Данчо е на 10 и в дома му блестят десетки медали по математика

Момчето от Пирдоп е в челото на световна класация
21 яну 2021 17:15,
26
Данчо е на 10 и в дома му блестят десетки медали по математика
Снимка: 24 часа

Талантливо момче от Пирдоп отново е в челото на световната класация на авторитетното международно състезание World Mathematics Invitational 2020. Това е едно от най-силните азиатски състезания, което се организира от Тайван. В него участват повече от 2500 ученици от 12 държави, пише "24 часа".

Диамантен медал по математика вече блести в колекцията от отличия на 10-годишния Йордан Стоянов. Такъв медал получават участниците, които се класират в първите три процента от ранглистата за съответната възрастова група.

Първоначално състезанието трябваше да се проведе в столицата на Малайзия Куала Лумпур. Ситуацията в света промени плановете и българските участници се състезаваха от Стара Загора.

"Беше много трудно, защото преди това имаше и на друго състезание и бях малко уморен. Радвам се, че успях да се справя", казва малкият математик.

Зад успехите на Данчо седи много труд и постоянство, въпреки че решава задачите с лекота. Той успява да спечели освен диамантения медал и 33 златни, 7 сребърни и 4 бронзови медала, както и 7 шампионски купи, при това за малко повече от година - от октомври 2019 до края на 2020 г. Тях той прибавя към предишните 40 медала. Заради постиженията си Данчо влезе в третия випуск на "Отличниците на България".

В края на ноември пък успява да спечели златен медал от квалификационния кръг на TIMO (Тайландска международна математическа олимпиада) - Heat Round 2020-2021. Там конкуренцията е голяма, защото за медали се борят 4300 ученици от петнадесет държави - Китай, Хонгконг, Тайланд, Малайзия, Индонезия, Узбекистан, Австралия, Япония и други.

Лятото за Данчо също минало със задачи, но той успява да завоюва златен медал от на HKIMO (Хонконгска международна математическа олимпиада) и трети резултат в глобалната ранглиста за възрастовата група. Това му носи и шампионска купа. Следва злато и нова купа от SASMO 2020 (Сингапурско-азиатска международна ученическа математическа олимпиада) и от Guangdong-Hong Kong - Macao Greater Bay Area Mathemathical Olympiad - Big Bay Bey 2020.

Йордан получава всеки месец стипендия от “Геотехмин” ООД по благотворителната програма "Българските добродетели".

Стипендията се отпуска, за да може талантливият математик да участва в състезания в страната и чужбина.

През пандемичната 2020 г. Данчо се явява на над 40 състезания, а само от три си тръгва без медал. Последното е общинският кръг на олимпиадата по математика, ако продължи, ще отиде на областния, който пък е вход към елитните столични училища СМГ и НПМГ.

"Още не съм решил кое ще избера", казва Данчо, но вече работи над задачите за следващия кръг, който ще е на 13 февруари. Въпреки че не спира да трупа медали, на Данчо му липсва да пътува в чужбина и в други градове в страната за състезания. Емоциите около пътуването ми помагат, когато се забавлявам, ми е по-лесно и решавам задачите по-добре, казва още Йордан.

При онлайн състезанията среща и трудности. За някои от тях са нужни две камери, които да следят децата да не преписват.

"Много е трудно да направиш всичко според изискванията. Не можеш да мърдаш, да се облегнеш, не можеш да отидеш и до тоалетната. Ако водата не е в обхвата на камерата - не мога да се протегна и да я взема, а това е гадно. Ако си изпусна химикалката и се наведа, те не могат да ме видят и могат да ме елиминират. Честно казано, понякога проявяват разбиране", разказва Данчо за трудностите.

Златното момче в математиката много се радва, че отново ходи на училище. Според него децата трябва да редуват уроците - две седмици те да са на чиновете, а следващите две да учат от вкъщи.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
25
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво дете! Това ти е дадено от висшия свят.Използвай таланта си и го развий.
24
0
 
7
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Браво! Мачкай Данчо!
23
2
 
8
 
! Отговори
Браво преди 3 години
Успех !
22
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Малък пичага.
21
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на това дете !Браво и на родителите, които му създават необходимите условия, за да развива таланта си.
20
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момчето! Нека да има повече деца като него, които да ни дават поводи за гордост! В България има умни деца!
19
8
 
8
 
! Отговори
Предприемач преди 3 години
Браво Данчо. Само ГЕРБ
18
0
 
28
 
! Отговори
Някой преди 3 години
Чудесен! Браво! Адмирации за него и гордите му родители! Бъдете здрави!
17
8
 
0
 
! Отговори
Според Кантарджиев преди 3 години
Новият по-заразен щам е опасен за младите хора. Защо тогава отварят училищата за големите ученици точно в този момент?!
16
1
 
20
 
! Отговори
Несправедливо преди 3 години
Браво на Данчо, страхотно постижение за детето. Поздравления за родителите на това прекрасно и умно дете. Към списвачката на тази хубава новина имам забележка, че е пропуснала да спомене, че на това състезание имаме още един участник, Лъчезар Георгиев Томов, който е също с диамантен медал, при това на втора позиция след първенеца в турнира, австралийчето Алекс Ванг.
15
11
 
6
 
! Отговори
Той преди 3 години
Е......много лоша образователна система в България,за тези 10 години тия мафиоти Герберисти съсипаха това момче , гледате ли до къде са го докарали мани.......мани!!!
14
4
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Бойко как е пропуснал да се снима с детето или една рисунка да му направят за изложбата, която гласят в НИМ.
13
0
 
20
 
! Отговори
Еййййй преди 3 години
Това е дете-бяло ,умно,не е крало,не е брало жица,не е обрало бабичка,учило е и достойно се е представило,засрамете се.
12
7
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Момчето трябва да ходи да учи в чужбина. Тук някакви дърти комундери и млади натегачи ще се опитват да му показват колко не разбира. От унито ще излезе състарен и придобил знания със съмнителна стойност.
11
23
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Международно състезание, трябвало да е в Малайзия, ама било в... Стара Загора. Сигурно е бил участници от Чирпан, Средец и Сунгурларе ахаха...
10
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Тука ако остане ще е Данчо Стажантчо!
9
10
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво на момчето !Браво и на родителите !Пали джапанките Данчо и озчезвай от България. Тук ще те съсъпе системата
8
0
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Златен! Да е жив и здрав на родителите си. Дано избере път и професия където да се развива, да му е интересно и да е щастлив!
7
6
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Браво! Голям да порасне и да следва в Москва!
6
12
 
7
 
! Отговори
Ивайло преди 3 години
Браво на детето .Родителите да започват да събират парички,че следването в западните университети не е евтино.