Българските автокрадци първи в Европа по възможности, изпълнение и бързина

У нас се задигат предимно германски и японски коли
24 яну 2021 22:45, Нели Христова
65
Българските автокрадци първи в Европа по възможности, изпълнение и бързина
Снимка: Pixabay

Крадците се адаптират към коронакризата - прехвърлят се от недвижимото към движимото имущество.

Коронавирусът намали домовите кражби, защото хората са постоянно вкъщи, но от полицията предупредиха, че се увеличават кражбите на части и вещи от автомобили в София.

Българските автокрадци се нареждат на челно място в Европа по възможности, изпълнение и бързина, пишат от БНТ.

У нас се задигат предимно германски и японски коли, а данните на МВР за 2020-та показват спад при средния клас и увеличение с около 5 процента при новите луксозни автомобили.

Люба Пранчова паркира автомобила си в локалното платно на бул. "Цариградско шосе". Разбира от преминаващ полицейски патрул, че колата е разбита.

"Сварихме колата си със счупен прозорец. Единственото, което са могли да откраднат от нашата кола е радиото", разказа Люба Пранчова.

Оказва се, че тук често разбиват коли, а за зачестилите случаи живеещите споделят във фейсбук група на квартала.

"Поне 5-6 човека писаха наскоро, че им се е случило. Лаптопи, ако някой си остави телефон. Някой беше написал, че са му откраднали стотинки от автомобила", казва Люба Пранчова.

Освен вещи зачестяват и кражбите на катализатори от колите. Устройството превръща някои от най-отровните отделяни вещества от двигателя в по-безвредни компоненти. Цената втора ръка може да достигне 300 лв.

Катализаторът съдържа и тънък слой от ценни метали като платина, паладий и родий, чиято цена нараства драстично.

Миналата година от СДВР отчитат спад при кражбата на коли с около 15 процента. Всеки ден по двама шофьори в София остават без колите си. Крадците се насочват предимно към среден клас автомобили. Оказва се, че новите защити и технологии не са проблем за българските групи.

Средният клас автомобили се разглобяват за части, най-често в околностите на София. При новите и по-луксозни коли кражбата се планира предварително и се извършва по поръчка. Използват се технологии, с които се прихваща сигнала от ключа на колата.

"Те са две устройства. Предава сигнала на човека, който е до автомобила с друго устройство и по този начин самия автомобил разпознава, че все едно оригиналния ключ е до него и отключва и запалва автомобила. Един автомобил с такова устройство може да се открадне буквално за секунди - по-малко от 10 секунди", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Следите се заличават бързо, тъй като документите за регистрация са подготвени предварително - използва се и кола двойник.

"Идентификационният номер се заличава след кражбата и на негово място се напасва номера на тази регистрация, която е най-често тоталка. Автомобил, който е внесен от чужбина в България. С тези документи и интервенция в рамата този автомобил се регистрира в КАТ", каза Христо Трендафилов от СДВР.

Колата двойник обикновено се продава на половин цена. Комплектът фалшифицирани документи на черно струва около 2000 лв. През 2020 от МВР са разбили няколко депа в района на София, където се разкомплектоват автомобили и се правят двойници.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


65
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
къде го боко, що не излезе да изпъчи гордо гърдички и да си припише поредният успех на 10 годиншното си "управление".
48
0
 
2
 
! Отговори
Кико преди 3 години
Най учените и способните са синовете на прокурори и висши полицай ДС.
47
2
 
8
 
! Отговори
бравос преди 3 години
И ний сме дали нещо на света!Шегата настрана, българският ум е така устроен, че ако някак можеха да ни представят работата като далавера, щяхме да сме най-трудолюбивите и усърдни служители. Просто сме все по тарикатщините, но пък сме симпатични :)
46
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Добри са щото не са ги вкарали е затворите, сороските съдии за които ние плащаме а сорос избира ги пускат.
45
0
 
12
 
! Отговори
Българин преди 3 години
Тази работа с рег.на кола двойник, без участие на полицаи не става. По отношение на кражбите ще има да вземаме, поляци и руснаци са далеч преди нас.
44
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Е та мноо ясно ,ние сме си крадлива нация,не да кажеш ,обаче па на 3 морета и 2 океана
43
0
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Авторът на статията, като че ли цели да си вдигнем националното самочувствие с такова заглавие. Та специално за него да поясня, с незаконна и с неморална дейност се изхранва този, който е некадърен за друго. Японец, немец, кореец - могат да произведат автомобил и каква ли не висока технология, но не че не могат, а не желаят да крадат, защото имат какво да дадат на света.
42
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Поне в нещо сме първи.
41
0
 
1
 
! Отговори
Делориан преди 3 години
До Вoyko from PankratzХоди се изкъпи, така поне ще им а някаква макар и много малка полза от това , че си се събудил , а не си заспал вечния си сън.
40
1
 
5
 
! Отговори
Андромед преди 3 години
Ми да..вожда ви е лежал в затвора за кражби на автомобили.Естествено че сте на първо. място .
39
1
 
6
 
! Отговори
Мен преди 3 години
Българина ако не краде то месеца не може да го и скара управляващите крадат народа а народа откъдето може краде питали полицая ако ти дадат 10000лв залата пак ли ще вземеш далаверата ами как
38
4
 
15
 
! Отговори
Верно ли е преди 3 години
.че бибитко е бил в затвор в Чехия за кражба на коли?
37
0
 
16
 
! Отговори
секретно преди 3 години
До Обществена тайнаПод егидата на полицията се крадат леки коли от криминалния контингент.
36
4
 
1
 
! Отговори
коршум! преди 3 години
До разстрел на мястопри навлизане в чужд дом дело на БКП-ДС...
35
0
 
7
 
! Отговори
законът на Линч! преди 3 години
До разстрел на мястоОбесване на място! - линчуване...
34
1
 
6
 
! Отговори
разстрел на място преди 3 години
До usaНяма дом в България без открадната кола!
33
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В краденето сме първи :)
32
1
 
5
 
! Отговори
Обществена тайна преди 3 години
Пернишката секта са специалисти пък и бело карат в колите!
31
1
 
3
 
! Отговори
Чукундур преди 3 години
Най хубавото нещо което правите комшулар,това са ви децата,защото не ги правите с ръцете. Спете че утре камбур(гърбави) ще ви направят за 500евро хак(заплата).
30
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Абе четейки българските писаници почвам да се гордея че сме първи във всичко на Земята. Първи сме и по ремонт на ремонтите! Как така обаче велика държава като нашата не произвежда собствен автомобил или четиритактов мотоциклет чисто български разработки и в двата варианта?!?!?Произвеждахме мотопед/мотоциклет Балкан без фиксатор на скоростите от ерата на 1920 година копие на английското BSA което пак беше нещо позитивно и което червените другари също затриха и нарязаха за скрап.