Учители се страхуват да се върнат в клас без ваксина

Има нагласи да си пуснат болнични или отпуска, съобщи Лилия Стоянова
25 яну 2021 09:53, Красимир Ангелов
39

В началото доверието на учителите към ваксините беше 20%. В момента е нараснало на 30% и се очаква този процент да расте. Притеснява ги липсата на избор на ваксина. Това каза в ефира на "България сутрин" Лилия Стоянова, която учител и модератор на Facebook групата ''Учители за безопасно образование''.

"Много колеги преболедуваха още есента. Може би това е една от причините да не искат да се тестват. Този тест следва да се направи преди поставяне на ваксината, а все още няма график, кога ще бъдат направени първите дози. Учителите искат да се тестват преди това", добави Стоянова.

Още по темата
По думите ѝ сред колегите ѝ има тревога, защото условията на сигурност спрямо епидемичната обстановка не са се променили. Тя смята, че много тях се притесняват да се завърнат в училище.

Преподавателят коментира и резултатите на учениците от онлайн формата на обучение.

"Дори да има дефицити заради онлайн обучението, те биха могли да бъдат компенсирани. Няма разлика в резултатите на учениците. Тези, които са мотивирани, учат еднакво при присъствено и електронно обучение", заяви Стоянова пред Bulgaria ON AIR.

Самата тя не е преминала през заразата и смята да се ваксинира и изрази мнение, че връщането на учениците към присъствена форма на обучение на този етап трябва да бъде преосмислено.

"Новият щам е много заразен и се разпространява много бързо. Има нагласи сред колегите, които ще си пуснат болнични или отпуска, защото ги карат да се върнат в училище преди да бъдат ваксинирани. Очаква се болните да нараснат. Учебният процес ще бъде компрометиран. Може да се окаже, че в някакъв момент няма кой да преподава и електронно. Смятаме отново да отправим исканията си към Министерството на образованието", каза още Стоянова.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


39
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
35
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
В предния пост съм писал иЗкам. Печатна грешка
34
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Не мога да изкам от тях да се ваксинират, но могат да се тестват. Добре е да се знае каква част от хората са изградили имунитет. Не само за учителите, а за цялото население трябва такова тестване. И да е безплатно
33
6
 
4
 
! Отговори
111111 преди 3 години
*** те учителите ги е страх да си направят тест ,да се имунизират ,да се върнат в клас . Но нали в къщи на кревата пред лаптопа е ок и нета ти плащат и по пижама цял ден .аз съм от непедагогическия персонал и сме двама за тест и само аз за имунизация
32
0
 
8
 
! Отговори
Проблясък преди 3 години
Не е цивилизовано хора (вкл. и учители) да бъдат заставяни да се ваксинират, ако не го желаят. Въпреки това е сигурно, че 3 седмици след втората инжекция учителите сами ще поискат да се върнат в клас. При онлайн обучението те губят 2 пъти повече време и нерви. Къде са ваксините? Защо вместо ваксини "великодушно" им се пробутват тестове - нещо банално и безплатно в другите европейски страни? Кой не си е свършил работата и кара "кучетата" да лаят по адрес на учителите?
31
11
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Мисля, че в Германия вече има уволнени служители отказали да се ваксинират. Та щом учителите са в приоритетния списък и за тях има ваксини, но са отказали да се ваксинират или да напуснат или да излязът в неплатен отпуск, както много от родителите.
30
2
 
1
 
! Отговори
До 33 преди 3 години
Къде е? Дай го да влиза в час.
29
5
 
1
 
! Отговори
до 30 преди 3 години
Ти в коя година живееш,ние сме 2021 г.Току що завършил университета учител почва сартово от 1356 лв.То бива да си неподготвен,ама да виееш в друга година.....
28
0
 
12
 
! Отговори
Прави са преди 3 години
Тия шмекери искат пак да ползват даскалите като безплатни тестове. Наглост до безобразие. Спасението е да излизат в отпуск и да оставят чиновниците от МОН и РИО да поработят малко присъствено в училище.
27
5
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Уччителите първи ще искат присъствено обучение, ако може, защото дистанционното обучение им отнема много повече време и усилия. Нещо не сте в час.
26
7
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
За 900 лева заплата, както е при учителите, едва ли ще си рискуват живота и здравето си.
25
8
 
10
 
! Отговори
Кака Мара преди 3 години
В малките градчета с гимназии от години децата не посещават училище/с изключение на 3-4 максимум ученици/,учителите често няма на кого да преподават, но в момента според мълвата заплатите им са от порядъка на 2000 лева/визирам градче от софийска област/.Децата буквално са неграмотни,но дипломите за средно образование са от добър, много. добър до няколко пълни отличника от клас.Цялата система на образование е порочна. Започва се от парите следват ученика, компромисите за високи заплати .
24
14
 
19
 
! Отговори
до 24 преди 3 години
Не мисля, че много хора завиждат на учителите, по скоро са ВЪЗМУТЕНИ колко почнаха да наглеят. Било ги страх и затова не искали да ходят на работа, ама не искали и да се ваксинират,защото не знаели какво ще стане. Това в прав текст не значи ли ,че докато има вирус ние искаме да сме онлайн,а пък увеличението на заплатите от 30% ни идва много добре.За 5г. им увелиха заплатите с над 100%, а да забелязваш да се е увеличило качеството на образование?ВЪЗМУЩЕНИЕ е правилната дума,не ЗАВИСТ.
23
2
 
7
 
! Отговори
Глупости преди 3 години
Евтин сайт! Егати пропагандата !
22
10
 
7
 
! Отговори
Еми преди 3 години
Като толкова ги е страх, защо не искат да се ваксинират, хубаво им е да си седят в къщи и уж преподават и да получават заплатките си
21
9
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Да влезе да преподава мин на образованието, вместо да гледа статистики. Даскалите са над 50 годишни в по голямата си част ще влязат в час ще се разболеят и тгава няма да има кой и онлайн обучение да води.Нагледен пример в училище преди месец и двама учители в гроба.
20
2
 
28
 
! Отговори
Не е тъй преди 3 години
Не е вярно. Рядко се срещат такива колеги. Мнозинството учители искат присъственото обучение да се върне безусловно и хич не щат да се ваксинират. Впрочем, нали ваксинираният продължавал да разнася зараза, защо ще го пускат на място с голямо струпване на хора, каквото е училището?
19
7
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Ако диктуването на задачи по математика и писането на домашни от родителте може да се нарече обучение евала! Трябва да се върнат незабавно в клас! Така че мислете занятията как да се провеждат. Опцията онлайн не съществува и само отбиване на номер от МОН!
18
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
ПЪРВА ФАЗА ПРИКЛЮЧИ ЛИ? ПО НАЦИОНАЛНИЯ ПЛАН ТРЯБВАШЕ ДА СЕ ВАКСИНИРАТ 234 000 А СА ВАКСИНИРАНИ 26 000! КВО СТАВА??????
17
17
 
14
 
! Отговори
българин преди 3 години
До: Хайде хайдеАбсолютно точно! Това е и нашия горчив опит като родители на ученик в 7-ми клас, един от най-важните, знам че не е само този клас важен!Ама някой трябва да казва истината, не само да се лъже и да се маже!Самите учители ги мързи! За децата е разбираемо, и ние сме били деца.Но и учителите намериха "на баницата мекото" и хем парички от големи заплатки, хем безгрижие и безкрайна почивка в къщи! Дори в държавите с най-строги мерки и забрани не спряха децата от училище присъствено!
16
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Защо ги държите в напрежение и страх?! Направете им безплатни тестове за антитела и който няма и желае да се ваксинира, нека да е с приоритет. Защо се ваксинират на ред хора без да се тестват дали имат вече изграден имунитет. Тези с имунитет могат да изчакат следващите пратки ваксини.