COVID удря деца в сърцето седмици след заразяване

Тежките случаи у нас са около 20
22 яну 2021 08:53, Ния Христова
25
COVID удря деца в сърцето седмици след заразяване
Снимка: БГНЕС
Коронавирусът може да предизвика възпаление на сърцето при деца. За тежкия мултисистемен възпалителен синдром (MIS – C) при малчуганите беше съобщено още миналата година, пише в."Телеграф".
 
При повечето, които са се заразили с COVID-19, имат само леки симптоми. А децата, които развиват MIS-C състояние, са имали тежко възпаление в различни органи на тялото, включително сърцето, белите дробове, кръвоносните съдове, бъбреците, храносмилателната система, мозък, кожа или очи.
 
В България са диагностицирани само около 20 такива случая при деца. "Само за последните два месеца сме приели пет деца с постковиден миокардит - възпаление на миокарда - а толкова приемаме за две години", обясни д-р Любомир Димитров, началник на Отделение по детска кардиология в Националната кардиологична болница.
 
"Коронавирусът предизвиква постковиден миокардит - възпаление на миокарда и ние само за последните два месеца сме приели пет деца с такъв миокардит, а ние по толкова приемаме за две години. Ние умеем да го лекуваме, но понеже не знаем причинителя, за нас това е ново предизвикателство", разказва д-р Димитров. Става дума за деца между 4 и 16 години.
 
Според лекаря вирусът протича в две фази - първата е с нахлуването му в организма, което протича като грип или пневмония, а при втората фаза след 7- 10 дни се засягат ендотела - клетките, които тапицират съдовете. Той отбелязва още, че тази болест може да засегне всички органи и системи, като към миокарда има предпочитания.
 
В някои отношения симптоматиката при MIS-C наподобява тази при тежка болест на Kawasaki с усложнения - шок синдром или синдром на макрофагиална активация. Интересното е, че при някои от децата, PCR тестовете за SARS-CoV-2 дават отрицателен резултат, но серологично изследване за антитела срещу COVID-19 - IgG и IgM показват високи стойности. Това означава, че те са се срещнали с вируса, дори да не са боледували и е предизвикана имунна реакция.
 
Дете, което е развило именно такъв мултисистемен възпалителен синдром може да прояви различни симптоми от тези при самата инфекция. Някои от симптомите, за които трябва да внимавате: 
 
треска, която не изчезва повече от два дни, болка в корема, диария или повръщане, обрив или промени в цвета на кожата, проблеми с дишането. Според Центровете за контрол и превенция на заболяванията от май има повече от 1200 случая на MIS-C в цялата страна и 23 смъртни случая. Според лекари от болницата Rady Children's Hospital в СанДиего пък е налице огромен скок в броя на случаите, причинени от опасния синдром при деца. 
 
"За нас обаче е важно да знаем ранните признаци и симптоми на мултисистемния възпалителен синдром. Виждаме постоянен поток от случаи, които постъпват. Това е много повече от това, което видяхме през септември и през август", казват лекарите.
 
Подобно на децата, възрастните, заразени с вируса също могат да развият симптоми на MIS-A за дни до седмици след разболяване. При това състояние могат да възникнат проблеми в различни части на тялото като сърцето, стомашно-чревния тракт, кожата или мозъка. Възрастните с MIS-A могат да имат различни признаци и симптоми, включително треска, ниско кръвно налягане,коремна болка, повръщане, диария,болка във врата, обрив, болка в гърдите и умора. Това състояние може да бъде много сериозно, така че е важно да потърсите медицинска помощ възможно най-скоро. Лекарите още не знаят защо някои възрастни са се разболяват от MIS-A, а други не. Също така не знаем дали възрастните с определени здравословни състояния са по-склонни да развият синдрома.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


25
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
22
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И след прекаран сезонен грип (който вече не съществъва) има вероятност да се разре миокардит. Просто голяма част не си правят изследвания след оздравяване за да разберат дали имат някакви увреждания. Евентуално години по-късно случайно се разбира, или не, но вече е късно за лечение. Отам идва и големия процент хора получаващи инфаркт на по 40г, или умиращи от сърдечни заболявания, като добавим стреса, мръсния въздух, гмо храните всичко си идва на мястото.
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ама това лекарите ли го казаха? Лекарите разбират от последствията на Ковида. Да бе, само остана се хвана на индоктринацията им ***. Скапаният им министър есента заявява, че нищо не се знаело за вируса, защото имало над 30000 противоречащи си публикации. Тези сега ми сервират нов лекарски водевил. Остава само да ми убедят, че имат и висше образование и музиката ще засвири туш.
20
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Споко от другата седмица ще имаме повече материал за изследване на вред ите последици върху организма на децата.
19
3
 
6
 
! Отговори
до 18 преди 3 години
Опасно , опасно, колко да е опасно - 99% го преживяват, 85% им трябва тест да разберат , че са болни. Застрашително е за тези със слаба имунна система ( възрастни и хронично болни, фитнес маняци) и най-вече затлъстелите. Вгледайте се в кадрите от болниците - бели коси, старчески ръци или са заели цялото легло и не могат да ги преместят. Хората не се страхуват вече, затова и мерките не работят. Щом ваксината не предпазва от заразяване, какво се случва? Минава през 70-80% от населението..това е
18
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една позната й се появи подобен проблем, добре че тук се интересуват малко повече за хората и личния й лекар я наблюдава и на две седмици има контрол при специалист.
17
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Заболяването е особено опасно за хора със задравословни проблеми, хора имащ проблеми с имунната им система (поради висчко изредено тук), хора с високо кръвно налягане, хора с много ниски нива на тестостерон (да, дори и при жените има такова нещо, като недостатъчно тестостерон), хора непиремащи цинк, витамин D и други, разни откачалници на "ниско калорична диета", която лишава организма не само от "калории" но и от половината полезни вещества ... а и дебелите. Съжалявам, но е факт.
16
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
До Анонимен 16Ами ти сега, какво?Още малко ще кажеш, дайте ни точни и достоверни дати, както и мнения на разлини специалисти, базирани на десетилетия на практика?Лудост!
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
От тази статия нищо не може да се разбере, английски вестник, български лекар, после Сан Диего и никъде нищо конкретно. Дайте една статистика, толкова преболедували, възраст на пациентите, толкова усложнение, предишни заболявания, развитие на миокардита, изход. Толкова слабо ниво на "журналситика" никога не е имало. Иначе психирайте населението..
14
5
 
6
 
! Отговори
Тото преди 3 години
Понеже върнахме част от учениците в училище и апокалипсиса не дойде, както се опитваха вкупом да ни обясняват, че децата едва ли не са чумави, сега е ред да бъдат психясвани родителите на децета, че е много опасно за тях.
13
1
 
6
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
До *** кои са тезиНАГЛИТЕ УПРАВЛЯВАЩИ И СЛУГИТЕ ИМ КАТО ТЕБЕ!
12
7
 
17
 
! Отговори
Идиот кои са тези преди 3 години
ЦЯЛОСТНО СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛОЖАТ НОВ СВЕТОВЕН РЕД!???
11
3
 
21
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
ТОРМОЗА НЯМА ДА СПРЕ!!!ВЕЧЕ ТЕЧЕ КАМПАНИЯ : ПАЗИ ДЕТЕТО!!!ВАКСИНИРАНЕ НА ВСЕКИ 6 МЕСЕЦА С РАЗЛИЧНИ ВАКСИНИ И ПАК МЕРКИТЕ НЯМАЛО ДА ПАДНАТ ЩОТО ДЕЦАТА НЕ МОЖЕЛИ ДА СЕ ВАКСИНИРАЛИ И ТРЯБВАЛО ДА ГИ ПАЗИМ ВЕЧНО!!!ЦЯЛОСТНО СЕ ОПИТВАТ ДА НАЛОЖАТ НОВ СВЕТОВЕН РЕД!
10
5
 
10
 
! Отговори
Най лошото е, преди 3 години
че вируса е ударил НОЩ в мозъка, напълно изкукаха!
9
3
 
7
 
! Отговори
АнонимеН преди 3 години
СЪЩАТА СТАТИЯ ВЕЧЕ Я ЧЕТОХМЕ ТУК!!ТО МОЖЕ МНОГО НЕЩА НО КАКТО ПРИ ВЪЗРАСТНИТЕ САМО 10 НА 100 ГО ПРЕКАРВАТ ПО ТЕЖКО!!ТАКА ПРИ ДЕЦАТА Е 1 НА 1000 ЗАРАЗИЛИ СЕ!!!-------------------------
8
7
 
2
 
! Отговори
Баче Кике преди 3 години
Истина е, моето сърце се намира в панталоните и наистина ме удари силно... чак ми хареса и ще чакам пак да удари
7
4
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психо тормоз а познайте кои се хранят с негативна енергия
6
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психо тормоз а познайте кои се хранят с негативна енергия
5
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Психо тормоз а познайте кои се хранят с негативна енергия
4
9
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
На тези тъпaци и измисленият им вирус, вече никой не вярва. Хората си изкараха грипчето и не им дреме. Който иска да уйдисва на сикаджията със суджуците и нощното шкафчинци, и на бялата мафия.
3
1
 
12
 
! Отговори
ГосТ преди 3 години
Онзи с неприятната външност и абсолютните глупости които ръсеше по медиите, няма ли да се изкаже ?