаляване са стойностите, отчитат експертите.

На фона на това, случващото се в Европа никак не е оптимистично. Изключително притеснително е ситуацията във Великобритания и донякъде на Нидерландия, посочи доцент Ангел Кунчев.

По думите му новият щам се разпространява много по-бързо, доброто е, че не води до по-тежко състояние. Неговата заразност обаче е много  по-голяма.

В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души. Това предстои да се случи и в Европа. Кога ще се случи това у нас не може да се каже, посочи Кунчев.

Стартирахме с 35 на 100 000 души население към 1 октомври. Пикът бе на 23 ноември – 667 души на 100 000 души заболеваемост. Постепенно след въвеждане на мерките започва спад на заболелите. До вчера беше 108 на 100 000 души на 14-дневна база. т.е. изходното ниво е 3 пъти по-ниско от настоящото ниво, посочи председателят на НОЩ ген. Мутафчийски.

При броя на починалите данните са – 1,2 на 100 000 към 1 октомври. Към момента сме 10,2 на 100 000. Върхът при починалите е бил към 8 декември - 27,7 на 100 000 души.

Ако в момента имаме 3 пъти по-голяма заболеваемост към 1 октомври, то за съжаление смъртността е 9 пъти повече, посочи ген. Мутафчийски. Той предупреди, че при нова вълна загубите може да бъдат още по-тежки.

"Затова трябва много добре да се обсъжда какво да се отслабва и как да се отслабва", посочи още Мутафчийски.

Очаквайте побробности!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


125
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
104
0
 
4
 
! Отговори
Тотална преди 3 години
забрана на полетите от Европа и Англия.Мергел да забрани да се пръска с кемтрал.Значи там пръскат нощно време и те обявяват до 18.00 всички да се изпокрият.Баси измамите.
103
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Спокойно хора. Байдън взе властта. Вируса и съпътсващата истерия ще затихне.
102
6
 
15
 
! Отговори
Антонио преди 3 години
Аз съм с маска и седя сам в мазето. Не се срещам с никой и няма опасност да се заразя. Хубавото е, че имам дезинфектанти за поне 5 години напред и месо в буркани. Пълен локдаун само това ще ни спаси от опасния вирус. На всеки човек да има нашийник и компютър да пресмята разстоянията между хората и ако е по-близо от 2 метра да го бие ток. Смъртоносната ситуация изисква смъртоносни мерки.
101
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Единственото работещо решение е това, което направиха в държавите, в които спряха епидемията - Нова Зеландия, Австралия, Тайван, Китай и т.н.. Ваксините може би са решение за по-късен етап, когато почти всички са ваксинирани.
100
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Илюзия е, че младите могат да преболедуват вируса без да заразят по-възрастните. Така може да твърдят само най-големите егоисти, които искат да се докопат до наследството на родителите си.
99
5
 
5
 
! Отговори
до 97 преди 3 години
Единственото работещо решение. "Ваксините" не са ваксини, щом не изграждат имунитет. Засега само естествената реакция е имунитет, но тъй като не е за повече от няколко месеца, това протакане води до последващи реинфекции и така ще сме в задънена улица докато светът съществува ли? Мангъров се оказа най-прав. Минават най-активните , млади и здрави хора и изграждат имунитет за по-слабите и възрастни, които стоят в сянка докато отмине. Англичаните най-вероятно ще са първите с тези темпове
98
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
" В момента във Великобритания 10 души заразяват 27 души." - даже версиите не могат да си сверят като говорят. Вчера кантарджиев вика 10 души заразяват 29, днес Кунчев - 10-27. Циркаджии.
97
7
 
4
 
! Отговори
До 99 Радо преди 3 години
Пишеш "цифрите спадат", но не обясняваш кои цифри спадат - римските цифри или арбските цифри и не обясняваш как е встава това спадабне на цифра. примерно арабската цифрата "0' (нула) как спада, а как спада арабската цифра "9" или римската "V" или "X". Много ще е интересно да го научим.Колкото до мерките и епидемията, то се вижда - където има адекватни мерки като във Австралия и Нова Зеландия например, няма много новозаразени, а където няма адекватни мерки като България, са зле с епидемията.
96
3
 
7
 
! Отговори
шшшшт преди 3 години
Бате Бойко все по-дебел.... липсват му тренировките с тигрите от Бистрица. Ех този ковид му съсипа здравето!!!
95
3
 
9
 
! Отговори
Радо преди 3 години
Стига български новини. Хора отворете статистическия сайт worldometer.info там е събрана цялата официална информация по темата. Вижте, че и в Германия и Англия и Франция и Италия и тн. всички големи страни са достигнали максимума и сега цифрите спадат доста стабилно, ако погледнете графиките също така ще ви стане ясно, че цялата работа си е сезонна и никакви мерки нямаха ефект, защото цифрите се качваха въпреки мерките и сега спадат също толкова естествено. Навсякъде управляващите правят глупост
94
7
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абсолютно си прав! Сега пазим страхливците, които както кихнат и тичат към болниците обезумели. Аз полек вирус не бях карал! Изобщо не преувеличавам!
93
4
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Колко добре щеше да бъде, ако бяха послушали умните хора. Възрастните и хората с хронични заболявания да се пазят един два месеца, а младите да го изкаме и да станем естествена преграда пред вируса. Но този план не е така доходоносен=- няма купища маски, ръкавици,дезинфектанти. И най- вече ваксини
92
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Най- странно беше като броя на хората в интензивни отделения беше примерно 400 постоянно и всеки ден обявяваха по 150 починали. Тези починали не са ли били в интензивни отделения, на домашно лечение ли са били? Никой не обяснява
91
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама хич не ни пука за Щатите. Плюс това там мерки почти няма като гледам от социалните мрежи
90
1
 
2
 
! Отговори
а бе то май преди 3 години
Най-тревожно е в щатите.
89
8
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Хайде стига с този измислен вирус. Всички го изкарахме вкъщи, отделно цялата фирма го изкара. Всички бяхме с никакви до леки симптоми. Един, двама да бяха със средни, т.е. лека кашлица. Пълна измислица!
88
12
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На такива , като Мангъров и Радев-болшевики до гроб, какво да им казваш. Те си знаят. Няма вирус, а само плашат хората. Един пък тук цитира ,,статистики" от Лаос, Камбоджа...Няма , ама има.И камбаната бие за всеки, а не само за попа...
87
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Пикът на новозаразените в България на база 7 дневен период беше през 13-19 ноември. Пикът на починалите на същата база беше 29 ноември - 5 декември. Пикът на активните случаи беше 4-10 декември, като най-много бяха на 5 декември - 95442 актвини случаи. От тогава има спад и на трите характеристики на епидемията. Интересното е, че мерките временно спряха и после забавиха спада, а не го подпомогнаха.
86
8
 
22
 
! Отговори
Lan преди 3 години
Двете цели на пандемията - постигнати. Милиарди и трилиони парички излезнаха от ръцете на нормалните хора и влязоха в ръцете на едни 9 фамилии. И ПО-ВАЖНОТО хората доброволно и по желание се отказаха от правата си. Планът се оказа гениален!
85
6
 
11
 
! Отговори
м,да преди 3 години
На който му беше писано го отнесе ноемврийската вълна. Отваряйте всичко!