Няма забавяне във ваксинирането, увери проф. Гигов

Чакаме още доста ваксини, повечето ваксинирани - мъже
21 яну 2021 11:12, Красимир Ангелов
18
Няма забавяне във ваксинирането, увери проф. Гигов
Снимка: Димитър Кьосемарлиев, Dnes.bg

Няма забавяне в процеса на ваксиниране срещу COVID-19, обяви на брифинга в Министерски съвет председателят на Националния ваксинационен щаб проф. Красимир Гигов.

Темпът на ваксинацията у нас се провежда изключително добре за разлика от редица други страни. Ние успяваме да запазим втората ваксинация, посочи още той.

Още по темата
По думите му досега са имунизирани 46% от желаещите лекари, 23 на сто от желаещите медицински сестри, 19 на сто болничен персонал и др. Ваксинират се и лекари по дентална медицина и фармацевти, допълни още Гигов.

Следващата седмица се очаква да пристигнат 14 040 дози от ваксината на "Пфайзер", които ще компенсират частта, която не пристигна тази седмица, заяви Богдан Кирилов, директор на Изпълнителна агенция по лекарствата. През февруари се очакват още 83 000 дози, а през март - 104 000 дози, посочи още Кирилов.

Той посочи, че забавянето в доставката се е наложило заради модифициране на производствения процес от страна на производителя, като целта е да се увеличи производството на ваксини и от март да има по-големи доставки.

До края на март от производителя "Модерна" се очакват 24 000 дози, а след това още 3600 дози.

Ако становището за ваксината на "АстраЗенека" е положително, по първоначална индикация ще получим през март стотици хиляди дози, заяви още Кирилов. По думите му напредва оценката и на ваксината на друг, четвърти производител, за която се очаква да бъдат публикувани резултатите от клиничните изпитвания през следващите седмици. Чака се одобрение и за четвърта ваксина, посочи той.

По отношение на статистиката - има повече ваксинирани мъже - 63%, жените са 37%.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


18
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Как ваксинирате без ваксини. Вижте Израел там вече са ваксинирани 3 млн от населението.
14
1
 
2
 
! Отговори
Професор? преди 3 години
а лъже като дърт ром. Забавянето е в резултат на некадърно и безотговорно управление - процентно изоставате в пъти спрямо другите европейски страни, сигурно не без далавера за някого.
13
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Забавяне няма, просто няма желаещи
12
0
 
9
 
! Отговори
Дедо преди 3 години
... то ваксини няма, те продължават да ваксинират ...
11
1
 
8
 
! Отговори
1-н преди 3 години
Ше кажеш че има ваксини като мога да стана и да ида незабавно да се ваксинирам, ако пожелаяИстината е че даже и за Вашите няма, какво остана за обикновените данъкоплатци
10
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
А вие как мислите!? Че мафията ще пропусне да направи Големия удар ли!? Наивници....
9
0
 
6
 
! Отговори
Bond преди 3 години
Естествено, че няма забавяне, тъй като дори при символичните бройки ваксини, които идват, пак няма 100% ваксинирани.
8
2
 
8
 
! Отговори
До 6 преди 3 години
Ами това ако е вярно,значи крадецът и сега е прибрал подобаваща комисионна!
7
1
 
7
 
! Отговори
Мата Хари преди 3 години
Аз пък като се ваксинирах със Спутник 5 и като излитах извиках Да живее Бойко ! Той е 1. И пикирайки влетях в прозореца му с бая кюлчета...
6
1
 
16
 
! Отговори
Да бе преди 3 години
Лъжe катo дъpт. На последно място сме по ваксинация на глава от населението в Европа. Причината - пак далавера. България е поръчала основно от ваксината на Astra Zeneca, която още не е одобрена и съвсем малки количества от ваксините на Pfizer и Moderna, за разлика от другите европейски държави. А защо това е така? Ами изпълнителен директор на "Астра Зенека - България" е Зоя Паунова, а нейната дъщеря *** Майдел евродепутат от ГЕРБ.
5
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз пък след като се ваксинирах на другия ден ходих в планината, качих се на един връх, вадя телефона да правя снимки и гледам че хваща уай фай мрежа а на километри няма нищо. Гледам името на мрежата VasilTrifonov6823s12 а това е моето име. Не знам какво се случва. И сега изведнъж си мисля че Путин е жалък диктатор а преди го обичах до полуда.
4
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Разбира се,че няма "забавяне" има само едни Цифри! Към 20.01.2021 ПОСЛЕДНА в ЕС с-032% ваксинирани е България! Средният процент на ваксинираните в ЕС е 1.45%Няма вече страна в ЕС с по малко от един процент ваксинирано население!
3
2
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Темпът на ваксинацията у нас се провежда изключително добре за разлика от редица други страни"Защо пак лъжете? На последно място сме по ваксинации в Европа.
2
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Аз онзи ден се ваксинирах и вчера изведнъж английския ми стана перфектен и започнах да правя таблици на Ексел а не бях виждал Ексел.
1
8
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Другарите са в пълен хаос, половината искат да се отваря всичко, другите не искат а бате Бойко пак е номер 1 и няма алтернатива. ФАКТ