Проф. Гудев: Без лекарство COVID-19 ще си бъде проблем

Ваксинацията няма да ни освободи от мерките
22 яну 2021 11:57, Елка Василева
19
Проф. Гудев: Без лекарство COVID-19 ще си бъде проблем
Снимка: архив, БГНЕС

Хората, които преодоляха страха си от ваксините и ваксинациите - и у нас, и по света, стават все повече. Двете ваксини, които се прилагат у нас, са ефективни. Нямаме тревожни сигнали, който да подхранват страховете от ваксините.

Това обясни пред БНР проф. Асен Гудев, председател на Дружеството на кардиолозите в България, началник на Клиниката по кардиология в УМБАЛ „Царица Йоанна - ИСУЛ” и член-кореспондент на Българската академия на науките.

Той определи страховете на хората от ваксините срещу коронавирусната инфекция като „абсолютно необосновани биологически страхове от какви ли не усложнения“.

Още по темата

Медицината в 21 век е наука – има графика, цифра, таблица. Публикуваното от фаза 3 на двете РНК ваксини (на Pfizer/BioNTech и Moderna.) дава много надежден профил, посочи проф. Гудев.

Рано или късно ще имаме достатъчни количества от ваксините и ще бъде нелепо високорискови контингенти да не бъдат ваксинирани в достатъчно голям обем, допълни специалистът.  

Тревожното според проф. Гудев е, че броят на заразените в целия свят продължава да бъде голям, броят на смъртните случаи се задържа висок, а обществата остават затворени.

Ваксините са първата крачка в преодоляването на пандемията, но без да намерим ефективно лечение на това заболяване, COVID-19 ще продължава да бъде проблем, коментира кардиологът.

„Трябва да се прекърши ходът на пандемията. За това ни трябват медикаменти, комбинация от медикаменти, които да имат доста голям ефект: над 30-40% намаляване на смъртността,“ каза проф. Гудев.

Пациентите със сърдечно-съдови заболявания, с диабет са едни от най-застрашените, припомни проф. Асен Гудев.

Ваксинацията няма да ни освободи от мерките, категоричен е той.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
16
2
 
1
 
! Отговори
Магьосника преди 3 години
колкото има лекарство за Грип...може да няма, но има за превенция - такива дето намаляват вирусния товарза 4 месеца ровене из научните бази данни съм събрал 140 потенциални съединениякато пример: Ментол - ароматно съединение, което може да "пука" липидни обвивки на вируси
15
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
И какво лекарство да се създаде, като като те нямат някакъв оригинален вирус, а само мутации на нещо. Колко били напреднали с генното инженерство! И какво правят ваксини на някакво РНК, което е изменчиво и утре се незнае в каква форма ще се ***. Това означава постоянно да се изработват ваксини за всеки по-различен щам. Тези 90-95% които ги дават са валидни само за един щам. Иначе руската и английската ваксини са по-широко спектърни, но и с по-нисък процент на защита.
14
3
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Лекарства има, ама нали за това цензурират лекари и ги гонят, защото искат да си пробутат ваксините големите лобисти
13
2
 
6
 
! Отговори
Лекарството преди 3 години
Е там противомаларийните и противопаразитните лекарства, но понеже са много евтини и никой не търси лечение, не ги удобряват. Друго си е хем ваксина, хем мерки. Всичко е мижи да те лажем.
12
1
 
6
 
! Отговори
Защо преди 3 години
Хем ще те ваксинират, хем ще спазваш мерките? Нали са ефикасни ваксините?!
11
4
 
4
 
! Отговори
Авицена преди 3 години
А за Тетануса има ли лечение, ако се развие? Пак няма дефинитивно лечение, но ваксина има и се е справила с проблема вече десетилетия наред!
10
6
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Гудев да си припомни първи курс в университета. Лекарсто против вирус не е имало, няма и няма да има
9
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ремдъсивир... Там какво шоу е... Първо, изкараха едно смешно изследване в САЩ, с което излезе, че подобрява при няколко процента състоянието на болните - около десет процента, или по-малко. На базата на този смешен резултат, го обявиха за велико лекарство, и взеха да продават. После Тръмп спря парите на СЗО, и СЗО скоро обявиха, че "ремдесивира" не бил много ефикасен, даже хич... Сега Биди връща парите на СЗО, очаквам да се появи до месец ИЗСЛЕДВАНЕ, което да показва огромна ефективност... Смях
8
3
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Я кажете за грипа като има анти-вирални като: Relenza, Tamiflu, Rapivab и Xofluza, защо продължава да има противогрипни ваксини? Същата работа и с ковид. Има Remdesivir, одобрен е вече из целият свят, ползва се, но се произвежда малко и няма доставки, а за ваксините се бутат всички.Много по-голяма е печалбата да продаваш 5 милиарда ваксини всяка година отколкото няколко стотин хиляди антивирални само на тежко болните...
7
4
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
То е ясно че ваксината е менте ,добре че някои професори още не са купени
6
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Какъв късмет, че вече от десетилетия съществуват лекарства, за които сега се откри че значително подобряват състоянието на болните от КОВИД! И каква трагедия, че са евтини и без лиценз за никоя голяма фармацевтична компания, съответно ги скриха, забраниха, неглижираха и забравиха!
5
3
 
5
 
! Отговори
РептилЬ преди 3 години
Ок Гуди, Гудев, послушно момче!
4
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ще нправят и лекарството но едва ли ще е ефективно а по-скоро ще облекчава симптомите, каквито са и лекарствата срещу грип.
3
9
 
4
 
! Отговори
абоната е на ~~~~~~~ преди 3 години
Само правилната молекула,НАВРЕМЕ болестта лекува.*** яде пие, прави струва,мисли си, че ще векува !!
2
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Като казва, че "ваксините са ефективни" - има предвид, минимално, нищожно ефективни, при това за кратко време - между шест и осем месеца. Само уточнявам според общодостъпната, проверена информация относто експерименталните "ваксини".
1
3
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е това е истината.Всичко друго е пунта мара,както обича да казва един...