Далеч е моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот!

Д-р Сила: Началото на 2021 г. не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията
26 яну 2021 18:15, Елка Василева
100
Далеч е моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот!
Снимка: архив, БГНЕС

Началото на 2021 г. не е обнадеждаващо за овладяване на пандемията от COVID-19, заяви пред БНР д-р Скендер Сила - представител на Световната здравна организация за България.

По думите му броят на заразените и починалите от коронавирус в световен мащаб продължава да расте, което означава, че е много далеч моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот на интензивно пътуване и социално общуване.

Все още няма доклад от екипа на Световната търговска организация, който отиде на място в Ухан година след началото на пандемията, каза още д-р Сила и призова хората за търпение и спазване на противоепидемичните мерки.

На процеса по ваксинация не трябва да се гледа само във всяка отделна държава, а в световен мащаб, подчерта той.

„В последните дни виждаме намаляване на броя на новите случаи на COVID-19 в България. В същото време наблюдаваме разпространението на нови щамове на вируса в Европа и региона. Ето защо всички мерки, които се предприемат от властите, трябва да бъдат следвани много точно. Също така те трябва да бъдат контролирани. Животът на хората е най-важен, но ние не бива да поставяме под риск и икономиката. Единственият начин да осигурим баланс е да спазваме всички мерки, но да отворим училищата и някои бизнеси. Това е пътят, който трябва да следваме“, каза д-р Сила.

Още по темата

Запитан дали българите спазват противоепидемичните мерки, представителят на СЗО каза: „Зависи къде се намират. Например, аз посещавам големи магазини всеки ден и виждам, че маските се носят по правилния начин. Когато ресторантите бяха отворени обаче, хората вътре не спазваха достатъчно дистанция, не носеха маски и вентилационните системи не бяха достатъчно добри. Ние не можем да приложим само една от тези мерки, а трябва да работим по всичките, за да овладеем пандемията. Краткият отговор е, че ситуацията в различните региони на държавата е различна и мерките трябва да бъдат съобразени с нея“, обясни д-р Сила.

Според него е „изключително голямо постижение, че вече имаме ефикасни и сигурни ваксини. Имунизационният процес в България започна на 27 декември и оттогава е минал близо месец. Към момента са ваксинирани по-малко от 5 000 души с две дози. 26 000 души са получили вече по една доза. Това означава, че по-малко от 0,1 на сто от цялото население на страната е ваксинирано. Всяко начало е трудно, но аз съм много оптимистичен в нагласите си, че в следващите седмици и месеци ваксинацията ще се ускори, за да достигне колкото се може повече хора“, каза д-р Скендер Сила.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


100
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
76
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
"Далеч е моментът, в който ще се върнем към нормалния си живот!"Аз не съм спирал да водя нормален живот въпреки мерките ви. Стой си в дупката, щом те кефи така.
75
1
 
0
 
! Отговори
Един преди 3 години
Никога , никога повече социализъм! Не ми липсва!! Ако на теб ти липсва, раша и Северна Корея са твоят шанс!!
74
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Стига сте ревали,нали искахте демокрация еми....на ви сега!Много ще се сещаме за социализма.
73
1
 
22
 
! Отговори
malart преди 3 години
Тоя мушморок е платена п-ка на СЗО. Какво друго да каже
72
8
 
1
 
! Отговори
СЛОНСКИ КЛИТОР преди 3 години
ДА СМЕ СМИРЕНИ..ЗАТВОРЕНИ..ИЗОЛИРАНИ..МАЙ МИ ХАРЕСА...НЕКА СМЕ ХРИСТИЯНИ И ДА СЕ ПОУЧИМ ОТ ГРЕШКИТЕ СИ.
71
0
 
10
 
! Отговори
иванчо преди 3 години
'не е обнадеждаващо''много вероятно''има опасност'.......прескъпите ни управници ни баламосват вече няколко десетилетия все с такива безмислени словоблудства, та кой как 'иска' така да разбира дърдоренето им;никой от управниците не носи реална отговорност; днес е по-силно изразено от всякога - 'за кокошка няма прошка, за милиони няма закони'и все още си повтаряме с какво има да се гордеем, вместо да търсим да се смирим и покаем .....
70
6
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
Една година мина, не се ли усетихте, че пандемия няма?!! Никой не познава болен или умрял от това измислено нещо.
69
0
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 3 години
до Смях''Ако питаш лекарите, това трябва да продължи с десетилетия! За първа линия трябва да се дават по 5000 лв. минимум, защото те са нашите "спасители, които жертват себе си и семействата си, за да живеем ние"Е да де ама лекарите ги ваксинираха а ние ще чакаме до 2040 година,който доживее де....
68
1
 
23
 
! Отговори
ШЗО преди 3 години
Този на снимката ми прилича на комсомолски секретар, само дето заплатата му е 10 пъти по-голяма от моята. Явно връзкар и натагач.
67
0
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
До ЩирлицТе никога няма да си тръгнат!! Трябва да бъдат изринати !!
66
1
 
20
 
! Отговори
Един от Германия преди 3 години
Току ще гледах по ZDF как в Ротердам и Харлем и още 10 града в Нидерлания днес отново имаше масови протести. Разбили са лаборатория за Корона-тестове. Това е началото. Хайката участваща на Световния Икономически Форум remotely в Давос ни подготвя нови изпитания. Но ние сме 500 милион Европейци и 300 милиона Американци. Зависи от нас колко ще бъдем ЕДИННИ срещу Rotshild&Gates&Soros&Merkel&Macron&von der Leyen. Стига само ЕДНОВРЕМЕННО НАВСЯКЪДЕ да се надигнем.
65
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Този е роднина на д-р Николова дето списва от Франция и забравих кой доктор беше от Германия! Краставите магарета се намират през десет дерета! И този сайт - също!Не е истина! на секундата /-/ от дежурния на сайта! И сега какво?!
64
4
 
4
 
! Отговори
Стар набор преди 3 години
Да се поучим от...Навални. Той не се страхува от управляващите и организира сравнително големи протести. Върна се в Русия, въпреки че знаеше че ще го арестуват. Управляващите в ЕС подкрепят Навални, би следвало да подкрепят и нас, ако се вдигнем на протест.
63
0
 
9
 
! Отговори
Щирлиц преди 3 години
Когато всички другари подобен на този си тръгнат,тогаваще се върнем към нормалния живот.Амин.
62
1
 
2
 
! Отговори
анонимен преди 3 години
Този е роднина на д-р Николова дето списва от Франция и забравих кой доктор беше от Германия! Краставите магарета се намират през десет дерета! И този сайт - също!
61
3
 
16
 
! Отговори
Пландемия преди 3 години
И кое му е нормалното?!Колежката вчера рожденичка,близки сме,не мога да я ръкостискам,не мога да я прегърна,подавам и букет от метър разстояние,това нормално ли е?Абе вашите деца как ще се запознават,слижават и събират в семейства,като физическата близост е проблем?Абе вие луди ли сте? Човекът е социално създание,извън общност той не може да оцелее.Както между другото са всички гръбначни-гризачи,птици,хищници,тревопасни и каквото друго се сетите.До Анонимен
60
0
 
11
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Свободата е на върха на копието _ Дон Кихот. Искаме ли тези с дебелите гъ*зове ще не ни арестуват в къщите ни и дани крадат парите, вдигайте се!! Иначе ще си измрем като овце без история!!
59
1
 
9
 
! Отговори
Handel преди 3 години
Ох, успокоих се че имаме и представител на Световната здравна организация в България. Че досега мислех че подкупите за тях трябва да се превеждат по банков път и се струвах да не стане някоя издънка
58
1
 
7
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Крепостните, Да се вдигаме по цял свят!! Тези ни арестуват в къщите ни, за да ни крадат парите.
57
0
 
14
 
! Отговори
Мяу преди 3 години
Тези ни върнаха във феодализма.