Българин спечели "Оскар" за военна история

Авторът ще гостува в предаването "Операция История" на 24 януари
21 яну 2021 16:37,
11
Българин спечели "Оскар" за военна история
Снимка: Операция История, BulgariaONAIR

Камен Невенкин е българин от Панчарево, посветил преди 20 години живота си на военната история. Той е най-издаваният български автор, пишещ само на английски език за Втората световна война и издаван само в чужбина. През 2020 година с книгата си "Крепостта Будапеща. Обсадата на унгарската столица" печели най-авторитетната класация на сайта за книги за военна история – Стоунбукс.

Той печели състезанието в съревнованието с над 20 000 заглавия. Още по-ценна за него е оценката на редакторите на книги за военна история, които нареждат творбата  му сред шестте най-стойностни книги на тази тематика, издадени през 2020 година в целия свят. Престижното признание за българина може да се определи като спечелване на "Оскар" за военна история за 2020 година. Книгата му за Будапеща е в два тома, над 1600 страници, e преведена и на унгарски език и е определяна като едно от литературните събития на годината в Унгария.

Оказва се обаче, че Камен Невенкин е далеч по-известен в чужбина, отколкото у нас. Благодарение на участията си в предаването "Операция История" документите и фактите, до които е достигнал по време на своите изследвания стигат и до българските зрители, а не само до неговите читатели в чужбина. Негова книга за немските танкове през Втората световна война, издадена през 2008 година, в момента се продава в Amazon за 579 долара, тъй като се счита за библиографска рядкост.

Тази неделя, от 16:30 часа, в историческото предаване в ефира на Bulgaria ON AIR той ще разкрие фактите и митовете за англо-американските въздушни удари над София през Втората световна война. Ще отговори и на спорни въпроси, като използвани ли са специални детски играчки-бомби, искал ли е СССР бомбардировките да спрат или напротив е проявил желание те да бъдат продължени и защо всъщност България е обявила война на САЩ и Британската империя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
4
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Нашите англо-американски благодетели са искали да разчистят терен за утрешната София, да израстне по-модерна и красива! И да я попрочистят от старци, които ясно не са продуктивната част от обществото. Не са успели да сринат "Александър Невски", който е символ на православието, забравих как го беше нарекъл юдеят Мони Паси. Но пък успяха да разрушат Държавната печатница, която печатеше на кирилица, забравих как я нарече гениалният фантаст Любен Кроко Дилов - Баща. И Народния театър. И 12000 сгради
8
1
 
11
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
За хан Кубрат много отдавна се знае защо е погребан в днешна Украйна - защото там е имало Българска държава, преди да бъде основана нашата от Аспарух ! Това, че не го знаеш, си е твой проблем. За покръстването също се знае, че е извършено с царски указ - по друг начин просто е било невъзможно да стане тогава масово, така че нищо ново не казваш.
7
5
 
12
 
! Отговори
Мвр преди 3 години
НА РОСКАТА МАЛКО ХОРА МОГАТ ДА МУ СТЪПЯТ И НА АКЪЛ И НА ОРДЕНИ!НОСИТЕЛ НА КРЪСТТА ЗА ЗАСЛУГИ КЪМ ОТБРАНАТА!Чест и почитания на голям офицер!
6
4
 
11
 
! Отговори
Обективно преди 3 години
Най-смислено предаване в ефира!Продължавай така, особено за Северна Македония!
5
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Оскар за книга...доообре!
4
12
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грозен си Росене.
3
0
 
23
 
! Отговори
Отровна гад преди 3 години
Българските издателства не плащат на авторите за книгите им.Българските издателства карат българските автори да си плащат ако искат да им издават книгите.За това талантливите български писатели ги издават в чужбина, а не в България!
2
10
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе защо не махнете Риномет от екрана,бе. Тоя слабо-умник...
1
13
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Грозника Росен.